פתגמים חכמים ומעוררי השראה / משפטים יפים | פורום אוצר התורה פתגמים חכמים ומעוררי השראה / משפטים יפים | פורום אוצר התורה

פתגמים חכמים ומעוררי השראה / משפטים יפים

ישנו פתגם עתיק ועמוק שאומר: מעולם לא אמר כן מי שאינו יכול לומר לא.
כאומר: אדם שחושש לומר את ה-לא כשמבקשים ממנו לעשות טובה על חשבונו, גם ה-כן שלו אינו אמיתי.

ועל אותו חצי.. משקל - 'כלי שאינו יכול להתמלאות, לא יוכל להתרוקן'..
רק בל תנסו לתפוס ראש גדול ולהפוך את המשפט, מניסיון ותעייה שלי זה לא הולך.. אלא אם אתה חכמולוג.. להלן נסיוני הכושל: 'מעולם לא אמר לא מי שאינו יכול לומר כן'.. ויש ליישב :)

על הביטוי האלמותי "עולם השקר". יש מקבילה מעניינת אצל חכמי האומות.

"דעת הקהל היא ראי עקום; פעם היא מגדילה ופעם היא מקטינה, אולם תמיד מעוותת את הדברים".

ותומאס קרלייל אמר בתמצות: "דעת הקהל היא השקר הגדול ביותר עלי אדמות".
לעומתו וולטר ליפמן הגדיר את דעת קהל - "תמונות המצויות בראשינו"

יש דבר כזה- אדם טוב? אדם רע?
אחת האמונות התפלות הנפוצות היא שלכל אדם יש תכונות מיוחדות לו:
אדם זה הוא טוב, וזה רע, זה חכם, וזה טיפש וכו'. אך בני האדם אינם כאלה, בני האדם דומים לנהרות.
כל נהר נעשה צר יותר במקום זה, רחב יותר במקום אחר, איטי יותר כאן, מהיר יותר שם.
לעיתים מימיו צלולים, לעיתים עכורים.
כך גם בני האדם. כל אחד נושא בתוכו גרעין של תכונה אנושית, לפעמים מתגלה האחת ולפעמים השנייה.
טולסטוי

יאנוש קורצ'ק' הי"ד [יהודי פולני, נהרג בשואה בדאגתו לילדי ישראל ] כתב: "ילד זקוק למבוגר אחד שיאמין בו".
בזמנינו, גם נער, בחור, בחור מבוגר ואברך

טוב, עם השנים שמרתי לי הרבה משפטים יפים ושנונים. אם כן, נתחיל במשפטים מתוך ספר מפורסם מהעולם:

"קל יותר לסלוח לאנשים על כך שטעו, מאשר לסלוח להם על כך שצדקו."

"אולי אלה שמתאימים ביותר לתפוס עמדות של כוח הם אלה שמעולם לא שאפו לו."

"אם אתה רוצה לעמוד על אופיו של אדם, בחן כיצד הוא מתייחס לכפופים לו, לא לשווים אליו."

"ההבנה היא הצעד הראשון ברפואה."

"כסף רב וחיים כאוות נפשך - אלה שני הדברים שמרבית בני־האדם היו מבקשים לעצמם מעל לכול. הצרה היא, שאנשים נוטים לבקש לעצמם בדיוק את הדברים שמזיקים להם ביותר."

"יהיו שיאמרו שאין הבדל בין להגרר אל זירה בכוח לבין להכנס אליה מבחירה, בראש מורם. אך מי שמבין באמת יודע שיש ביניהם כל ההבדל בעולם."

"אתה באמת אדון על המוות, כי האדון האמיתי לא מחפש לברוח מהמוות. הוא מקבל את מותו, ומבין שבעולם החיים יש דברים גרועים בהרבה מאשר מוות."

"הלא נודע הוא שמפחיד אותנו כשאנו מסתכלים על המוות והחשכה."

"הבחירות שלנו עושות אותנו מי שאנחנו."

והנה כמה שרבש"ע שלח לי לראש:

"חרות זה לא גאולה, זה חרות. גאולה זה לא חרות, זה הכל."

"לא צריך לטפס על האוורסט בשביל לנשום אוויר, אפשר פשוט לפתוח את החלון."

"כמה מלאכים שלא יהיו ביחד, בסוף הם עדיין יישארו מלאכים. אבל אנשים אם ילמדו להיות ביחד, הם יהפכו לבני אדם. אפילו למלאכים."

"הדרך לפניך אם אתה לפניה."

"לפעמים גם נקודה של שקט, יכולה להביע את המילים העוצמתיות ביותר."

"בשביל להיות אנשים טובים באמצע הדרך, צריך לעבור אותה."

"אנשים אומרים שצריך לחשוב מחוץ לקופסא, אבל אף פעם הם לא באמת שואלים למה בכלל להיכנס אליה."

והנה אחד לא שלי, אבל יפה:

"שתגדל תבין, שכשתבין תטעה. וכשתטעה תבין, שככל שתבין, תגדל."

חזור
חלק עליון