עשה לך רב??? | בית המדרש | פורום אוצר התורה עשה לך רב??? | בית המדרש | פורום אוצר התורה

עשה לך רב??? (5 צופים)

מצאתי חזו"א שמדבר על הענין להדיא בסי' שלם.
לכאו' העולה מדבריו שיש ג' כללים לבחירת רב א. שתהא לו ידיעה ברוב חלקי התורה (או שיהיו לו בכתב) ב. שעשה שימוש (וצ"ע אצל מי אפשר לעשות שימוש) ג. שיילך כמוהו בעל ענין בין לקולא ובין לחומרא.
אשמח מאוד לשמוע מהת"ח דכאן מה מסקנותיהם מהחזו"א הנ"ל ואיך מיישמים את זה בימינו.

קבצים מצורפים

אני מחפש מקורות נוספים על ענין הזה.
אשמח מאוד אם משהו יביא כאן או ציונים בנושא,
כמדומני שהרב טל דואר בעמח"ס טללי טוהר חיבר ע"ז ספר ואיני מוצאו כעת.

די קשה לענות על השאלה.

אגב, אני אישית, מצאתי רב שמבין את צרכיי הנפשיים. וכן, אני ממתייעץ איתו כמעט על כל השאלות וההתלבטויות שלי. ואני משתדל לציית לו וללכת לאורו.

נדרש על זה הרבה הרבה תפילות. כי ברגע שאתה מוצא את זה, זה ממש גאולה.

כמו שאנחנו רואים בתפילת שמונה עשרה, שמתפללים על 'והסר ממנו יגון ואנחה', אחרי שמבקשים מה' שיתן לנו שופטים נכונים ויועצים טובים. כי 'אין שמחה כהתרת הספיקות'. וד"ל.

די קשה לענות על השאלה.

אגב, אני אישית, מצאתי רב שמבין את צרכיי הנפשיים. וכן, אני ממתייעץ איתו כמעט על כל השאלות וההתלבטויות שלי. ואני משתדל לציית לו וללכת לאורו.

נדרש על זה הרבה הרבה תפילות. כי ברגע שאתה מוצא את זה, זה ממש גאולה.

כמו שאנחנו רואים בתפילת שמונה עשרה, שמתפללים על 'והסר ממנו יגון ואנחה', אחרי שמבקשים מה' שיתן לנו שופטים נכונים ויועצים טובים. כי 'אין שמחה כהתרת הספיקות'. וד"ל.
כמדו' דהחזו''א וכו' איירי ברב בעניני הלכה
מדריך רוחני או נפשי והנהגתי זה נושא נפרד

כמדו' דהחזו''א וכו' איירי ברב בעניני הלכה
מדריך רוחני או נפשי והנהגתי זה נושא נפרד
יכול להיות.

אני ברוך ה' מצאתי מישהו שמשלב את שניהם גם יחד.

אבל ברור, שגם לענייני הלכה, צריכים למצוא מישהו שמתאים לנטיות הנפשיות שלך.

דוגמא פשוטה לכך: מישהו שמנטיית נפשו הוא מתלמידי בית שמאי - המחמירים בכל דבר, שימצא רב שמקל בכל דבר. יכול הליות שהוא ירגיש בנוח מכך? לא.

וכן להיפך.

כיצד אקבע מי הרב שלי?
זה כמו כל דבר בעולם שיש לך ספק
מה אתה עושה
מברר
שומע על זה ושומע על זה מסתכל על זה וזה
הולך לזה ולזה
עד שאתה ונפשך מתחברים באופן טבעי
למקום שבאמת מתאים לך

כיצד אקבע מי הרב שלי? מה הגדרים של רב?
מעניין לשמוע האם יש לך רב שאיתו אתה מתייעץ בכל הנושאים ועושה כמהו בכל עניין (הלכה, מנהגים, השקפה, מוסדות, שידוכים וכו')
מי הרב של אבא שלך?

כיצד אקבע מי הרב שלי? מה הגדרים של רב?
מעניין לשמוע האם יש לך רב שאיתו אתה מתייעץ בכל הנושאים ועושה כמהו בכל עניין (הלכה, מנהגים, השקפה, מוסדות, שידוכים וכו')
אולי תקבע את הרשב"א או הריטב"א?
יש דברים שהתקבלו בכלל ישראל, יש דברים שיש יותר מרחב, ויש דברים שתלויים במנהג.
להחליט שמישהוא א' בלבד הוא הרב שלך זה טוב לרוגע ולשלווה אך לא לאמת.
לא בטוח שהמכפיף את עצמו לפוסק אחד אכן מסתלק מן הספק ועושה כפי הראוי, כי תמיד נכון ובריא ללמוד ולדעת את כלל הדעות. כמובן, אם יש לו שאלה יוכל לשאול חכם ולהנות מחכמתו ומעצתו ואף לעשות כהוראתו.
הנה השו"ע שאומרים שהתקבל בכל כלל ישראל, תראה בכמה דברים הרמ"א חולק, והאשכנזים האם פוסקים כרמ"א? תראה ש"ך וט"ז, וכו'
למה זה ככה?
כי אין עניין להינעל על רב (מלבד נוחות וכאמור), האמת היא שעל כל שאלה אתה צריך לדעת היכן זה כתוב בשו"ע, ולפתוח טור ב"י ב"ח שו"ע ונו"כ להבין את שורש הדברים מהסוגיה בגמ', ולדעת מה עיקר הדין ומה לא, ומה נפסק רק מצד ההנהגה הראויה שהיום זה לא שייך.
אני ברוב הדברים השתדלתי להחמיר, אבל לגבי שיעור רביעית כיון שלמדתי מהמקורות ויצא לי שאין זה השיעור הנכון ע"פ הכללים ההלכתיים וע"פ המציאות הידועה, וע"פ המנהג שהיה בדורות הקודמים, אני לא חושש לזה, רק שבכל זאת בדאוריתא לא מלאני לבי להקל, אבל בדרבנן איני חש כלל.
וכן בעוד עניינים.
לגביי מילי דעלמא ככל שהרב יותר מבוגר ובעל נסיון יותר יועיל לך, בדרך כלל בעניני מוסדות ישיבות ושידוכים עדיף שתלך לראש ישיבה או רב, שלום בית לרב השכונתי, רפואה או דיור יש רבנים המתעסקים ומתיעצים איתם הרבה בענינים אלו

חושבני שאין זה רלוונטי בכל מקום,
כי אפשר האב חסיד והבן ליטאי או להיפך.
או עדות אחרות או כל כי האי גוונא.
לא התכוונתי שיציית דווקא לרבו של אביו.
אלא התכוונתי לומר שדרך העולם הוא שכל אחד מוצא את רבו שמתאים לו.
וכמו שאביו מצא רב, כך גם הוא ימצא.

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון