מנהגים - 2 כזיתות | פורום אוצר התורה מנהגים - 2 כזיתות | פורום אוצר התורה

מנהגים 2 כזיתות

גלי עמיקתא

משתמש חדש
תודות
9
נקודות
5
בליל הסדר מובא בשו"ע שאוכלים ב' כזיתות ..וביאר המשנ"ב שזה מחמת הספק אם צריך מהמצה הראשונה כזית או מהשניה
ויש לעיין דהיום כפי הנראה לי דרוב המסובים לא אוכלים כזית לא מהמצה הראשונה והשניה שמברך עליה עורך הסדר [אלא רק טעימה ]אלא אוכלים כזית מהמוכנים מראש או או סתם מהמצות מהצד אם כן אין שום עניין באכילת ב כזיתות ..ובפרט לנשים ולחולים ..
עניין אותי אם יש הנהוגים היום שלפני כל אחד יש לחם משנה ואז באמת יש את הספק לפני כל סועד ..תעלו את המנהגים..

בליל הסדר מובא בשו"ע שאוכלים ב' כזיתות ..וביאר המשנ"ב שזה מחמת הספק אם צריך מהמצה הראשונה כזית או מהשניה
ויש לעיין דהיום כפי הנראה לי דרוב המסובים לא אוכלים כזית לא מהמצה הראשונה והשניה שמברך עליה עורך הסדר [אלא רק טעימה ]אלא אוכלים כזית מהמוכנים מראש או או סתם מהמצות מהצד אם כן אין שום עניין באכילת ב כזיתות ..ובפרט לנשים ולחולים ..
עניין אותי אם יש הנהוגים היום שלפני כל אחד יש לחם משנה ואז באמת יש את הספק לפני כל סועד ..תעלו את המנהגים..
אצלי אני נוהג שיהיה לפני כל אחד 3 מצות כדי שכל אחד יאכל ממצות שסיפרו עליהם את ההגדה.

אצלנו נוהגים שרק מי שיש לפניו מצות ששיך אצלו הספק אוכל ב' כזיתים, אך מי שממילא מקבל מצות מהקופסה אוכל רק כזית אחד, ואיני מבין טעם לומר שכולם יצטרכו ב' כזיתים, ואולי השתרבב המנהג.
(כך נוהגים גם אצל אבי וגם אצל חמי, ליטאים)

למה לא?
אחד לברכת המוציא ואחד לברכת על אכילת מצה (שהרי כולם יוצאים יד"ח הברכות)
אין דין שכל ברכה מחייבת בכזית, (לדברך ב' כזיתים זה לא ספק אלא ודאי, וזה ודאי אינו) אלא יש ספק על מה חלה הברכה על העליונה או האמצעית, ומי שממילא אוכל לא מזה ולא מזה, אין שום טעם לאכול יותר מכזית אחד.

חזור
חלק עליון