השואל שאל ג' שאלות שיש להבדיל ביניהם.
1. מה הדרך המועילה ביותר לזכור את הלימוד. 2. מה שיטת החזרות כו'. 3. ובכלל איך משמרים וזוכרים את הלימוד לאורך זמן.
שאלה 1. הדרך המועילה לזכור את הלימוד מבו' בגמ' במגילה ד''ו ע''ב 'לאוקמי גירסא סיעתא דשמיא', ופירש''י 'שלא תשתכח ממנו'
וכבר ביארו בזה הטעם משום דשכחת התורה מפני גזירת לוחות שניות ואכמ''ל.
ברור לחלוטין שעדיין על הלומד לעשות כל שביכולתו כדי לזכור את תלמודו, ואף נצטוינו בתורה 'השמר לך פן תשכח', וזה מביא אותנו לשאלות הבאות.
שאלה 2. מהי שיטת החזרות הכי יעילה. וכאן התשובה הפשוטה היא כל הדרכים, ושום דרך לא, כלומר כל אחד צריך למצוא את הדרך הנכונה לפי מידתו וטבעו מה מתאים לו, לא הרי זכרן כהרי שכחן, הלומד דפים הרבה ללומד מועטים, הלומד בעיון ללומד בבקיאות, הלומד גפ''ת ללומד פוסקים וכו'.
אך רק להעיר, חזרה מועילה אחרי שהלומד יודע את הנלמד באופן בהיר ומסודר. הייתי מגזים ואומר שזה כמעט העיקר, לדעת את הנלמד בצורה בהיר בלי שטחים אפורים, ולסדר בראש תמונה של הענין, הכללים, הפרטים, מספר הראיות או השיטות וכן הלאה.
שאלה 3. יש להניח שהכונה חוץ מלחזור ולחזור, וכמו שאמר הגר''א ז''ל לתלמידו הגר''ח 'כל ימיך בעמוד והחזר קאי'. אזי, א. יש דברים המועילים לשכחה כו' והגרח''ק ז''ל עשה לנו חסד וקבצם בקונטרס הזכרון שבשיח השדה קחנו משם. ב. כל פעם שלומדים משהו שנוגע לענין שכבר למדת לרענן את הזכרון בנושא הזה, אם יש צורך לפתוח בפנים ולראות. ג. לחדש חידושים בנושא, גם מחבר אותך לענין וגם משמש כ'טריגר' לשלוף מהזכרון.
זה מה שהעלתה מצודתי כעת, ויבואו שאר החכמים דכאן ויוסיפו עוד ועוד בנושא חשוב זה.