לכן נתקן בתורה שרק מעשה בידיים שהזיק, רק אז הוא נידון כמזיק וכפוגע גמור, אבל בגרמא לא, ויסוד הבחנה זו מאפשרת איזון להגן על האנשים מפני נזקים לבין הצורך לאפשר חיות משולבת וחברתית בצורה תקינה
לא הבנתי. אדם רצה להזיק את חברו, ולכן הניח סם המוות קרוב לפה של בהמתו, האם ה'איזון' דורש לפטור אותו מאחריות?
למעשה, אין שום מערכת משפט בעולם שפוטרת גרמא, ואילו בהלכה - גרמא פטור מסברא, אין שום פסוק או ילפותא ע"ז*, כל הניסיונות להסביר את זה מתוך נקודת מוצא ש
פרשת הנזיקין יסודה טמון בהגדרה מה יביא לחיות והתנהלות חברתית תקינה בעולם
דינם לכישלון. אגב, הסברים מעין אלו מאפיינים בדר"כ את אלו שאינם מכירים את צורות החשיבה המקובלות בעולם, ועל כן נוטים לראות באי אלו צירופי מילים הסברים הגיוניים, אך העובדה המצערת היא ששום מערכת משפט תקינה לא תפטור אדם שגרם באופן ודאי להזיק את חברו בכוונה**.
אליבא דאמת, ההסבר הוא הפוך: משפטי הממון אינם משקפים את הצורה הנכונה לחיות בעולם, והם אינם באים מפני תיקון העולם, משפטי הממון הם תוצאה של מצב משפטי נתון, אדם שמחזיק ממון מגביל את רעהו העומד כנגדו מלקיחת הממון, ואילו אדם שהזיק את חברו - הרי הנזק נופל ומשויך לרשות שלו, עובדה זו כשלעצמה מחייבת אותו, חובת תשלומי הנזק היא תוצאה של מצב הממון, המצב הוא שנזק הממון נמצא אצלו, ולכן הוא מתחייב עליו.
מה שקורה בגרמא זה שהנזק אינו משויך אליו מצד עצם מצבו, יתכן והוא אשם בנזק שאירע, אך הנזק אינו מוטל אצלו מצד עצם מציאות ההיזק, ולכן אינו חייב בדיני אדם***. דוגמא לדבר: נאמר בתורה שעריות הם טומאה, האם אדם שגרם לביאת ערווה נתפסת בו טומאת עריות? ברור שלא, כיון שהטומאה היא תוצאה של מצב מסוים, ולכן - גם אם ראוי ונכון לתבוע את האדם על שעשה דבר רע, שגרם לטומאה של עריות בעולם, אך בו עצמו לא נתפסת הטומאה, והכ"נ גם לגבי חיוב נזיקין, שגם אם יש סיבה וטעם להאשים את האדם על מה שעשה בגרמא, אפ"ה אין הנזק נופל לפתחו, ולכן אינו חייב בדיני אדם.
*יש שר"ל שילפי' כן מגרמא ברציחה, וצ"ב.
**למעשה, יש ראשונים שסוברים שמזיק בכוונה ל"ח גרמא, (עי' תשו' הרמב"ם סי' שמ, והו"ד בנו"כ בהל' נזק"מ פ"ד ה"ב, ועי' גם במאירי ב"ק נה, ב), ויש גם שס"ל שמזיק היזק ודאי ל"ח גרמא, (עי' רא"ש ב"ב פ"ב סי' יז וב"ק פ"ט), אך עכ"פ רובא דקמאי לא ס"ל הכי, וגם לדבריהם אי"ז מחוור כה"צ, שהרי הסברא החיצונית מחייבת גרמא גם היכן שלא ברי היזקא.
***אגב, בדיני שמים הוא כן חייב, ומה"ט גופא, ואכ"מ. ובאמת שזה גופא ראיה כנגד הטוענים שמשפטי הממון הם אמצעי להתנהלות חברתית תקינה, שהרי לפי"ז אין טעם לחלק בין דיני שמים לדיני אדם, (אא"כ נאמר שחלוקים בדרגת ההרס של ההתנהלות החברתית, ואולי גם פטור היזק שאינו ניכר הוא בגלל שהיזק רוחני אינו הורס התנהלות חברתית, והאיסור להזיק הוא בכלל מצד בל תשחית, והאיסור לשפוך דם הוא משום שעי"ז יתמעטו האנשים בעולם או שלא יהיה מי שיתרום ל'איחוד'), שהרי חזי' שיש טעם לחייב, וא"כ מנ"ל לפטור בזה ולחייב בזה, וע"פ משנ"ת א"ש, שודאי יש סיבה להטיל חיוב בעלמא, אך מסברא ל"ש שיהיה זה חיוב משפטי).