נוסטלגיה לחלקי אישיות מיושנים | פורום אוצר התורה נוסטלגיה לחלקי אישיות מיושנים | פורום אוצר התורה

נוסטלגיה לחלקי אישיות מיושנים

אשר מורסקי

משתמש חדש
פרסם מאמר
תודות
53
נקודות
53
שלום רב לכל חברי הפורום היקרים אוהבי תורתך, שמח להיות אתכם, יש שמכירי עוד ממקום אחר או מהבלוג רשימות תורניות בו אני כותב.

קודם כתבתי מאמר קצר בנושא עבודת המידות ואני משתף אתכם בו לתועלת האברכים ובני הישיבות היקרים המסולאים בפז, שאני חש עבורם - עבד לעבדי ה'.

נוסטלגיה לחלקי אישיות בלתי פרודוקטיביים​

יש לנו בנפשנו תכונות, חלקים, תתי-אישיות, מודים, סטטוסים-נפשיים, מידות ורגשות. חלק מהחלקים/התכונות הללו הם לא מולדות בעיקרן אלא נרכשות, ועיקר רכישתן היתה בגיל הילדות והנערות בבית הגידול אליו ה' ית' רצה שנוולד ונגדל בו בידי ההורים שהיו שותפים עימו ית' ביצירתנו.

אחד מהחלקים שלנו יכול להיות שהוא החלק הדיקטטור, הנוֹגֵשׂ. סוג של קול ביקורתי בעל רגשות ומחשבות של ביקורת ששתול בתוכנו, חי נושם ובועט. לאחר עבודה מאומצת אנחנו מצליחים ליצור הפרדה קוגניטיבית בינינו לבין חלק זה, לזהות אותו בדפוס פעולתו כשתול ולהתחיל לנהל איתו דיאלוג עד להכחדתו ולהמירו בחלק מתאים יותר לאישיותנו, שיתן לנו ביקורת אבל כזו שלא תהיה נוגשת אלא כזו שתדייק אותנו ותמקד אותנו בביצוע המטרות שלנו המטרה לתפקד בתפקוד יעיל וטוב.

אבל תכופות יש קושי בשינוי והמרה זו. החלק הזה השתול בנו (וזה לא משנה איזה חלק זה, הוא יכול גם להיות חלק של דימוי עצמי נמוך, למשל מחמת התעללות חברתית או פגיעה חברתית) הפך להיות חלק מאיתנו, מהמארג הנפשי שלנו ואחד מהמנועים הפנימיים המניעים אותנו והמסונכרנים עם מרקם כוחותינו, וכשאנו באים להפרידו מאיתנו אנו נתקלים בקושי. כל כך הרבה זמן אנו רגילים לתכונה וחלק זה, שזה כבר ממש נוסטלגיה, וכיצד נכחיד חלק ממש מאיתנו?

בעצם אנו אמורים להתמודד כאן עם קושי נוסף. עם הפחד לאבד חלק מאישיותנו אליה התרגלנו זה עידן ועידנים, כמין רגש של ערגה לצורת החיים ההיסטורית שלנו. נוסטלגיה.

אז מה עושים? העיקר הוא לזהות, שיש בנו חלק נוסף, חלק של נוסטלגיה לצורת האישיות שלנו, ובחלק זה טמון פחד, כיצד נשתנה וכיצד נראה ומה זה יגרום לנו. פשוט פחד מכך. מהשינוי.

עצם הזיהוי יכול לעזור לנו להבין את המונע ויתן לנו כוח להניע את השינוי ולהסיר מנועים בלתי יעילים ולהביא תחתיהם בס"ד מנועים אחרים יעילים וטובים יותר.

בהצלחה.

חזור
חלק עליון