הלכות שבת - נסיעה ללידה בשבת | פורום אוצר התורה הלכות שבת - נסיעה ללידה בשבת | פורום אוצר התורה

הלכות שבת נסיעה ללידה בשבת

יואל שילה

משתמש רגיל
פרסם 5 מאמרים
תודות
623
נקודות
176
יש לדון בנסיעה לידה בשבת לגבי יציאה מחוץ לתחום, טלטול חפצים מיותרים, השימוש בנהג נכרי, ולדון בגדרי היתר 'יתובי דעתא'.
רצ"ב שיעור מסוכם.

קבצים מצורפים

לאחר בירור עם בעל של מיילדת ותיקה, ששאל אותה עבורי, וענתה שאף שבעקרון אין שום צורך בתומכת לעצם הצלת היולדת, אך מאחר ונשים רבות הכניסו לעצמן לראש שללא התומכת היא לא מסוגלת ללדת, זה אכן עובד במציאות, וללא התומכת הן כמעט ולא משתפות פעולה, ואף מגיעות להסתכנות מחמת כן, כך שבשורה התחתונה - הכל לפי העניין. (את הקובץ העליתי לפני ששוחחתי עם בעלה).

עוד הבנה שהתחדדה לי בעקבות השיעור:
אם איש 'הצלה' יקבל קריאה לתינוק שנפל מקומה שניה ברחוב לידו - הוא בד"כ יפסיק גם באמצע דברים חשובים כדי לשעוט לשם, אולם אם יאמרו לו שהוא תינוק ערבי - ממש לא יפסיק באמצע דברים חשובים [כך אני נוכח אצל החברותא שלי, איש הצלה].
אינני יודע האם נכרי מתאמץ לפיקו"נ של חברו, אך ברור שעבור יהודי הוא לא יתאמץ יתר על המדה, עכ"פ באופן עקרוני, ויש יוצאים מן הכלל, בפרט אצל אלו שזה תפקידם, נהגי אמבולנס, רופאים, וכדו'.
לחכמים היה ברור שאדם נורמאלי לא יסתייע בנכרי ביום חול, שהרי הנכרי יתעצל בפיקו"נ, וכל שהוצרכו הוא להזהיר שאפילו בשבת יעזר ביהודי, אף שבכך מתחללת השבת.
ועד כדי כך הזריזות בפיקו"נ היתה חשובה בעיניהם, שאף אם הנכרי המסויים הזה הוא זריז בפיקו"נ - מ"מ חששו שמא הרואים יחשבו שצריכים דוקא נכרי בשבת, ויבואו לחזר אחריו אף כשלא יהיה יהודי.
וכן, לפסק המחבר והאחרונים - אין להשתמש בנכרי אף אם הוא זמין כאן, דלא כרמ"א שכתב שאם הנכרי זמין כמו היהודי - ישתמש בנכרי.
לתאם עם נהג נכרי מע"ש - בודאי לא נקרא נכרי מזומן כאן, ואף לרמ"א אין לתאם עמו מראש.
בהתאם להסבר זה - אין נפ"מ באם היהודי הוא מחלל שבת, כגון נהג מונית, ואף שקשה לכנותו 'גדולי ישראל' להסבר שלא מיירי בגדול בגיל, אך הוא בודאי בדרגת זריזות יותר מאשר נכרי [אא"כ הוא שונא חרדים].
וגם אין נפ"מ במה שביום חול איננו זהירים להזמין דוקא נהג יהודי ולא נכרי, ואדרבה צריך להפנים שחז"ל הבינו שצריך להזדרז בפיקו"נ, ולכן צריך להעדיף יהודי, גם לא בשבת.

חזור
חלק עליון