ביאורו, שבעלות היא עצם מצב הממון כקיים אצל האדם, שהממון נמצא אצל האדם ונטפל למציאותו ועומד לשימושיו, אך כ"ז במטלטלין שמצד צורתם וטבעם העצמי מתייחסים למקום מסוים, ולכן ע"י ההחזקה בהם נטפלים ומשויכים להחזקת האדם ועומדים לו, אך קרקעות אינם נמצאים ומשויכים למקום מסוים, ולכן הקניין בהם אינו מעמידם תחת יד המחזיק בהם אלא קובע אותם כנחלתו, שהם קרקעו ונחלתו.
וכ"ה גם בהקדש - שאין מקום מסוים שהוא רשות ההקדש, והבעלות בהקדש היא ע"י שחל בחפץ שם הקדש, שעי"ז הוא עומד לרשות גבוה, אך ל"ש 'לקחת' את ההקדש מרשותו*.
וכ"ה גם בעבדים - שלא שייך תפיסה והחזקה באדם, כיון שמצד צורתו העצמית אינו נטפל ומשויך להחזקת האדם אלא נידון כישות העומדת לעצמה, והגע עצמך, שהרי לא שייך לקחת אדם בן חורין ולכופתו ולהחזיקו ועי"ז לקנותו, כיון שאין החזקת אדם מטפילה ומשייכת את האדם ליד המחזיק בו, וא"כ - שוב ל"ש בן חורין ול"ש עבד, שהרי חזי' שהאדם מצד צורתו העצמית לא מיוחס ליד אדם אחר, והבעלות בו היא בצורת חלות עבד שחלה באדם**.
*ומזה הטעם ג"כ הבעלות בהקדש אינה מבטלת את בעלות ההדיוט, ואכ"מ.
**שאף שאינו שייך לאדם אחר כמו חפץ בעלמא, כיון שאינו חפץ אלא אדם, אך הוא יכול להתקיים תחת אדם אחר במושגו כאדם, שהרי הוא עבד ביחס לאדונו, שעומד לאדונו לא כחפץ שעומד לשימושי אדם אלא כאדם המחויב לשמשו, שהבעלות לא נתפסה בעצמותו כ"א במושגו כאדם, ודו"ק.