מותר לשקר למדינה?| דף 2 | פורום אוצר התורה מותר לשקר למדינה?| דף 2 | פורום אוצר התורה

מותר לשקר למדינה?

מה הוראת החזו"א?
לפי זכרוני החזו"א התיר לקחת כסאות מהדואר ולא חשש לדינא דמלכותא, אך מכיון שצריך להיות מדויק בהורות אלו לפרטיהם, [וכמו שאמרו אין למדין הלכה מפי מעשה] אינני רוצה למסור רק דברים ברורים, ומ"מ נר' לי שהוראה זו מופיעה בספרו של אחיינו הר"מ רייסנר על חו"מ יעויי"ש.

לפי זכרוני החזו"א התיר לקחת כסאות מהדואר ולא חשש לדינא דמלכותא, אך מכיון שצריך להיות מדויק בהורות אלו לפרטיהם, [וכמו שאמרו אין למדין הלכה מפי מעשה] אינני רוצה למסור רק דברים ברורים, ומ"מ נר' לי שהוראה זו מופיעה בספרו של אחיינו הר"מ רייסנר על חו"מ יעויי"ש.
מבלי להתייחס לגוף הנושא. רק לתשומת לב הדואר הופרט מאז ואין לקחת משם כסאות בלי רשות..

מבלי להתייחס לגוף הנושא. רק לתשומת לב הדואר הופרט מאז ואין לקחת משם כסאות בלי רשות..
גם לפני כן אין לקחת אלא למ"ד שמותר לגזול מהמדינה
מעבר לכך שלא רואה אופציה טכנית לקחת משם כיסאות או כל חפץ גדול אחר ששמים לב בלקיחתו

גם לפני כן אין לקחת אלא למ"ד שמותר לגזול מהמדינה
מעבר לכך שלא רואה אופציה טכנית לקחת משם כיסאות או כל חפץ גדול אחר ששמים לב בלקיחתו
אמת. וזה גופא המובאה מדברי החזו''א שלפי שמועה זו התיר.

גם לפני שזה הופרט הרבה מהסניפים זה זכין כך שיתכן בהחלט שהכסאות פרטיים.

הגרי"ש אסר משום ספק דינא דמלכותא.
(מלבד הבעיה של 'לימדו לשונם', שאשר לראותה בחוש..)
מה הספק?

אבל טעם הגרי"ש היה כפי מה ששמעתי, משום שחשש שהוא ממון הציבור ויש כאן גזלה מהציבור, וכמו ז' טובי העיר.
ובממון העיריה [ארנונה] החמיר יותר, ששם דעתו היתה נוטה יותר שהוא ממון הציבור.

שאלתי רב לגבי האנשים שמוכרים רב קווים מוטענים, האם מותר לקנות מהם.
ענה לי שאינו הולך להכנס לכל השיקולים אבל היום הוקל העניין בגלל שהמדינה הקשיחה את דרכיה כנגד הציבור החרדי,
כגון גזירת המעונות.
אתה לכאורה מדבר על מקרה שונה.
אך מי שעושה קורס טלפוני אף שאינו מקשיב לקורס, פשוט שלפי חוקיהם נקרא סטודנט.

אתה לכאורה מדבר על מקרה שונה.
אך מי שעושה קורס טלפוני אף שאינו מקשיב לקורס, פשוט שלפי חוקיהם נקרא סטודנט.
לא.
אני מדבר על רב קווים שנמכרים מוטענים.
המוכר מוכר בחמישים אחוז.

נערך לאחרונה:
בלת"ק
האם מותר לגנוב? יכול להיות שכן, אין לי מושג.
האם כדאי לגנוב? לא, ומכמה סיבות:
א. שמרגיל את עצמו להתנהג שלא ביושר.
ב. ילדיו מתחנכים שגניבה ושקר זה לא כזה חמור.
ג. שבסוף מגיע לגנוב גם לא מהמדינה.
ומעשה שהיה:
חבר שלי ביקש ממנהל הכולל שלי אישור לימודים - אפילו שהוא לא מגיע לכולל אף פעם.
שאלתי אותו למה הוא צריך את זה, והוא אמר שהוא רוצה לקבל פטור מעמלות בבנק.
וכששאלתי אותו למה הוא חושב שמותר לגנוב מהבנק, הוא פתאום תפס את עצמו.

שמעתי פעם מיהודי ירא שמים מרבים שאפי' אם נאמר שמותר לכתחילה שבלכתחילה לעשות את כל ה"שטיקעס" (איני בא לחוות דעה אלא- לו יצוייר )
מ"מ זה וודאי שאין זה בגדר השתדלות ולא לזה התכוון בעל חובת הלבבות בספרו וע"כ היות שבעצם היינו צריכים לשבת יומם ולילה ולהגות בתורה כמו שנאמר בגמ' (ברכות ל"ה ב' ) ר"ש בן יוחי אומר אפשר אדם חורש בשעת חרישה וזורע בשעת זריעה וקוצר בשעת קצירה ודש בשעת דישה וזורה בשעת הרוח תורה מה תהא עליה אלא בזמן שישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית ע"י אחרים

אלא מאי הרי אנו עדיין בגלות צריכים אנו לעשות השתדלות ולכן אנו עובדים ומרויחים כסף כדי מחיית נפשנו - אבל מכאן ועד לעסוק בשקרים וכדו' בשביל כך - אינו נראה לי

לענ"ד-בלי להיכנס לכל הבעיות ההלכתיות המבוארות לעיל,
דבר אחד ברור!!
אין גניבת המדינה ומוסדותיה בכלל גדר חובת ההשתדלות המוטלת עלינו לפרנסתינו!!
(וגם ענין זה משתלשל לבעיות הלכתיות שאמרו רבותינו שהמשתדל לפרנסתו יותר מחובתו הרי זה בגדר כפירה..)

אני שומע אברכים בכולל המנסים להוציא תלושים מנופחים לפני לידה בשביל לקבל חל"ד מנופח.
אברכים מוצאים קצבאות מביטו"ל על סכיזופרניה (אגב נראה לי שזה מאוד קל) ושאר מרעין בישין,
באמת אינני מבין, היכן היא האמונה הטהורה??? נראה לי שקצת שכחנו למה אנו (או נשותינו) יוצאים לעבודה!

לענ"ד-בלי להיכנס לכל הבעיות ההלכתיות המבוארות לעיל,
דבר אחד ברור!!
(וגם ענין זה משתלשל לבעיות הלכתיות שאמרו רבותינו שהמשתדל לפרנסתו יותר מחובתו הרי זה בגדר כפירה..)
מעניין לעניין.

לפני כמה עשרות שנים רעשה מדינת ישראל בעקבות הסכם השילומים עם גרמניה שבו פיצו את ניצולי השואה.
כחלק מהפיצויים היה סעיף בו יפצו את מוסדות החינוך החרדים.
והיה זה מדובר בסכומים גדולים מאוד.
ושאלו גם את החזו"א וגם את הרב מטשיבי האם לקחת מהגרמנים כסף. ושניהם נתנבו בסגנון אחד.
בלי להיכנס לעניין האם מותר לקחת מהם כסף והאם זה ראוי לקחת מהם.
צריך להבין שבעצם לכל יהודי הפרנסה שלו נגזרה משמים, אלא שיש חובת השתדלות, ויהודי שלא משתדל יש עליו תביעה משמים למה לא השתדלת ולכן הכסף לא מגיע.
אך בטוח הוא שלגבי הכסף מגרמניה לא תהיה תביעה משמים למה לא עשו השתדלות זאת, ולכן אין צורך לקחת את הכסף הנ"ל.

ולעניינינו.
אדם ששואל האם מותר לשקר ולגנוב מהמדינה,
צריך לדעת שעל השתדלות כזאת לא יתבעו אותו משמים ולכן אין צורך לעשות אותה...

אני שומע אברכים בכולל המנסים להוציא תלושים מנופחים לפני לידה בשביל לקבל חל"ד מנופח.
אברכים מוצאים קצבאות מביטו"ל על סכיזופרניה (אגב נראה לי שזה מאוד קל) ושאר מרעין בישין,
באמת אינני מבין, היכן היא האמונה הטהורה??? נראה לי שקצת שכחנו למה אנו (או נשותינו) יוצאים לעבודה!
מי אמר?

עוד לפני ההתייחסות ההלכתית והשאלת רב שצריך פה, זה בכלל משתלם?
לדעתי כל העקיצות / רמאויות /העלמות / שקרים / ניפוחים / סיבובים - מזיקים לטווח הארוך גם לאדם המרמה באופן אישי וגם לציבור שלנו בכללותו.

חזור
חלק עליון