בספר תפארת מרדכי כרך שמות הביא כמה טעמים למנהג לתת חיטין לפני העופות בשבת שירה:
על המהר"ל מובא (בשם אדמו"ר הריי"צ מליובאוויטש), כי היה מורה למלמדי התינוקות ולהורי הילדים הקטנים לקבץ את הילדים בשבת שירה בחצר בית הכנסת, ולספר להם על קריעת ים סוף, כיצד שרו הציפורים וצפצפו בעת שעם ישראל שרו את שירת הים. ולזכר כך תיקן שהילדים יאכילו את הציפורים בגרגרי חיטה.
בספר 'שער בת רבים' (הובא בטעמי המנהגים תקל"א אות צ"ח) מביא, שהטעם הוא מפני שדתן ואבירם פיזרו מן המן שבידיהם על פני המדבר בליל שבת כדי להכחיש את דברי משה רבנו ע"ה במאמרו "שבת לא יהיה בו", ואמרו אל העם: "צאו וראו שנמצא מן על פני השדה", ויצאו מן העם ללקוט ולא מצאו, מפני שהציפורים היו אוכלים קודם שבאו העם. ולכן נותנים להם בשבת שירה מזונות בשכרן. דברים אלו מובאים גם בשם הרה"ק רבי מאיר מפרמישלאן.
בספר 'אור פני משה' לה'חתם סופר' (מובא ב'לוית חן' ובטעמי המנהגים תקל"א אות צ"ז) כתב, שזורקים מזונות לציפורים כדי להורות שאִם ישראל, הנמשלים לציפור, יפנו עצמם מעסקיהם ויעסקו בתורה ובמצוות, ימציא להם השי"ת מזונות בלי עמל ויגיעה, כמו לציפורים שמוצאים מזונותיהם נזרקים למעלה על גגותיהם (ועל כך נאמר "למען יראו את הלחם" וגו', שזו הייתה מטרת צלוחית המן, וכאשר נגנזה, מקיימים כעין זה על ידי המנהג הנ"ל). וכדוגמת טעם זה כתב ב'אוצר דינים ומנהגים'.
בפוסקים דנו בעניין זה, האם אכן מותר לתת אוכל לפני הציפורים בשבת. דעת המג"א (סי' שכד) שמנהג זה אינו נכון, כיוון שאסור לתת אוכל לבעל חיים שאין מזונותיו עליך, וכן פסק בשו"ע הרב. ואילו ה'לבוש' התיר, וכתב שבימי החורף שאין מצוי לעופות מזון בשדה, נחשב שמזונותיהם עליך, וכיוון ששבת שירה היא בימי החורף, מותר לתת אוכל לפני הציפורים, ומנהג אבותינו תורה.
וכתב הגר"י זילברשטיין שליט"א שניתן לצאת ידי שתי השיטות, על ידי שיניח את הפירורים בצלחת לפני שבת, ויכסה את הצלחת בצלחת נוספת, ובשבת בבוקר יסיר את הצלחת העליונה לצורך הסעודה. ובספרו 'עלינו לשבח' הביא בשם גיסו מרן הגר"ח קנייבסקי שליט"א, שסיפר כי אביו הסטייפלער זצ"ל היה מניח פירורים בשבת שירה, עד שהחזו"א הורה לו שלא ימשיך במנהג זה, ואכן הפסיק לעשות כן והיה מניח במוצאי שבת את הפירורים.
ומסיים הגר"י זילברשטיין: "ונראה שמוצאי שבת קודש עדיין שם 'שבת' עליה עד גמר מלוה מלכה, ויש חולקים בדבר".
ויש לציין גם למה שכתב בשמירת שבת כהלכתה: "מותר לנער מפה מן הפירורים שעליה (במקום שיש בו עירוב) הגם שהציפורים תאכלנה אותם, שהרי עיקר הטעם שאסרו הוא משום טירחה יתירה, וטעם זה לא שייך כאן, כיוון שאינו טורח אלא לעצמו, לנקות המפה".