תזריע - נגעי בגדים ובתים לא נהגו במדבר | ויקרא | פורום אוצר התורה תזריע - נגעי בגדים ובתים לא נהגו במדבר | ויקרא | פורום אוצר התורה

תזריע נגעי בגדים ובתים לא נהגו במדבר (2 צופים)

געגועים

תנ"ך ופרשת שבוע - אוצר החידות
חבר צוות
מנהל תוכן
פרסם 30 מאמרים!
הודעות
1,385
תודות
2,904
נקודות
485
אָדָם כִּי יִהְיֶה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ שְׂאֵת וכו' וְהָיָה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ לְנֶגַע צָרָעַת

צריך להבין מהו "והיה בעור בשרו לנגע" שנראה לכאורה יתר, שהרי כבר אמר "כי יהיה בעור בשרו שאת" וכו', ופי' רש"י שמות נגעים. והמפרשים כבר עמדו על זה.

אולי מרמז מה שאי' במדרש תדשא שנגעי בגדים ובתים לא נהגו בהיות ישראל במדבר אלא רק נגעי עור בשר, וכדי לרמז זה חזר לומר "והיה בעור בשרו לנגע", כלומר שנגעי עור בשר יהיה באמת לנגע, ולא דרשה בעלמא כנגעי בגדים ובתים שאינם אלא לדרשה כי לא נהגו בהיותם במדבר.

א"כ נגעי בגדים ובתים היו במדבר בבחינה של לא היה ולא עתיד להיות אלא דרוש וקבל שכר (סנהדרין עא.), וזה נרמז בשכר שנתבשרו בנגעי בתים.​
 
צריך להבין מהו "והיה בעור בשרו לנגע" שנראה לכאורה יתר, שהרי כבר אמר "כי יהיה בעור בשרו שאת" וכו', ופי' רש"י שמות נגעים. והמפרשים כבר עמדו על זה.
בתו"כ יש דרשא על זה, ולפירוש אחד בראב"ד הכוונה שיש תנאי שהנגע יכאב, [והגרד"ל שליט"א באהלי טהרות הקשה על זה מתינוק, כיצד יודעים שכואב לו מזה],
ובמדרש רבה ותנחומא זה רומז לגלות רומי, ושלושת הקודמים רומזים לשלוש הגלויות.
 
וזהו לשון המדרש תדשא:

למה לא התחיל בפרשת בתים, לפי שאמר להן המקום פרשת נגעים במדבר, שלא היה לה עדיין בתים, כך א"ל המקום, לפי שאין לכם בתים אני מתחיל מגופכם, אבל לאחר שתכנסו לארץ לא אתחיל אלא מבתיכם. ולמה לא התחיל בבגדים, שהרי בגדים היו לובשים במדבר, לפי שהבגדים שהיו לובשים מעשה נס היו, שהרי עמדו ישראל מ' שנה במדבר ולא הוצרכו לכבס בגדיהם, שנאמר שמלתך לא בלתה מעליך.

ולא פירש מה בכך שהיה בבגדיהם נס.

ואולי יתבאר לפימ"ש הרמב"ם (פרק ט"ז מהלכות צרעת ה"י): וזה השינוי האמור בבגדים ובבתים שקראתו תורה צרעת בשותפות השם אינו ממנהגו של עולם אלא אות ופלא היה בישראל כדי להזהירן מלשון הרע וכו'. וכן כתב הרמב"ן. ולפי"ז אולי לא רצה הקב"ה להרבות בנסים נס על נס דהיינו נס הנגע בבגד שכולו מעשה נס.

והרמב"ן כתב שלא נהג נגעי בתים אלא בארץ הנבחרת אשר השם הנכבד שוכן בתוכה, ואולי גם מטעם זה לא נהגו נגעי בגדים במדבר.

עוד טעם אפשר לומר לפי מש"כ במכתבי תורה (אמרי אמת מכתב ס"ח) לגבי הגמ' בברכות ה' ע"ב דיש נגעים שהם יסורין של אהבה, שזה רק בנגעי עור בשר, אבל לא בנגעי בגדים ובתים. ולפי"ז במדבר שהיו דור דעה בודאי היו הנגעים ייסורים של אהבה ולכן נהג במדבר רק נגעי עור בשר.

ונרמז בפסוק והובא אל הכהן אותיות ואהוב אל הכהן הוא הקב"ה שנקרא כהן כמאמרם ז"ל, וזהו נגע שהוא ענג, כי את אשר יאהב ה' יוכיח.​
 

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון