יהדות על רגל אחת?!| דף 3 | פורום אוצר התורה יהדות על רגל אחת?!| דף 3 | פורום אוצר התורה

יהדות על רגל אחת?!

אני רוצה להציב בפניכם שאלה שהפנה המשגיח ר' יחזקאל לוינשטיין לתלמידיו בישיבת פוניבז',
"האם אתם יכולים להגדיר במילה אחת - יהדות מהי?"

מה התשובה שלכם?
עכשיו אציע מה שהמשגיח זצ"ל השיב, לאחר שכל אחד מהתלמידים הציע הגדרה משלו. אחד אמר לימוד תורה, השני אמר שמירת התורה וקיום המצוות, השלישי אמר שויתי ה' לנגדי תמיד. ועוד ועוד. אבל את כל ההצעות שלל המשגיח לא נחה דעתו מההגדרות שלהם משום שהוא טען שהן אינן ממצות ומבהירות את המהות וההויה היהודית.

ולכן הציע את ההגדרה האמתית של היהדות, והיא - עבדות! כי לי בני ישראל עבדים! כל שאר ערכי היהדות אינם אלא תולדות של אותה הגדרה.. אבל ההגדרה הזו מבהירה את מהות עבודת ה', הן בכמות והן באיכות.

בכמות: עבודת ה' אינה כמו עבודה כלשהי, משעה שמונה בבוקר עד ארבע אחה"צ, כאשר עם תום שעות העבודה העובד משוחרר לנפשו עד ליום המחרת.. עבודת ה' פירושה עבדות, כלומר התמסרות טוטאלית לקיים את ציוויו ורצונו של ה' בכל עת ובכל שעה.
ובאיכות: תפקיד היהודי עלי אדמות מתמצה בדבר אחד בלבד, קיום רצון ה'. תפקידו של היהודי אינו לעשות דברים טובים וגם לא לעשות חסדים, או אפילו ללמוד תורה... רק לעשות את רצון ה'..
והסיבה לכך שאנו לומדים תורה היא משום רצון ה', הסיבה שאנו עושים חסד, משום שזה רצון ה', ואכן לפעמים רצון ה' שלא נעשה חסד, ושלא נלמד תורה, ואו אז אסור לנו לעשות חסד, ואסור לנו ללמוד, המודד אצלינו לכל פעולה ועשיה הינו רצון ה', כפי שהורה לנו בתורתו הקדושה.

וזוהי המהות של עבד ה', כלומר מי שאין לו שום רצון אישי מלבד רצונו. והוא בטל ביטול מוחלט לרצונו וציוויו של הקב"ה. זו הדרגה הגבוהה ביותר בעבודת ה', כמו שנאמר אצל משה רבינו שהתואר שהתורה הקדושה מעניקה לנו בעת פטירתו הינו, עבד ה' וכפי שנאמר בפסוק וימת שם משה עבד ה' בארץ מואב על פי ה'. עבד ה' זה התואר שנבחר על פני שאר התוארים, כי זה היה היסוד לכל מעלותיו ודרגותיו הרוחניות וזה העיקר.
כך השיב המשגיח לתלמידיו.
 
ונאים הדברים למי שאמרם,
כידוע שהרב שך זצוק"ל אמר בהספדו על המשגיח רבי יחזקאל זי"ע
שבנקודה של העבד ה' היה המשגיח מופלג מאוד עד כדי כך שמאות שנים! לא ראו כך כזה אדם בכלל ישראל.
 
לא הבנתי בכלל על פי איזו אמת המידה העבדות היא היהדות על רגל אחת. אכן אמת שנדרש מהאדם הישראלי להיות עבד לה' אבל כמה פעמים מוזכר בתורה את היות האדם עבד לה'?
כמה מצוות תלויות במצוות העבדות?
הלא ישנם כ"כ הרבה הגדרות אחרות של היחס בין ה' והאדם. עם! (את עני עמי אשר במצרים) בנים! (בני בכורי ישראל) (בנים אתם) בנביאים יש יחס של דוד ורעיה. בעל ואשה. אינני מבין איך התשובה עבדות אמור להיות תמצית התורה. או שהשאלה של פותח האשכול לא היתה מדוייקת.
 
לא הבנתי בכלל על פי איזו אמת המידה העבדות היא היהדות על רגל אחת. אכן אמת שנדרש מהאדם הישראלי להיות עבד לה' אבל כמה פעמים מוזכר בתורה את היות האדם עבד לה'?
מספיק פעם אחת
הרמב"ן כותב
וטעם מבית עבדים. שהיו עומדים במצרים בבית עבדים, שבויים לפרעה, ואמר להם זה שהם חייבין שיהיה השם הגדול והנכבד והנורא הזה להם לאלהים, שיעבדוהו, כי הוא פדה אותם מעבדות מצרים, כטעם עבדי הם אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים (ויקרא כה נה). וכבר רמזתי עוד למעלה (יט כ) טעם שני השמות הקדושים על דרך האמת:
וזו המצוה תקרא בדברי רבותינו (ברכות יג:) קבלת מלכות שמים, כי המלות האלה אשר הזכרתי הם במלך כנגד העם. וכך אמרו במכילתא (בפסוק הבא) לא יהיה לך אלהים אחרים על פני למה נאמר, לפי שהוא אומר אנכי ה' אלהיך, משל למלך שנכנס למדינה, אמרו לו עבדיו גזור עלינו גזירות, אמר להם לאו, כשתקבלו מלכותי אגזור עליכם גזירות, שאם מלכותי אינכם מקבלים גזירותי האיך אתם מקיימין. כך אמר המקום לישראל אנכי ה' אלהיך לא יהיה לך, אני הוא שקבלתם מלכותי עליכם במצרים, אמרו לו הן, כשקבלתם מלכותי קבלו גזרותי, כלומר אחר שאתם מקבלים עליכם ומודים שאני ה' ואני אלהיכם מארץ מצרים קבלו כל מצותי:​
כמה מצוות תלויות במצוות העבדות?
כולם, כנ"ל.
 
אני רוצה להציב בפניכם שאלה שהפנה המשגיח ר' יחזקאל לוינשטיין לתלמידיו בישיבת פוניבז',
"האם אתם יכולים להגדיר במילה אחת - יהדות מהי?"

מה התשובה שלכם?
ההגדרה שאני שמעתי מאדם גדול היא כך:
לעשות נחת רוח לבורא יתברך שמו.
 
חזור
חלק עליון