לפני עוור בשבועה | בית המדרש| דף 2 | פורום אוצר התורה לפני עוור בשבועה | בית המדרש| דף 2 | פורום אוצר התורה

לפני עוור בשבועה (1 צופה)

כשהוא היוזם הלעיטהו לרשע וימות
אולם אם אתה יכול למנוע אדם מעבירה ע"י שתציע לו תשלום או תוותר על זכויותך א"כ מנעת אותו וקיימת את ערבותך כלפי שמיא שלא יהיה יהודי עם עבירה
אבל אתה צודק שזה סברת כרס
 
פשוט לי שגם כאן, יש הלעיטהו לרשע וימות
הוא היוזם, הוא הרמאי, הוא הגנב
גם באופן שאתה רואה יהודי מוכר חמץ בפסח א"צ להציע לו אלפי שקלים כדי שלא ימכור את החמץ?
כי הלעיטהו לרשע וימות ?
או ששם אדם צריך להוציא ממון כדי לערוב שאחרים יקימו כל התורה?
 
נערך לאחרונה על ידי מנחה:
גם באופן שאתה רואה יהודי מוכר חמץ בפסח א"צ להציע לו אלפי שקלים כדי שלא ימכור את החמץ?
לא יודע אם צריך,
אבל כבר התפרסם הסיפור על היהודי היקר שעשה כן השנה בחיפה עם ב' יהודים
 
לא אמרתי שצריך, רק שאלתי האם צריך,
בסוף חתמנו ערבות עם הקב"ה על שמירת התורה של כל אחד מעמ"י,
נשאלת השאלה, מה ערבות הזו מחייבת אותנו?
רק להענש אם אחד עבר?! או משהו מעבר לכך?
שאם אין חובה להוציא ע"כ ממון, ולא לוותר מזכיותיו, וממילא גם לא מזמנו, אז מה זה כן מחייב?!
 
כשאדם משביע את חברו, כשהתובע הוא וודאי,
אמאי לא מצווה לפרוש מלהשביע, ולוותר על התביעה,
כדי לא להכשיל את חברו בשבועת שקר [לטענתו...] ?
איני בסוגי' כעת
אך זכור לי שאומרים בגדר החיוב
שהחיוב הוא חיוב ממון
ויכול חבירו להיפטר בשבועה
לפי זה אין כאן צד של לפני עיור
 
ראיתי מציינים לדברי הריטב"א ב"מ ה:
א"ר יוחנן שלא יהא כל אחד ואחד הולך ותוקף בטליתו של חבירו. פירוש תוקף שלא כדין משמע. והיינו דפרכינן ונימא מיגו דחשיד אממונא חשיד אשבועתא, ולא נרמי עליה שבועה דהא איכא משום ולפני עור. ופרקינן דלא אמרינן האי מיגו דאפשר דבעי למגזל ולא בעי למגזל ולאשתבועי בשקרא ומשום שבועה מודה.
 
שו"ת דברי חיים (צאנז)
לידידי הרבני המופלג השנון הישיש כש"ת מו"ה יוסף שמואל נ"י בק' פרעמיסלא:
שאלתו הגיעני בענין אם מותר להניח לישבע לבעל דין שיודע בו שמשקר ורש"י ז"ל [שבועות דף ל"ט ע"ב ד"ה חלה] וכן התוס' [שם מ"ז ע"ב ד"ה חלה] כתבו דהשבועה חל על שניהם פירושו שעל שניהם חל עונש השבועה אפילו אם הוא משביעו באמת ונראה כיון שחבירו בא על ידו לידי שבועת שקר גם על המשביע חל העונש. ומעלת כ"ת פקפק בטעם הדבר דמה יעשה זה המשביע שחבירו בא עליו במרמה ורוצה לגוזלו ומה שפירש רש"י ז"ל [שם] שהי' לו לעסוק עם איש אמונים זה לא נמצא לחן בעיניו דמה יעשה באם נתקלקל זה אחר זמן במעשיו וגם אדם יראה לעינים:
והנה באמת לפי מה שמבואר בדרישה סי' פ"ז [ע"ש בפרישה סעיף ל'] הטעם כיון שרואה שחבירו עומד במרדו ורוצה לישבע לא הי' לו להשביעו יעי"ש בדבריו והנראה שם מדבריו דגם טרם הליכתו לביהכ"נ לישבע חל עליו עונש השבועה דכן פירשו שם [דברי] הטור והשו"ע סורו וגו' מעל האנשים הרשעים שקורין שניהם רשעים גם קודם שמתחיל חבירו לישבע ורק כיון שרואה שחבירו מתעקש בדבר ה"ל לפשר או לפוטרו בלא שבועה אך באמת היכי שהוא גורם להשבועה ודאי אפילו לפי' ר"ח [מובא בב"י סי' פ"ז מחודש ל'] חל עליו עונש השבועה כמבואר בריטב"א שבועות [ל"ט ע"ב] גבי אם היפך על שכנגדו והוא יודע שחבירו כיחש לכולי עלמא עונש השבועה חל על שניהם אולם זה ודאי רק עונש קל דאם לא כן למה גזרה תורה הקדושה שבועה ומי שממונו חביב עליו מעונש קל יקוב ביניהם הדין:
וראיתי באיזה תשובהכה שמקשה והא המשביע עובר על לפני עור ותירץ דקודם שנשבע אוקמי אחזקה דמסתמא לא ישבע ולאחר שעבר ונשבע מה יעשה המשביע אמנם כל זה לענין לאו דלפני עור אך לענין עונש קל ודאי דחל על שניהם כדברי רש"י ותוס' והטור ושו"ע ז"ל שפסקו כן. אך נראה לי דהאידנא דאין [שבועה] בשם [שם סעיף י"ט] אין עונש כל כך:
אך בחרם ודאי מותר להחרים על חבירו. דהנה איתא במועד קטן [י"ז ע"א] שר"ל נידה לההוא גברא דשקל תמרי עמד וא"ל נהי דממון נתחייבתי לך נידוי מי נתחייבתי לך [ע"ש בתוס' ד"ה נידוי דמשמע דאם הי' גזל שפיר דהי' מנדה אותו ולא אמרינן דה"ל למחול לו] אלמא דאם באמת הדין וחיוב לנדותו אין להמנדה עון וזה ברור לפענ"ד והי' שלום כדברי ידידו דורש שלום תורתו בלב ונפש חפיצה. ג' ב' אדר תרכ"א לפ"ק הק':
 

הודעות מומלצות

כידוע שבלשה"ק אין מילים נרדפות.
מה המשמעות...

משתמשים שצופים באשכול הזה

חזור
חלק עליון