האמונה בעולם ובריאה – פסקי חיים מתוך תפיסת עולם חרדית
האמונה בבורא עולם היא אחת מהיסודות המוחלטים של תורת ישראל. זו לא אמונה שמתחילה ונגמרת בשאלה אם יש אלוהים או לא, אלא זו תפיסת עולם שמבוססת על הכרה מוחלטת שאין שום דבר בעולם הזה, בכל פרט ובכל פרט, פרט לעולמות שמעליהם, שלא בא מכוח רצונו של הבורא יתברך. הווית נובעת לא מכוח כוח העולם, אלא מכוח רצונו של הקב"ה שמחדש בכל רגע את הבריאה ומניעה אותה כפי שהוא רוצה. מתוך עולמה של תורה ומסורת, זהו עקרון יסוד שמנחה את החיים החרדיים בכל תחום.
הוויה שמעל הזמן והמרחב
האמונה אינה רואה את העולם כ"סדר טבעי" או משהו שאפשר להסביר רק על עקרונות פיזיקליים או מדעיים. למעשה, כל פרט ופרט בעולם הזה הוא התוצאה של רצון אלוקי, ורק האמונה בו מעניקה את האמת האמיתית לכל פרט. הנפילה הגדולה ביותר לראות את העולם כמציאות אוטונומית, כזו שפועלת על פי חוקים פיזיקליים נטולי תכלית רוחנית או אלוקית. מתוך עולם זה נובעות שלל השאלות הפילוסופיות הפרטיות שמטרידות את האדם – אם אין תכלית או אם יש עניין להיגיון אנוש, מה הפשר לקיום?
האמונה טוענת שאף שהעולם הזה הוא נמדד על פי חוקים טבעיים של זמן ומרחב, הכוונה שמאחוריהם נובעת ממקום שהוא ממשיך לזמן ולמרחב, וכולו רצון עליון שאין לו תכלית.
האדם והבריאה – ייחודיות המות
לפי התפיסה החרדית, האדם אינו רק יצור פיזי, אלא מהות רוחנית שמוליכה את כל חייו על פי התורה והמצוות. האמונה בהשגחה פרטית לא רק מבטיחה לאדם שיש בורא שמתעניין בו, אלא גם נועדה לחבר אותו עם המקור האלוקי, באופן כזה שיבין את המשמעות שלו ואת שליחותו בעולם.
המהות האנושית ביהדות החרדית איננה תלויה בהצלחה מדעית, אקדמאית או פיננסית, אלא במידות אישיות ובקיום התורה והמצוות. האדם החרדי, אם כך, חי לא לפי חומרי הצלחות, אלא לפי מתמסרות לכוונותיו האלוקיות ולקיום של מערכות מערכת שמתחילה ומסתיימת באמונה. כל עשייה ופעולה נמדדות לאור השפעת הרוחנית שלהן, ולא על פי ההצלחה או הכישלון החיצוני.
הקדושה והחסידות – הדרך להתחברות עם האל
האמונה אינה עוסקת רק בבריאה ובחוקים. היא גם נוגעת בדרכים שבהן נוכל להתחבר לבורא ולהרגיש את נוכחותו בעולם הזה. יש בתורת החסידות, ובמיוחד בתורת הבעש"ט, את התפיסה שפעולתו של אדם בעולם אינו רק בשביל תיקון אישי, אלא תיקון העולם כולו. החסיד חי מתוך קשר ישיר עם הקדושה, מתוך הידיעה שהבורא נמצא בכל פרט, גם בפרטי החיים הפשוטים ביותר.
תפיסה זו הופכת את החיים לנוגעים במימד גבוה יותר של קדושה. לא מדובר באדם המתעלה רק בסיטואציות של תפילה ולימוד תורה, אלא כל תחום מחיי היום-יום, מהלימוד ועד העבודה, מכל מצווה ועד מעשה טוב – כל פרט מחובר אל העולם הרוחני העליון והקדוש.
תודעת היעד הסופי – העולם הבא והחיים הרוחניים
האמונה אינה מבקרת רק בעולם הזה, אלא יש בה גם הכרה בעובדה שהחיים האמיתיים לא נגמרים לאחר ימי האדם בעולם הזה. כל אדם ישאף להגיע לתכלית הנעלה של "העולם הבא", שם יהיה לו שכר על מאמציו הרוחניים בעולם הזה. יש כאן הזמנה לחיים של תיקון נפשי ורוחני, בהם כל פרט הוא לא סתם פרט אלא שלב בהשגת מטרות נצחיות.
החיים אינם רק חיים של "הישרדות" או חיים של עמידה בציפיות חברתיות, אלא חיים של תיקון אישי ורוחני, חיים בהם נוכח אדם בתודעת שליחותו לשרת את העולם האמיתי, עולם של קדושה ואלוקות שאין לו סוף. מבט זה מאפשר לאדם להסתכל על כל קושי או עיכוב כאתגר לתיקון, ומזמין אותו לצמוח מתוך כל פרט, ולחבר את כל העולם לטוב העליון.