מקום חרדי או אזור מעורב?| דף 3 | פורום אוצר התורה מקום חרדי או אזור מעורב?| דף 3 | פורום אוצר התורה

מקום חרדי או אזור מעורב?

לא חושב שההגדרה הזאת נכונה מציאותית. אולי במקומות עם כמות נמוכה ביותר של חרדים.

בבורו-פארק ובוויליאמסבורג, במונסי ובלייקווד, החיכוכים הפנים חרדיים לא נופלים בכהוא זה מהמצב בארה"ק. לצערנו הרב.
הדוגמאות שהבאת אינם נכונות,
כי כל המקומות שציינת הם מקומות כמו קרי"ס וביתר, מקומות חרדיים לחלוטין ששום גוי לא מתגורר שם,
צריך לבדוק במקומות מעורבים בחו"ל.

הדוגמאות שהבאת אינם נכונות,
כי כל המקומות שציינת הם מקומות כמו קרי"ס וביתר, מקומות חרדיים לחלוטין ששום גוי לא מתגורר שם,
צריך לבדוק במקומות מעורבים בחו"ל.
היית שם פעם?

דומני שאין בארה"ב אף ריכוז חרדי [מלבד אולי שיכון סקווירא] - שאפשר לכנותו מקום חרדי לחלוטין. אין מושג של סגירת כביש בשבת, אין מושג של אזור שלא גרים בו גויים (שני בניינים מביתו של אדמו"ר מהרז"ל מסאטמאר יש בניין שלם של גויים), אין מושג של רחוב נקי מפריצות.

הורי גידלונו בעיר מעורבת בה החרדים הינו מיעוט ממש היינו משפחה כמעט בודדת מוקפים חילונים, אני חשתי כי החוזק שקיבלנו בבית הכח לא להתיחס לסובבים ואף לבוז להם הגיע מתוך חינוך ל'ויגבה לבונ בדרכי ה' הדבר תרם לי ולאחי בצורה מיוחדת, בבין הזמנים למדנו לא כי יש 'ישיבת בין הזמנים' לא הסתכלנו בעיתון חילוני או דברים אחרים לא מחמת שלא יכולנו או כי 'לא נעים' מאחרים אלא כי באמת הכרנו באמת ולכן זה לא היה לגבינו נסיון.
לימים כשהגעתי לישיבה התקרבתי למשגיח הרב וולבה שבאחד הפעמים אמר לאבי שהוא רואה שאלו שגדלו במקומות אלו יותר בנויים יותר יודעים את דרכם בחיים מאחרים.
ולמרות כל זה לדעתי היום לא היתי רוצה שילדי יגדלו במקום בו אני גדלתי, הסיכון גדול מדי, הרחוב החילוני דהיום הינו כמבול הסוחף כל סביבותיו ועדיף להיות בתוך 'תיבת נח' מוגן מנסיונות ומהטומאה השוררת ללא גבול ומידה במקומות החילוניים.

מדובר על שאלה דיי חדשה
ואסביר את דבריי
במשך עשרות שנים חלק עצום מבני הציבור החרדי התגורר בערים מעורבות,
כל שכונות הספר של ירושלים (רמות, נווה יעקב, גילה ועוד ועוד), ולא רק שם, גם בבני ברק במשך שנים היו שכונות מעורבות, ועד היום פרדס כץ קרית הרצוג, מתחם הסופרי מלאים בציבור שאינו חרדי כלל וד"ל, כנ"ל בערים חיפה, אופקים, רכסים ועוד ועוד
ולא שמענו מעולם מגדו"י שיש בזה בעיה, אדרבה שמענו הרבה שחיזקו את הקהילות הללו.
ולגופו של עניין אני (כתושב עיר מעורבת...) חושב שבמקום מעורב הרבה יותר קל לחנך ל'הבדילנו מן התועים' ל'אנחנו והם'.
זה לא ברור מה שאתה טוען
יותר טוב להתקרב לרשעים כדי להתבדל מהם?
יש לי הרבה חומר על זה

יש בעיה אמיתית שאנחנו מזדהים ומפתחים זהות של "מה אנחנו לא"
לכן המגורים באזור מעורב מוגדרים מאוד מה אנו לא.
לעומת זאת מספיק שכן אחד מודרני יתר על המידה בכדי להעמיד אותך באתגר חינוכי
למה בעייה?
מכלל לאו אתה שומע הן, והרבה יותר קשה להסביר מה כן, עדיף שיידעו מה אנחנו לא ויתרחקו מהלא ואגב זה יתקרבו ל'אלה שאנחנו כן'
ואה"נ שכן אחד בעייתי בכל אזור מגורים חמור מהרבה שכנים שהם וודאי מאלה שאנחנו לא וכדכתיב הצילני נא מיד אחי - מיד עשיו..

עוד נקודה שלא ממש הזכירו,
לעבוד את ה' מתוך חשק ורצון עצמי ולא כשה בתוך העדר במקום שכולם עושים אותו דבר,
בין אנשים שונים ניתן לפתח עצמאיות ועבודת ה' פנימית, והסטיגמות פחות תופסים מקום.

נקודה נוספת, בתוך אולם מואר נר אחד לא משפיע, דווקא בתוך השממה כל נר מאיר ומסלק את החושך,
האם החזו"א היום היה גר בבני ברק, תחליטו אתם - כך אמר החזו"א לרב וואזנר,
"ירושלים מלאה צדיקים וגדולי תורה, אולם בישוב החדש מצאתי מדבר, רציתי לשתול בו נטיעות של תורה, לפיכך באתי לבני ברק. אם לא אצליח לשתול? אזי אלך לגיהנם עם יושביה כאחד".
עפ"י המכלול, עוד דבר שכתוב שם שלא תואם את בני ברק של היום,
"כאשר הגיעו בני הזוג בסופו של דבר הם עלו אל גבעת הר שלום. האוויר במקום מצא חן בעיני החזון איש" ...

יש כאן עוד נקודה.

לפעמים הנתונים שונים. לצערנו, לפעמים עדיף לגור באזור מעורב, כשהקהילה היא יר"ש ושמורה, מאשר לגור באזור חרדי פתוח ומודרני.

הנסיון הוא המבחן היחיד כדי לקבל את התשובה האמיתית לשאלה, ולדעתי הנסיון מורה, שבמקומות מעורבים אכן יש קצת פחות נשירה, לעומת זאת הרמה הכללית הרבה יותר נמוכה ו'פריפרילית'.
צ"ע אי אין נשירה כי אין נפ"מ בלהוריד את הכיפה...

דומני שאין בארה"ב אף ריכוז חרדי [מלבד אולי שיכון סקווירא] - שאפשר לכנותו מקום חרדי לחלוטין. אין מושג של סגירת כביש בשבת, אין מושג של אזור שלא גרים בו גויים (שני בניינים מביתו של אדמו"ר מהרז"ל מסאטמאר יש בניין שלם של גויים), אין מושג של רחוב נקי מפריצות.
מביא לידי גיחוך, מה קשר בין סגירת כביש לבין עיר מעורב, הנבחרים הם גוים ואין סיבה שיאפשרו לסגור את הכביש.
בכל איזור מונסי כמעט שלא רואים גוים לפני העינים, וכמעט שאין רכב נוסע שם בשבת נכון שא''א לסגור משום האחדים שיש, אבל עדיין אין ההרגש כמו בעיר מעורבת, וכ''ה גם בלייקווד, גם בבו''פ יש ריכוז גדול שכמעט שאין בנמצא שם גוים, וומ''ס זה באמת מעורב.
ואגב זה גם לא נכון שיש חיכוכים פנים חרדיים, במונסי ובלייקווד יש אחדות גדולה בין הקהילות בכל הנוגע להנהגת העיר, בבו''פ ובוומ''ס שיש שמה הרבה חסידיות גדולה אכן המצב שונה.
ואגב יש להוסיף גם קרית יואל שהוא חרדי לגמרי גם באופן רשמי.​

אני רוצה להציע כאן את הגישה הנהוגה אצלי בבית, באשר אנו גרים במקום מעורב, וגם זוכים בס"ד לקרב בניו של מקום, הילדים שלי יודעים כך:
כל אלו שלא שומרים תורה ומצוות, הם "ילדים של ה' שלא יודעים איך יהודי מתנהג".
וכאן הבן שואל: אז נלמד אותם?! והאב והאם משיבים: אכן, אנחנו משתדלים ללמד אותם, זה לוקח זמן...
ומי שאינו מנסה ללמד אותם, בחכמה ובדרכים הידועות, אכן צריך לשאול את עצמו מדוע הוא לא מלמד אותם...

נושא טעון אך בקשר לטענה מדברי המשנה איני דר אלא במקום תורה אין ראיה כיון שהבעיה היום אינה התורה והמצות אלא הצורה בה אנו מחנכים [גם אם זו הצרה הנכונה בזמנינו היא שונה מצורת החינוך של דורות קודמים ]

שמעתי בשם ר"מ ששאל את תלמידיו איך בודקים ישיבה ?ענו לו תלמידיו מה השאלה נכנסים בתחילת הסדר לראות כמה נמצאים אחד אחר אמר נכנסים לשיעורים רואים מה הרמה השלישי אמר מה פתאום שיש שבת זה המבחן אמר להם אותו ר"מ יכל דבר נבחן במבחן התוצאה בודקים לפי התוצאות לא מה אמרו להיות אלא מה שיצא במה דברים אמורים כמה פעמים שמעתי על אנשים שהגיעו במסירות נפש לעיר חרדית מסוימת אך לא הסתכלו או עצמו עיניהם לראות מה התוצאות ואע"פ שהדברים ידועים לכל בן ישיבה [ליטאי] עדיין אנשים רוצים להגיע דווקא לעיר זו וכמובן בשביל חינוך הילדים

ולא שמענו מעולם מגדו"י שיש בזה בעיה, אדרבה שמענו הרבה שחיזקו את הקהילות הללו.
אני סבור כי מגורים במקום כזה צריך שאלת רב, והינו תלוי מאד באופיו של האדם השואל, החזו"א היו מקרים באנשים שגרו במקומות מעורבים שהורה להם לעבור לב}ב, ומאידך היו מקרים שדווקא אמר לאנשים ששם במקום ההוא זה המקום הראוי לו וכשנשאל הרי אין כל מוסדות חינוך וכו' ענה לו החזו"א אדרבה אתה תפתח מוסדות אלו וכך היה במקומות כמו רעננה חיפה ועוד.

אני סבור כי מגורים במקום כזה צריך שאלת רב, והינו תלוי מאד באופיו של האדם השואל, החזו"א היו מקרים באנשים שגרו במקומות מעורבים שהורה להם לעבור לב}ב, ומאידך היו מקרים שדווקא אמר לאנשים ששם במקום ההוא זה המקום הראוי לו וכשנשאל הרי אין כל מוסדות חינוך וכו' ענה לו החזו"א אדרבה אתה תפתח מוסדות אלו וכך היה במקומות כמו רעננה חיפה ועוד.
יש לחלק בין מקומות מעורבים דאז שלא היו בהם קהילות של בני ישיבות, לבין חלק מהמקומות המעורבים, ובודאי מאלו הנידונים כאן, שיש בהם קהילות של בני ישיבות איכותיות מאד שלא נופלות ברמתן מקהילות מרכז הארץ (ומחלקן הן אף יותר טובות מטעמים שחלקם נכתבו לעיל), ויש מצע איכותי לגדל עליו ילדים בדרך התורה.

חזור
חלק עליון