אמר רבי פלוני משום רבי פלוני - ביאור | פורום אוצר התורה אמר רבי פלוני משום רבי פלוני - ביאור | פורום אוצר התורה

אמר רבי פלוני משום רבי פלוני - ביאור

הצעיר שבחבורה

בית המדרש/הלכה ומנהג
חבר צוות
מנהל תוכן
מנהל פורום
פרסם מאמר
תודות
2,021
נקודות
217
איתא בסדר תנאים ואמוראים חלק ב

עח. וכל היכא דאיכא אמר ר' פלוני משום רבי פלוני, לא רבו היה.

ויש לי להשיב על כלל זה, דאיתא (ברכות ח ב) "רבי שמעון בן יוחי אומר משום רבי עקיבא"

ויותר נראים לי דברי רש"י (חולין יז ב) "כל היכא דאמר משמיה דפלוני לא שמעה ממנו אלא שמע מאחרים שקבלוה ממנו"

ויש לי להשיב על כלל זה, דאיתא (ברכות ח ב) "רבי שמעון בן יוחי אומר משום רבי עקיבא"

ויותר נראים לי דברי רש"י (חולין יז ב) "כל היכא דאמר משמיה דפלוני לא שמעה ממנו אלא שמע מאחרים שקבלוה ממנו"
זה אותו דבר בשתיהם הכוונה שלא שמע ממנו בשיעור.

ורשב"ם ז"ל כתב בפרק יש נוחלין (ב"ב יד, ב) משום שלא היה רבו מובהק קאמר משום (כללי הגמרא)

גם בזה יש יוצאים מן הכלל

ורשב"ם ז"ל כתב בפרק יש נוחלין (ב"ב יד, ב) משום שלא היה רבו מובהק קאמר משום (כללי הגמרא)
וגם זה נסתר מהמימרא דלעיל, ר"ע היה רבו מובהק דרשב"י.

שמא הסתו"א גרס אחרת בברכות שם (ובכל כיוצא בזה לו איכא)

ובכלל, אפשר כי אין כוונתו שבכל מקום בהכרח שאינו רבו, אלא ההפך, שלא בכל מקום בהכרח הוא כן רבו (וברוב לא, אך יתכן שכן)...

וברש"י הרי זה משמיה, ושמא שאני שמיה מ - משום, וצ"ב

חוץ מזה, הרי הסתו"א כתב על אמר וכו', ואילו בדוגמא דאייתי מר הלשון: רבי... אומר וכו' (ואע"ג דבפשוטו היינו הך, מ"מ לכאורה קושיא אין כאן)

חזור
חלק עליון