- הודעות
- 187
- תודות
- 506
- נקודות
- 56
על מה סמכו להקל לארגן מנינים בקבר הרשב"י?
אולי צדיקים שאני, שבמיתתם קרויים חיים.על מה סמכו להקל לארגן מנינים בקבר הרשב"י?
ולמה בקברי צדיקים אחרים כן מקפידים על זה?אולי צדיקים שאני, שבמיתתם קרויים חיים.
בהרבה קברים לא מקפידים.ולמה בקברי צדיקים אחרים כן מקפידים על זה?
זה לא הקבר, זהו בניין שנבנה מעליו.על מה סמכו להקל לארגן מנינים בקבר הרשב"י?
נידון זה הוא נידון רחב מאד, ויש לו מקום לכמה אשכולות.על מה סמכו להקל לארגן מנינים בקבר הרשב"י?
בניו לא ירשו אותו? אשתו לא הותרה?ויש כה"ג עוד נידון האם מותר לדבר עם הרשב"י, (וכן בשאר צדיקים) שהרי הוא חי, או שאסור, והרי זה דורש אל המתים, ונשתברו בזה הרבה קולמוסים,
לא שמעתי מעולם על מעשה זו רק שמעתי שלא נכנס למרות שאחז שמותר מדין רבו בכל אופן לי ידוע שהאדמו"ר מתולדות אהרן שליט"א לא נכנס היוםוידוע המעשה עם הרבי מתולדות אהרן זצ"ל ורבי יואל מסאטמאר, שרבי יואל זצ"ל אסר עליו להכנס, אבל בניו האדמורי"ם שליט"א נכנסים, ו
נראה לי שנידון זו שייך גם למערת המכפלהתפילה בתוך הקבר
יש איסור (שו"ע יו"ד סי' שסז סעיף ג) ללמוד תורה ולהתפלל בד' אמות של הקבר משום לעג לרש [הרי הוא לועג למת שאינו יכול לקיים את המצוות]. מאידך קברי צדיקים רבים כדוגמת קבר רחל, מערת המכפלה, קבר רשב"י, רבי מאיר בעל הנס ועוד נהפכו למרכזי תפילה ולימוד תורה. ונשאלת השאלה מדוע אין בכך לעג לרש.
החיד"א (שם גדולים אות קצט ד"ה ומ"מ) כתב, שעל חסידים גדולים כרבי שמובא שלאחר פטירתו היה מגיע לביתו ומקדש אין איסור ללמוד ולהתפלל בקברו, כיון שהוא עדיין חי ומקיים מצות. וכפי שנאמר בספר חסידים (סי' תתשכט)שבמתים חפשי לא נאמר על רבי וחבריו, ולכן רבי היה יכול להוציא את בני ביתו בחובת קידוש. ועוד כתב החיד"א (ברכי יוסף יו"ד סי' שדמ אות ז) שאם לומדים ומתפללים לעילוי נשמת הנפטר, מותר ללמוד בקברו.
אמנם צריך להזהר כאשר באים לקבר של צדיק הקבור בבית הקברות ליד מתים רבים, ורוצים לעשות מנין או דברי תורה לעילוי נשמת הצדיק, צריך לכוון לכבוד כל המתים שהוא עומד בד' אמות שלהם.
וכן מסקנת המנחת אלעזר (ח"ג סי' נג) שכל שהוא כבודו של המת הדבר מותר, והוסיף שבקבר רחל שהיא אשה יתכן ומותר ללמוד, שהרי לא התחייבה, ובכלל במערת המכפלה קבר רחל קברי השבטים שהיו לפני מתן תורה אין איסור בדבר כיון שלא התחייבו בלימוד תורה. ועל קבר הרשב"י כתב שנוהגים להתפלל וללמוד למעלה, והקבר נמצא למטה במערה הסגורה.[היתר זה כמובן לא שייך למי שנכנס היום למערה למטה.]
הציץ אליעזר (ח"י סי' י אות ו) הביא את דברי החיד"א והמנחת אלעזר, והוסיף עוד שניתן לצרף גם את דעת הנצי"ב (העמק שאלה שאילתא יד אות ו) שבימינו שקוברים את המת בעומק של יותר מי' טפחים אין איסור של לועג לרש, כיון שהוא רשות אחרת. אולם סיים שעדיף לסדר חדר אחר ששם יתפללו וילמדו, ושלא יהיה על הקבר עצמו.
גשר החיים (ח"א פרק כט אות יא) כתב שבקבר רשב"י ורבי מאיר בעל הנס, ידוע שהם קבורים למטה, ומקום התפילה היא מקום בפני עצמה, אך בקבר רחל ראוי להתפלל בחוץ ואין לסמוך על ההיתר שהיא אשה וקודם מתן תורה, וכפי שנהג רבה של ירושלים הגאון רבי שמואל סלנט זצ"ל כשפקד את קבר רחל, ארגן מנין בחוץ.
ראה שו"ת מנחת אלעזר (ח"א סימן סח):ויש כה"ג עוד נידון האם מותר לדבר עם הרשב"י, (וכן בשאר צדיקים) שהרי הוא חי, או שאסור, והרי זה דורש אל המתים, ונשתברו בזה הרבה קולמוסים,
עי' פ''ת בסי' שעב סק''ב:שהרי מלבד ההיתר של הרב @מגנא ומצלא שהוא היתר ידוע ומפורסם, הרי יש בזה עוד כמה נידונים.
וכל זה נכלל בזה ש"צדיקים אינם מטמאים", ו- "צדיקים במיתתן קרויין חיים" - ויותר מקרויין חיים אלא חיים ממש, שהרי רבי הקדוש בא לביתו אחר מיתתו והוציא בני ביתו בקידוש , עי' כתובות ק"ג ובגליון הש"ס שם שהוא כפשוטו שצדיקים פוטרים בקידוש שהם חיים ממש,
וע"ז כתבתי שנשתברו בזה קולמוסין, דהא הוא כן מת, וא"כ איך מוציא יד"ח בקידוש.בניו לא ירשו אותו? אשתו לא הותרה?
אני שמעתי המעשה שהרה"ק הרבי מתולדות אהרן זצ"ל היה נכנס, עד שפעם אחת הגיע עם הרה"ק רבי יואל מסאטמאר זצ"ל, ואמר לא שלא יכנס, ומאז לא נכנס כי אחז שרבי יואליש הוא רבו ומחוייב לשמוע לו, (עכ"פ מי שסיפר לי המעשה אמר לי שרבי יואליש לא אחז שאסור לכהנים להכנס מחמת ההלכה, אלא אחז שאם יכנסו כהנים אצל רשב"י כל אחד יאמר על רבו שהוא צדיק שאינו מטמא ועי"ז יטמאו כהנים למתים ואיני יודע לאמת את זה)לא שמעתי מעולם על מעשה זו רק שמעתי שלא נכנס למרות שאחז שמותר מדין רבו בכל אופן לי ידוע שהאדמו"ר מתולדות אהרן שליט"א לא נכנס היום
אני כתבתי שנשתברו בזה הרבה קולמוסין, ואתה מביא לי רק מש"כ בפתחי תשובה, יש בזה הרבה שותי"ם שכתבו מזה, ונכתבו ע"ז ספרים, ורבו בזה הדעות בכלל ישראל.עי' פ''ת בסי' שעב סק''ב:
עבה"ט ועי' בתשו' בתי כהונה בית דין סי' כ"ג שכ' דמה שנהגו איזה כהנים להשתטח על קברי צדיקים אין להם על מה שיסמוכו דאי סמכי אהא דאיתא במדרש הובא בילקוט משלי סי' ט' דאמר אליהו אין טומאה בת"ח ליתא שכבר כתבו התוס' בפ' המקבל דף קי"א ובפ' הבע"י דף ס"א שהיה דוחה אותו ועיקר טעמו משום דהוי מת מצוה והאריך לבאר מי הכריח להתוס' לפרש כן ואי סמכי אהא דאיתא פ' מי שמת מדלגין היינו ע"ג ארונות כו' א"כ ה"נ כיון דרוב ארונות יש בהם חלל טפח הרי אין כאן טומאה דאורייתא ולהשתטח על ק"צ לא מצינו בזה מצוה ידועה או כבוד חכמים ועוד דילמא לא נקברו כלל בארונות או נרקבו והוי כקבר סתום דהוא טומאה דאורייתא ולכן שלא כדין עושין הנוהגין כן ע"ש באריכות.
ומש''כ על איזה גדולים והנהגתם, או שיש להם טעמים אחרים, או שכ''ת קרוב להכשל בלה''ר...
אני רוצה להדגיש שוב: אני לא כותב שמותר לכהנים להכנס לרשב"י מהטעם שצדיקים אינם מטמאין, אני כותב שיש שנהגו כך ויש להם על מה שיסמוכו.הרב @חלקינו בתורתך
אני הבאתי דברי הפ''ת שהוא ספר הלכה חשוב בכלל ישראל...
כ''ת כותב, יש הסוברים ויש החולקים וכו', האם תוכל לציין ספר הלכה מקובל [לא מלשון תורת הנסתר] שמתיר מהטעמים האלו שר''ש אינו מטמא?
אחרי שהפ''ת ראה דברי הבת''כ והכריע לאיסור, ואף הבתי כהונה גופיה ל''מ טעם להתיר, וכמ''ש הפרי הארץ שהביא כ''ת, לא הבנתי איך כותב כ''ת 'ויש להם על מה שיסמוכו'?אני רוצה להדגיש שוב: אני לא כותב שמותר לכהנים להכנס לרשב"י מהטעם שצדיקים אינם מטמאין, אני כותב שיש שנהגו כך ויש להם על מה שיסמוכו.
הפתחי תשובה הנ"ל הביא תשובת הבתי כהונה, שמאריך לאסור השתטחות כהנים בקברי צדיקים, וע"ז כותב הפ"ת "ולכן שלא כדין עושין הנוהגין כן".
אמנם שהבית כהונה עצמו לא הכריע בזה, וזה לשונו בסוף התשו': "ורבים גדולים ועצומים אנכי הרואה הלוך הלכו האישי"ם על קברי צדיקים ע"כ נאלמתי דומיה ואינהו בקיאי וכך נגלה להם ולדורות ראשונים מסוד ה' ליריאיו וה' יאיר עינינו בתורתו ויצילנו משגיאות ויראנו מתורתו נפלאות אכי"ר".
הרי לן שהאריך שם בתשובה לאסור, ואכן דעתו לאסור רק כותב שא"א להכריע בזה כיון שהיו גדולים ועצומים שהתירו. ובאמת הפ"ת מכוח כל הראיות לאיסור שכתב שם הבת"כ הוא כתב "ולכן שלא כדין עושין הנוהגין כן", אך הבת"כ לא הכריע לאיסור.
ועי' שו"ת מנחת אלעזר ח"ג סי' ס"ד שכתב שאינו מבין הכרעתו של הפ"ת והלא אדרבה חזינן שהבת"כ כ"כ הוכיח לאיסור ואפ"ה כתב דא"א לאסור כיון שכך נהגו.
וכן כתב בשו"ת פרי הארץ ח"ג יו"ד סי' ז' וז"ל: "ומצאתי אילן לישען עליו מיוחסי כהונה הוא הרא"ש כמוהר"ר יצחק הכהן יצ"ו בספרו הנכבד והנורא אשר האירה הארץ מכבודו זה שמו לעולם ויעש לו בתים בתי כהונה ובתי דינים בסי' כ"ג על ענין הכהנים ההולכים להשתטח על קברי צדיקים כוננו ידיו אמונה לדיעה אי שרי מדינא או לא ואיזן וחיקר בחיפוש מחיפוש בחכמתו הרמתה ולא מצא צד היתר בדבר לפום דינא וסוף דינא הניח הדבר במנהג ממה שלא ראה מי שקרא עליו ערער וכתב דאולי נגלה להם מסוד ה' ליריאיו כאשר יראה הרואה שם בתורה ארוכה מני ים".