הרבי מחב"ד ומשיחיות | פורום אוצר התורה הרבי מחב"ד ומשיחיות | פורום אוצר התורה

הרבי מחב"ד ומשיחיות

סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.

מראה מקום

משתמש רגיל
תודות
163
נקודות
30
שאלה שמנקרת בי זמן רב.
האם הרבי מליובאוויטש זצ"ל התנגד לכל אחד שניסה להציגו כמשיח, או כל אחד שפירסם זאת או כפי שרואים בסרטונים שהוא שורק ומעודד את השירה?
אני לא סגור על שום צד.

שאלה שמנקרת בי זמן רב.
האם הרבי מליובאוויטש זצ"ל התנגד לכל אחד שניסה להציגו כמשיח, או כל אחד שפירסם זאת או כפי שרואים בסרטונים שהוא שורק ומעודד את השירה?
אני לא סגור על שום צד.
מסתבר שאשכול זה לא יאריך ימים.
במבט אובייקטיבי אבהיר שהסרטונים שמעודד את השירה, הם מסוף ימיו ממש שלא היה צלול מספיק.
כשאפרים שך בנו של הרב שך היה אצלו פעם, ביקש ממנו למסור לרב שך שהוא לא אוחז עצמו למשיח.

כשאפרים שך בנו של הרב שך היה אצלו פעם, ביקש ממנו למסור לרב שך שהוא לא אוחז עצמו למשיח.
וכידוע הרב שך אמר אז לבנו, שבמקום להגיד את זה לי, עדיף שיגיד את זה לחסידים....

דעתי בנושא הנדון: הרבי מעולם לא אמר שהוא המשיח, אך מעולם גם לא שלל זאת, ויש משמעות לשתיקה זו לאחר שכך טוענים כלפיו מתנגדיו וחסידיו,
ברמזים לעומת זאת, זה נרמז המון פעמים, החל ממאמר באתי לגני הראשון, ואז במשך השנים כפי שאפשר לראות כאן (משום מה הווידיאו תקוע לי עכשיו, אז זה רק למביני אידיש...)
אז מה המסקנה? באמת שאני לא מבין.

וכידוע הרב שך אמר אז לבנו, שבמקום להגיד את זה לי, עדיף שיגיד את זה לחסידים....

דעתי בנושא הנדון: הרבי מעולם לא אמר שהוא המשיח, אך מעולם גם לא שלל זאת, ויש משמעות לשתיקה זו לאחר שכך טוענים כלפיו מתנגדיו וחסידיו,
ברמזים לעומת זאת, זה נרמז המון פעמים, החל ממאמר באתי לגני הראשון, ואז במשך השנים כפי שאפשר לראות כאן (משום מה הווידיאו תקוע לי עכשיו, אז זה רק למביני אידיש...)
אז מה המסקנה? באמת שאני לא מבין.
כמדומני שר' יואל כהן אמר פעם לאחר ג' תמוז שהרבי אמר אחד ועוד אחד ואנחנו טעינו שהתוצאה היא שתים.

כמדומני שר' יואל כהן אמר פעם לאחר ג' תמוז שהרבי אמר אחד ועוד אחד ואנחנו טעינו שהתוצאה היא שתים.
אחרי שראיתי מה אמר ר' יואל כהן קודם ההסתלקות, לא האמנתי ששיך בעולם לחזור בו מכל הנאמר, זה דרגה של ישרות שכמעט וא"א למצוא
דוגמא בעלמא: אמר (פחות או יותר) שלשלול את משיחיותו של הרבי זה אומר בממילא לשלול גם את בראשית ברא.

שאלה שמנקרת בי זמן רב.
אני לא סגור על שום צד.
חיפוש מהיר העלה שהכל נידון כאן בארוכה מכל הצדדים וההבטים.
יש לזכור כי תוכן העמוד אינו מייצג בהכרח דעה אבסולוטית. הפוליטיקה החבדי"ת ידועה לכל...

שהוא לא אוחז עצמו למשיח.

א. קודם כל יש התוועדות שהרב גרונר מספר שזוכר שבחיי הריי"צ הרבי הורה להתפלל ביום כיפור משהו כמו זה "אבינו מלכנו שלח רפואה שלימה לכ"ק אדמו"ר מלך המשיח". והדבר פשוט שהרבי חשב שחמיו ראוי להיות משיח, כפי שרואים מכל המקורות.

ב. מצד שני, כמעט אין ספק שהרבי גם חשב על עצמו כך. וכמה ראיות:

1. מי שמכיר את הסגנון והרמזים בחב"ד, יודע כי מתי שהרבי ביקש לומר דבר על עצמו, אמר זאת על חמיו. הדברים מלאים בכל ההתוועדויות. ובעיקר, מי שמכיר קצת את הקו הפנימי שלו, הרי הוא בכלל ראה את עצמו המשך ישיר והיה בטל כל כולו לחמיו (איפה מצאתם בעולם רבי שכל הזכרה נענית ב"אזכיר על הציון"). והרבי אף הבהיר בעצמו פעם שהוא מתכוון על עצמו כשהוא מדבר מחמיו. כשרמז: "כך נהג הרבי (=הקודם), כשהיה רוצה לספר משהו על עצמו היה מספר זאת על אביו" (שיחות קודש תשי"ב עמ' 137)

2. הוא דיבר בלי סוף על המשיח, עם המון ביטויים חריגים ושונים מכלל גדולי ישראל שדיברו על המשיח, למשל החפץ חיים גם היה מדבר בלי סוף על הגאולה ועל משיח, אבל בלי כל מיני רמזים וגילויים, 'משיח מנחם שמו', 'הנשיא השביעי', וכו' וכו'. והיה קבלת מלכות ונביאות וכו' וכו' דברים חריגים ושונים שלא היו מאות שנים לפחות, אמת מידי פעם נשמעה ממנו הביקורת על כל מיני ביטויים, אבל צריך להודות ביושר שמשהו היה רפה בכל הגישה, מול הרוחות האדירות שצעקו משיח משיח.

3. המשיחיסטים טוענים שלאורך שנת תשנ"א (עוד לפני השיתוק) הרבי שינה את היחס. ובעיקר כלפי פנים. משום שכלפי חוץ סבר שזה מרחיק יהודים מחסידות, אבל כלפי פנים, כשחסידים הכניסו אליו פתקים של "קבלת המלכות" הוא ענה במענה הידוע "נתקבל, תשואות חן, אעה"צ".

4. קשה מאוד לומר שחסידות בת רבבות חסידות תטעה ולא תבין את רבה. זה לא מתקבל על הדעת. הרבי מסלונים היה מגי"ש בישיבת חב"ד לוד בתקופה שבה הרבי מליובאוויטש הורה להצביע לרשימה החרדית ביותר, וכל המשפיעים והרמ"ים שם הצביעו למפלגות המזרחיסטיות. כשתמה בפניהם על כך אמרו: "הרבי יכול לחתום. חסידים כבר יודעים מה הרבי רוצה...". כך שאם כל החסידות הבינה שהרבי הוא משיח, כולל ר' יואל כהן וכל המשפיעים הכי קרובים לרבי (אומרים שר' זלמן גופין היה היחיד שבאותה תקופה אמר שזה רק ה'ענין' של משיח), הרי שכנראה כן היתה הכוונה של הרבי.

5. וגם אם כדברי מי שלא רצה שיאמרו שהוא המשיח, עדיין הכנסת ההמונים לאקסטזה של 'משיח', בצירוף הדיבורים על הבלעדיות של חב"ד [רבותינו נשיאנו, הנשיא השביעי]- הם גרמו במישרין לציבור להתחיל לראות את הרבי כמשיח.
יתכן גם שהרבי עצמו סבר שהוא משיח, ורק ציפה להתגלות נבואית שתבשר לו את זה, וכל עוד היא לא הגיעה- נמנע מלהכריז על עצמו משיח, כי הוא ידע [בניגוד להמון הנבער] שאין משיח בלא נבואה.
התנהגותו של הרבי בעצמו בכך שההמונים נכנסו לאקסטזה, גרמה לכך, וכיון שבחב"ד ישנה תחושת בלעדיות שאותה טיפח הרבי מאד- היה מאד מתבקש שההמון המשולהב יחשוב שהרבי הוא המשיח. והגיעו לכדי משיחיות משוגעת שאת תוצאותיה אנו רואים היום.
ולכן אני לא מצליח להבין איך אדם כל כך מוצלח כמו הרבי נכשל כשלון כל כך חרוץ בענין המשיחיות, אא"כ נאמר כמו שאני טוען, שהוא בעצמו האמין שהוא המשיח. אחרת אין הבנה איך קרתה התופעה הזאת של המשיחיות, ועוד יותר המשיחיות ההזויה אחרי פטירתו.
אגב, הרב שך בעצמו היה אומר שהוא דואג מה יהיה אחרי המאה ועשרים של הרבי, איך הם יקבלו את זה...

רק עוד נקודות נוספות:

א. זה דבר משונה להפריד כל כך בין חסידים לרבי. לומר שהחסידים הקצינו למקום אחד כל כך, ואילו הרבי כלל לא חשב, רצה, סבר. אפשר למצוא חסידויות שהחסידים לא הבינו לגמרי את הנקודה של הרבי, אבל לא בחריפות שכזו. מילא אם מדובר בכמה מופרעים, אבל כאשר מדובר בחסידות אינטלקטואלית וחושבת, ועובדת השי"ת, על ראשיה, משפיעיה, רבניה, שבמשך שנתיים הכריזה זאת בקול, וכנראה שהרבה לפני כן חשבה כך, וההתנגדות של הרבי מעולם לא פסלה את הדבר מכל וכל בחריפות כפי שהיה נוהג כל רבי אחר (ומי שטוען שלא רצה להתנגד כי כך לא היו מאמינים לו - קצת קלוש) - הדבר מצריך עיון.

ב. בסופו של דבר קרה שם משהו בלתי נתפס שעד היום אלפי אנשים טועים מחמתו.
במבט לאחור אני חושב שהציבור החרדי והחסידי צריך להודות להרב שך על שהיה הראשון שזיהה את המכשול שעלול לקרות.

ג. היום, חסידות חב"ד עדיין נמצאת בתוך פרשייה בלתי פתורה, ובה אלפים ורבבות מאמינים בגלוי ובסתר, וחלקם נוהגים בהנהגות בלתי עולות על הדעת. סיפר לי בחור ליטאי שהתקרב מאד לתורת חב"ד, אבל לא למשיחיות, וביקש לעבור לישיבת חב"ד, והלך לשבת לישיבת חב"ד במגדל העמק שנחשבת לאחת הטובות בזרם הלא משחיסטי, וחזר משם ואמר לי: באמת כמעט כולם משחיסטים ולא האמין למראה עיניו ולמשמע אזניו (שהטעם שלא מפרסמים בגלוי כי אנשים לא מבינים), וביטויי משיחיות נפוצים שם מאד.

מתוך חבדפדיה!

הרבי כמלך המשיח
ערך מורחב – הרבי מליובאוויטש כמלך המשיח
הרבי מוגדר כמלך המשיח העתיד לגאול את עם ישראל. ההכרה ברבי כמלך המשיח, פורסמה על ידי רבני חב"ד ואחרים בפסק דין הלכתי המסתמך על פסיקת ההלכה ועל התייחסויותיו של הרבי עצמו לנושא, כאשר רמז לחסידיו שהוא המשיח ועודד אותם לפרסם זאת בדרכים שונות.

בשנת תנש"א הודיע הרבי על תחילת התגלותו של משיח[61], ובהמשך הודיע שנשיא דורנו קיבל את השליחות מהקדוש ברוך הוא להתגלות כמשיח[62]. באותה שנה קיבלה האמונה ברבי כמלך המשיח ביטוי פומבי, והרבי אישר לפרסמה כאשר עודד את שירת החסידים: יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד.

אמונה זו הלכה והתחזקה, והגיעה לשיא בשנים תשנ"ג - תשנ"ד, אז עודד שירה זו בתדירות גבוהה. באותן שנים אף אישר הרבי לראשונה את פירסום זהותו כמלך המשיח בקנה מידה עולמי, כאשר אישר לחסיד הרב יצחק שפרינגר להדפיס בעיתון "ניו יורק טיימס" מודעות ענק עם תמונתו בכותרת "יחי המלך המשיח". אירוע מכונן בפרסום זה היה במעמד קבלת המלכות עולמי שנערך בי' שבט תשנ"ג ושודר בשידור חי ברשתות הטלויזיה המובילות בעולם כולו, בו עודד הרבי את שירת ה'יחי'[63].

על פי דבריו של הרבי[64], גם לאחר ג' תמוז תשנ"ד מאמינים חסידיו שהוא ממשיך להנהיג כמו קודם לכן והוא חי בגשמיות בחיים נצחיים. בהתאם לכך ממשיך גם מנהג הכתיבה לרבי, כאשר את ההדרכות מהרבי מקבלים כיום על ידי ספרי ה'אגרות קודש', באמצעותם זוכים אנשים רבים לברכתו הקדושה וחווים במופתים מופלאים.

כידוע, הד”ר אפרים שך היה בשליחות חינוכית במשך שנים בארה”ב מטעם משרד החינוך. באחת ההזדמנויות החליט לנסוע לקראון הייטס ליום ראשון, לחלוקת הדולרים של הרבי מליובאוויטש. כשהגיע תורו, שאל אותו הרבי לשמו, והוא שלא רצה להסתבך ענה: “ד”ר אפרים”, הרבי לא וויתר ושאל את שם המשפחה, ואז הוא ענה “אפרים שך”.

הרבי שאל אם הוא קרוב משפחה של “הראש ישיבה מבני ברק”, והוא הנהן קלות לאישור. אך הרבי ביקש לדעת יותר על הקרבה המשפחתית, והוא “נאלץ” לספר שהוא הבן של ראש הישיבה. הרבי הוסיף לו מיד עוד דולר עבורו ועוד כמה עבור “הראש ישיבה”, ואז הרצינו פניו והוא פנה אליו ואמר:

“אני מבקש ממך שתהיה שליח שלי אל האבא הראש ישיבה, ותגיד לו שכל מה שמפרסמים שאני משיח וכו’ זה הכל החסידים על דעת עצמם, ואין לי כל חלק בזה…” הרבי שאל שוב ושוב את ד”ר אפרים האם יבצע את השליחות, והוא אכן נאלץ ליטול על עצמו את המשימה. כעבור 3 חודשים, הוא סיים את השליחות, חזר לארץ ונכנס לאביו, הבטחה זו הבטחה, והוא לא ידע איך לבצע אותה.

ד”ר אפרים שך חיכה להזדמנות ובמהלך שיחה עם אביו זצ”ל, גולל קצת דברים שראה בארה”ב במהלך השליחות, ובין השאר סיפר שנסע לקראון הייטס ביום ראשון. מרן הרב שך נדרך מיד והבין שיש דברים בגו, והגיב לו מיד: “ווער האט דיר גבעטען פהארן” (מי ביקש ממך לנסוע).

אבל הוא הרי הבטיח וממילא נאלץ למסור למרן את השליחות מהרבי… מרן הרב שך לא התרגש ובתוך רגע כמימרא הגיב, “בפעם הבאה שתהיה שם, תאמר לו שיהפוך את הסדר, שאת הדברים האלו במקום שישלח אלי, ישלח אותם אל החסידים ויאמר אותם ברורות באזניהם…”

עד כאן הסיפור הממוצא.
יש לו אינספור גירסאות ווריאציות, ושום פרט בו לא נראה הגיוני, אחר המחילה.

שאלה שמנקרת בי זמן רב.
אני לא סגור על שום צד.
כדי לדון בדבר זה ראוי אולי להביא ציטוטים מדבריו ומכתביו האם אכן כל הענין לא קשור אליו, זכורני שיש בזה דברים בכת"י אשר קשה לפרשם אחרת, אשתדל להביאם וירא הקהל וישפוט. כמדומני במכתב הרב שך והסטייפלר [כמדומני שנת תשל"ט] כנגד תהלוכות ל"ג בעומר יש התיחסות מפורשת לכך. המכתב דלהלן a_ignore_q_80_w_1000_c_limit_001.jpgאיננו המכתב עליו אני מדבר אך נוגע בזה

נערך לאחרונה:
6. משיח שמת אינו משיח, את זה גם הרבי ידע.
מתוך חבדפדיה!
גם זה משם: הרב אהרן סולובייצ'יק פרסם לאחר ג' בתמוז מודעה בעיתון ג'ואיש פרס: "בקשר לאמונה של רבים מחסידי חב"ד... שהרבי יכול עדיין להיות משיח - לאור הגמרא בסנהדרין, הזוהר, האברבנאל, כתבי האריז"ל, השדי חמד ועוד מקורות - אני לא יכול לומר שהאמונה הזאת היא דבר שמחוץ לזרם האורתודוקסי"[162]

שאלת תם:
איזה בעיה הלכתית יש, בלהאמין באדם שהוא המשיח.
כל זמן שלא עבר בגלל זה, על דבר הלכה וכדו'.
המבי"ט כותב שיש בזה בעיה רצינית כשימות יבואו לומר שאין משיח חס וחלילה.
אבל המשחיסטים (שהם רוב ניכר בחסידי חב"ד) טוענים שהוא עדיין חי אז אין חשש...

סטָטוּס
סגור לתגובות נוספות.
חזור
חלק עליון