עצה והארה | פורום אוצר התורה עצה והארה | פורום אוצר התורה

עצה והארה

מה ידידות

מנהל פורום עיני העדה והמקום
פרסם מאמר
מנהל פורום
תודות
1,594
נקודות
156
עצה חשובה למנהלי הפורום הנפלא: מנסיון ממקומות אחרים... בעז"ה הפורום יגדל ויתפתח ויתפוס מקום מכובד כראוי לו, חובה לעמוד על המשמר על כך שלעיתים קרובות מספר מועט של משתמשים המשתייכים לקבוצת מיעוט [כוונתי גם לכאלו המשתייכים לזרמים ושיטות [אף בדרכי עבודת ה'] שהינם מיעוט ולעיתים מיעוט שבמיעוט] פעילים ביותר ומבליטים בכל צורה ואופן את דעתם והשקפתם, לעיתים הרצון הבוער בהם לפרסם את דרכם מביאה לכך שמכניסים אותה במקום המתאים ואף במקום שאיננו מתאים העיקר שהדברים השיטה והדרך תבא לידי ביטוי ציבורי, חלילה אינני פוסל כל דעה והשקפה המתאימה ושייכת לדרכה של תורה, אך ראוי להציב גבולות, לא להביא למצב שדעות מיעוט ושוליים יקבלו במה וביטוי כדעות שהינם בלב הקונצנזוס והמיינסטרים החרדי הישיבתי.

לשם סקרנות: דעה חסידית, נחשבת כלב הקונצנזוס החרדי 'והישבתי'?
דעה חסידית מרכזית כן, אך לא דעה חסידית קיצונית, ולא כל דעה קיצונית.
והרוצה להשמיע דעות קיצוניות במיוחד, ילך נא אל פורום אחר.

את הנלענ"ד כתבתי.

חלילה לא התכוונתי לדעה חסידית, הפורום הינו בית מדרש של כלל ישראל [ בעז"ה בעתיד יהיה הבמה המרכזית] ואמור לרכז בתוכו מגוון הדעות ביהדות הנאמנה כולם אהובים כולם קדושים, נהרא נהרא ופשטיה, התכוונתי להעיר על שימת לב בכך שראיתי מנסיון במקומות אחרים שלעיתים גורמים שוליים בעלי אמביציה ורצון להבליט את דעתם מקבלים או יותר נכון לוקחים במה שלא ביחס למקומם האמיתי, פעמים רבות מכניסים את השקפתם בדיונים שאין להם כל קשר, לי זה הפריע [ואני מאמין שאינני היחיד], אין לי בעיה לדעות אחרות אך במידה הראויה, וביחס הראוי להם.

נערך לאחרונה:
אם הם אכן שוליים ומיעוט - לא אמורים הם להיות מאוד מרכזיים בפורום.
כמו שהם אינם מרכזיים ובולטים בהליכתם ברחוב בינות לאנשים מיינסטרימיים.

מה שכן יתכן - שהם אכן לא קבוצות קטנות ושוליות...

אתה צודק... הבעיה היא שלעיתים כמה בודדים מלאי מרץ [ואולי רצון להפצת השקפתם ודרכם ואולי חשים תחושת 'שליחות' לקרב את הכלל לדרכם] בולטים ומבליטים דעתם ודרכם יותר ממאה אחרים רגועים ושאינם בעלי ענין להבליט ולצעוק את דעתם בכל מקום ובכל ענין.

כל עוד כוונתך לנושא שעליו מוסב ויכוח - זה פשוט לא נכון. עיין בפורום אחרים המלאים מזן אל זן (בקרוב ממש אצלינו בכפל כפליים) ותראה כי על אף שדעתם מושמעת - היא נשארת מיעוט שבמיעוט.

אא"כ כוונתך לדעות שאינם לרוחך אך הם אינם
קבוצת מיעוט

ניקח כמשל את חסידות ברסלב או חב"ד, כדוגמא לקבוצה המכונה (משום מה) קבוצת מיעוט, בעוד שהיא מונה הרבה הרבה יותר מאשר חסידות גדולה ויתכן שהם אפי' החסידויות הגדולות ביותר (מעל גור וסאטמאר וכו'), עליהן ניתן לומר כי הם קבוצות ענקיות ומרכזיות בציבור החרדי - אך הם אינם;
בלב הקונצנזוס והמיינסטרים החרדי הישיבתי

ניתן אף לקחת דוג' מקבוצות כסאטמאר והעדה החרדית שמונים יחדיו - רק בארץ הקודש לבדה - מעל ל10,000 משפחות, ובהם ת"ח וגדולי תורה עצומים.
להשוואה, בעלזא (המיינסטרימית) מונה (כמדומני) כ8,000 בלבד!
אבל בעלזער הוא מיינסטרים ותו"א - לא. למה? ככה.

כל עוד כוונתך לנושא שעליו מוסב ויכוח - זה פשוט לא נכון. עיין בפורום אחרים המלאים מזן אל זן (בקרוב ממש אצלינו בכפל כפליים) ותראה כי על אף שדעתם מושמעת - היא נשארת מיעוט שבמיעוט.

אא"כ כוונתך לדעות שאינם לרוחך אך הם אינם

ניקח כמשל את חסידות ברסלב או חב"ד, כדוגמא לקבוצה המכונה (משום מה) קבוצת מיעוט, בעוד שהיא מונה הרבה הרבה יותר מאשר חסידות גדולה ויתכן שהם אפי' החסידויות הגדולות ביותר (מעל גור וסאטמאר וכו'), עליהן ניתן לומר כי הם קבוצות ענקיות ומרכזיות בציבור החרדי - אך הם אינם;

ניתן אף לקחת דוג' מקבוצות כסאטמאר והעדה החרדית שמונים יחדיו - רק בארץ הקודש לבדה - מעל ל10,000 משפחות, ובהם ת"ח וגדולי תורה עצומים.
להשוואה, בעלזא (המיינסטרימית) מונה (כמדומני) כ8,000 בלבד!
אבל בעלזער הוא מיינסטרים ותו"א - לא. למה? ככה.
כי לא משוים את בעלז לבדה מול העדה החרדית
או שתשוה את כל כלל הציבור החרדי מול העדה החרדית או שתקח את חסידות אחת ותשוה אותה לבעלז.

כפי שכתבתי לא התכוונתי למיינסטרים כפי שנראה בעיתונות... סאטמר מבחינתי לא פחות חשובה מבעלזא וחלילה אין לי כוונה להשוות אלא אכן כולם אהובים כולם קדושים כוונתי היתה אחרת, מי שהבין הבין, ואני מאמין שמנהלי הפורום הבינו וכאמור ודאי חשוב שכל קבוצה השייכת ליראי ה' תהיה מיוצגת ומקבלת את מקומה הראוי והמכובד על זה אין כל ויכוח.

כפי שכתבתי לא התכוונתי למיינסטרים כפי שנראה בעיתונות... סאטמר מבחינתי לא פחות חשובה מבעלזא וחלילה אין לי כוונה להשוות אלא אכן כולם אהובים כולם קדושים כוונתי היתה אחרת, מי שהבין הבין, ואני מאמין שמנהלי הפורום הבינו וכאמור ודאי חשוב שכל קבוצה השייכת ליראי ה' תהיה מיוצגת ומקבלת את מקומה הראוי והמכובד על זה אין כל ויכוח.
ראה נא ידידי, אני לא הבנתי את כוונתך, על איזה קהילה/ות אתה מדבר.
אני אכן מקווה מאוד ש;
מנהלי הפורום הבינו

כי לא משוים את בעלז לבדה מול העדה החרדית
אם אדם מצהיר ע"ע שהוא בעלזער - הרי שדעתו מתקבלת כדעת מיינסטרימית על אף שדעתו הינה דעת אדמו"רו שליט"א בלבד, רבה של קהילה בעלת כ8,000 משפחות בלבד.
אם אדם מצהיר ע"ע שהוא עדה'ניק - הרי שדעתו מתקבלת כדעת יחיד קיצונית הגם שדעתו הינה דעת גאב"ד העדה שליט"א, רבה של קהילה בעלת כ10,000 משפחות.

ואני בהחלט מדבר על דיעות שהינם חידוש של אחד מן האישים הנ"ל.

עצה חשובה למנהלי הפורום הנפלא: מנסיון ממקומות אחרים... בעז"ה הפורום יגדל ויתפתח ויתפוס מקום מכובד כראוי לו, חובה לעמוד על המשמר על כך שלעיתים קרובות מספר מועט של משתמשים המשתייכים לקבוצת מיעוט [כוונתי גם לכאלו המשתייכים לזרמים ושיטות [אף בדרכי עבודת ה'] שהינם מיעוט ולעיתים מיעוט שבמיעוט] פעילים ביותר ומבליטים בכל צורה ואופן את דעתם והשקפתם, לעיתים הרצון הבוער בהם לפרסם את דרכם מביאה לכך שמכניסים אותה במקום המתאים ואף במקום שאיננו מתאים העיקר שהדברים השיטה והדרך תבא לידי ביטוי ציבורי, חלילה אינני פוסל כל דעה והשקפה המתאימה ושייכת לדרכה של תורה, אך ראוי להציב גבולות, לא להביא למצב שדעות מיעוט ושוליים יקבלו במה וביטוי כדעות שהינם בלב הקונצנזוס והמיינסטרים החרדי הישיבתי.
מפאת רגישות העניין לא ארחיב. אבל אנחנו מודעים לכך היטב, ופועלים בהתאם.
כמו כן תמיד אפשר לדווח. ונבדוק במה דברים אמורים.

אם הם אכן שוליים ומיעוט - לא אמורים הם להיות מאוד מרכזיים בפורום.
כמו שהם אינם מרכזיים ובולטים בהליכתם ברחוב בינות לאנשים מיינסטרימיים.

מה שכן יתכן - שהם אכן לא קבוצות קטנות ושוליות...
די לראות את רוב העם בארץ, ואת הביטוי הרב שמקבל המיעוט, בשביל לומר בוודאות - יכול להיות מצב של מיעוט, אבל בהחלט קולני.

הזוכה @המאושר!
דעה חסידית היא בלב הקונצנזוס, מה השאלה.
הוא מתכוון לחסידיות בודדות או קהילות שחשים צורך לפרסם את משנתם בכל מקום, והצדק עמו.

ברור מאליו.

אני התקוממתי על הציטוט הבא:
על מה ההתקוממות? אולי לא הסברתי כראוי את דברי אף שכתבתי ושניתי כי כל קבוצה שלהם מנהיג וגדול בישראל חסידית ליטאית מעדות המזרח כולם אהובים כולם ברורים כולם קדושים וראוי לשמוע ולהשמיע את מגוון הדעות כפי שאמר האריז"ל ביחס לנוסחאות התפילה שבשמים שבעים שערים לכל נוסח שער משלו והאמת והשלום אהבו.

לדעתי אין לאף אחד בעלות על התורה וכל דעה באשר היא ראויה להישמע. לאיש אין ולא יהיה שום אפשרות לצנזר נושא שראוי לעלות לדיון ציבורי כי אם הוא אכן כזה הוא יעלה בסוף, רק במחיר כבד ועם הרבה כאב לב.

לפיכך ואשר על כן אני סבור שלא נכון לפסול העלאת נושא מכל תחום אלא אך ורק במקרה שברור ופשוט לכו''ע שאין בו ולו שמץ של משא ומתן תורני, נניח למשל: 'נפילתה ותקומתה של תעשיית הרכב בדטרויט'.

איך ולפי מה בודקים מה עונה על הקריטריון הנ''ל זו נקודה נוספת ואפשר לענות גם עליה אם רוצים (זה דיון תורני מרתק בפנ''ע...).

נערך לאחרונה:
למי שמעוניין אני אוסיף רק שמספיק לעבור על רשימת נושאים אקראית מן הפורום דידן ולחשוב כמה מתוכם היו ראויים בדורות עברו לקבל את השם 'נושא תורני'.

היסטוריה, למשל, לדעתכם זה נושא תורני מכובד?

נערך לאחרונה:
חזור
חלק עליון