משלוח מנות בגלידה בגביע | פורום אוצר התורה משלוח מנות בגלידה בגביע | פורום אוצר התורה

משלוח מנות בגלידה בגביע

יש להסתפק האם גלידה בגביע נחשב כשני מינים בשביל לצאת במשלוח מנות?
כעי"ז אפשר לדון גם בפיתה פלאפל ואולי גם פיצה, ראיתי פעם דבר מה בענין ואינני זוכר מה.
אולי בהמשך אזכר.
 
בבאר היטב איתא
מי ששלח לחבירו דג וביצ' שעליו או פת ופניו טוחות בביצה יש להסתפק אי יוצא י"ח של משלוח מנות עדות ביעקב סי' צ"ב ע"ש וע' כנה"ג.
 
בבאר היטב איתא
מי ששלח לחבירו דג וביצ' שעליו או פת ופניו טוחות בביצה יש להסתפק אי יוצא י"ח של משלוח מנות עדות ביעקב סי' צ"ב ע"ש וע' כנה"ג.
מעתיק מדוה"מ
מראי מקומות דור המלקטים הלכות פורים


ט] מה נחשב 'שתי' מנות.
א. ברכה אחת.
1. אין צריך שיהיו שתי ברכות שונות.
א) הגריש"א זצ"ל (יבקשו מפיהו פרק א' סעי' ה' אות א', אות ב', אות ג') – "שאין צורך".
ב) קובץ הלכות (פורים פרק י"ז סעי' ב') – "לא צריך שיהיו המנות של ב' ברכות חלוקות".

ב. דג וביצה שעליו.
1. יצא, שנחשב ב' מנות.
א) מעם לועז (אסתר עמ' רמ"ט אות ר"ד) – "וצריך לשלוח לו ב' מינים. ואם שלח לו עוגה ממולאת בבשר (פסטיל) יוצא ידי חובה, שיש בה קמח ובשר. וכן אם שלח לו דג צלוי ועל גביו ביצה".
ב) כה"ח (ס"ק מ"ד) – "הרב עדות ביעקב בסי' צ"ב נסתפק בדג וביצה שעליו יעו"ש ולע"ד אין שום מקום להסתפק בזה דפשיטא דיוצא אליבא דכ"ע. כס"א או' ב' יעו"ש".
2. מחמיר, שנחשב כמנה אחת.
א) חיד"א (פתח עינים ביצה דף טו: ד"ה בדג) – "ונראה לי ההדיוט פשוט דאינו יוצא י"ח בפורים לשתי מנות בדג וביצה שעליו ודלא כהרב עדות ביעקב סי' צ"ב שנסתפק ע"ש".
ב) ערה"ש (סעי' י"ז) – "וראיתי מי שמסתפק בדג וביצה שעליו אי זהו שני מנות כמו בעירובי תבשילין [שם] ולי נראה דכפי מ"ש בסעיף ט"ו דבעינן דבר חשוב ממילא דטיח הביצה שעל הדג אינו עולה למנה אחת וכן כל כיוצא בזה".
ג) הגריש"א זצ"ל (יבקשו מפיהו פרק א' סעי' ד' אות א').
ד) חזון עובדיה (פורים עמ' קכ"ו) – "השולח לחבירו דג מטוגן עם הביצה שעליו, יוסיף עמו מנה אחרת, שלדעת כמה אחרונים הדג וביצה שעליו נחשבים כמנה אחת לענין זה".
ה) עי' הגרח"ק זצ"ל (מועדי הגר"ח ח"א תשובה תשפ"א) – "שאלה: אם יוצא משל"מ בדג וביצה ביחד. תשובה: יתכן שלא".
ו) ילקוט יוסף (קיצור שו"ע סי' תרצ"ה סעיף ד' סעי' י"ד, פורים מהדורת תשע"ג עמ' תשי"ז) – "השולח לחבירו דג מטוגן עם הביצה שעליו, יוסיף עמו מנה אחרת, שלדעת כמה אחרונים הדג וביצה שעליו נחשבים כמנה אחת לענין זה. [ילקוט יוסף מועדים, עמוד שכו]".
3. מראי מקומות – באה"ט (ס"ק ז').

ג. מנה של בשר עם תוספות בצדה על הצלחת.
1. מחמיר, שנחשב כמנה אחת.
א) הגרשז"א זצ"ל (הליכות שלמה פורים פרק י"ט הע' ל"ח) – "והשיב לשואל על מנה של בשר עם תוספות בצדה על הצלחת, שיוסיף עוד מנה. עכ"ד. ואולי היינו משום ספיקא דהבה"ט סי' תרצ"ה סק"ז בדג וביצה שעליו (ועיין ערוה"ש סי"ז שהחמיר בזה), או משום חשיבות המנה וכדברי הבה"ל הנ"ל".

ד. עוגה ובראשו מונח שוקולד.
1. מראי מקומות.
א) משנה הלכות (ח"ג ריש סי' ס') – "ששלחתי משלוח מנות עוגה אחת ובראשו מונח טשאקלאדע או שאר נוי העשוי מביצים וכדומה וראויין לאכילה אם מקיים בזה מצות שלוח מנות ...".

ה. סלט פירות או ירקות.
1. מחמיר, שנחשב כמנה אחת.
א) הגרח"ק זצ"ל (דרך שיחה ח"ב עמ' ד"ש) – "שאלה: השולח סלט פירות או ירקות, אם זה נחשב לב' מנות. תשובה: כיון שנאכל ביחד, נחשב למנה אחת".
ב) הגר"ש מילר שליט"א (שושנת ישראל פורים פרק י"א סעי' י"ב) – "סלט עם מיני ירקות נחשב כמנה א' כיון דבעיני בני אדם הוי כמאכל אחד. אכן מי ששולח קערה עם כמה מיני ירקות בנפרד על דעת שהמקבל יערבם יחד ויעשה מהן סלט, זה נחשב כב' מינים".

ו. מנה פלאפל, סנדויץ, וכדו'.
1. מחמיר, שנחשב כמנה אחת.
א) הגר"ש מילר שליט"א (שושנת ישראל פורים פרק י"א סעי' י"ג) – "וכן סנדויטש ובתוכו ירקות וכדומה להטעים הפת נחשב רק כמנה אחת. אפילו סנדויטש עם הרבה בשר בפנים מסתבר שאינה רק מנה אחת כיון דבעי' מנה חשובה וזה לא נחשב כנתן שני מנות חשובות. ומטעם זה גם גלידה בתוך גביע של מזונות לא נחשב ב' מנות אף שמברכין על כל א' בנפרד".
2. מיקל, שנחשב שני מנות.
א) יביע אומר (קובץ גליונות מרי"ח ניחוח שנת תשע"ג גליון קל"א עמ' א' שאלה ב') – "מרן שליט"א [זצ"ל] הכריע לגבי משלוח מנות שדג וביצה שעליו חשיב למנה אחת ונשאלנו מהרבה אנשים האם מנה פלאפל תחשב למנה אחת או לשני מנות שסוף סוף אינו דומה לדג וביצה שעליו שהרי הביעה בטילה לדג ואילו כדורי הפלאפל עם הירקות אינם בטלים לפיתה. תשובב: ודאי שפלאפל אינו דומה לדג וביצה שעליו".
3. מראי מקומות – וישב יוסף (סי' ל'), פרדס יוסף החדש (פורים אות תר"פ, עמ' תצ"ז).

ז. צנצנת ריבה או קוביה של חמאה עם לחמניה.
1. יצא, שנחשב שני מנות.
א) הגריש"א זצ"ל (יבקשו מפיהו פרק א' סעי' ד' אות ד', וישמע משה ח"ה עמ' קס"א) – "שאלו אם נותנים קוביה של חמאה עם לחמניה למשלוח מנות, האם נחשב לשתי מנות, אע"פ שבדרך כלל, אין אוכלים חמאה בפני עצמו. ומרן שליט"א [זצ"ל] ענה שנחשב שתי מנות".
עי' הגריש"א זצ"ל (נתיבות ההלכה גליון כ"ח עמ' ק"צ) – "שאלה: האם יוצאים ידי חובת משלוח מנות בריבה שאין אוכלים אותה בפני עצמה אלא כממרח. תשובה: יוצאים".
2. מראי מקומות.
א) הגר"ש דבליצקי זצ"ל (מה טובו גליון ט' עמ' ל' אות צ"ט) – "אפשר לתת צנצנת ריבה או חמאה למשלוח מנות אף דבדרך כלל אין אוכלים את זה בפני עצמה".
ב) הגר"ש פעלדער שליט"א (שיעורי הלכה פורים תשפ"ג) – "גם יש לדון בממרחים למיניהם כגון אריזת חמאה קופסת גבינה או צנצנת (packet) ריבה (jam) וכדו', שאין ייעודם להיאכל בפני עצמם אלא עומדים הם למירוח אם הם חשובים מנה למשלוח מנות. יש להוכיח דינם ממש"כ העורך השולחן (שם סעי' יז) להביא שיש מי שהסתפק בדין דג וביצה טוחה עליו, אי הוי שתי מנות, וכתב הוא להכריע משיטתו ה נ"ל להצריך שיהיו ב' המנות חשובות, וא"כ פשוט שמכיון שטיח הביצה שעליו אינה חשובה אין להחשיבו למנה אחת, ע"כ. הרי מדבריו שאילו היתה טיחת הביצה חשובה היתה נחשבת למנהת הגם שהיא אינה עומדת למאכל בפני עצמו אלא היא טוחה על הדג, למדנו מדבריו שכל ממרח שנשלח באופן שהוא חשוב אין חסרון בו מצד שאינו מיועד להאכל בפני עצמו. אכן ראיתי בספר יבקשו מפיהו ששאלו מהרב אלישיב זצ"ל על צנצנת ריבה או חמאה עם לחם אם יוצאים בזה ידי חובת שתי מנות, והשיב שבעצם אין חסרון בכך שהוא מריחה ויכול לעלות למנה אלא שאם שולחים צנצנת קטנה של ריבה או חמאה אינו חשוב די כדי להיחשב למנה, אא"כ ישלחו מהם ג' או ד' צנצנות. ומכאן תושבה לשאלת רבים אם יוצאים יד"ח בשליחת סלט (salad) עם אריזת קרוטונים (packet croutons), דשפיר אפשר לצאת בזה ידי חובת ב' מנות הגם שלעולם דרך הקרוטונים לערבם בסלט ולא לאכלם לעצמם. אך אם שולחים רק מעט קרוטונים אין בזה חשיבות ואין עולה למנה. כמו"כ מטבל (dip) דינו כממרח שבעצם הוי מנה רק צריך שיהא ממנו שיעור חשוב".

ח. מולייתא הממולא בשר.
1. יצא, שנחשב ב' מנות.
א) מעם לועז (אסתר עמ' רמ"ט אות ר"ד) - לשונו מובא לעיל.
2. מחמיר, שנחשב כמנה אחת.
א) חזון עובדיה (פורים עמ' קכ"ו) – "והוא הדין למי ששולח לחבירו מולייתא (פסטיל) הממולא בשר, או עיסה מטוגנת שממולאת בתוכה בזרעונים וקטניות (סמבוסך), שיש להוסיף עם המנה הזאת, מנה נוספת ממין אחר, כדי שיהיו שתי מנות".
ב) ילקוט יוסף (קיצור שו"ע סי' תרצ"ה סעיף ד' סעי' ט"ו, פורים מהדורת תשע"ג עמ' תשי"ח) – "וכן מי ששולח לחבירו מולייתא [פסטיל] הממולא בשר, או עיסה מטוגנת שממולאת בתוכה בזרעונים וקטניות (סמבוסק), שיש להוסיף עם המנה הזאת מנה נוספת ממין אחר, כדי שיהיו שתי מנות. [הנה בשו"ת מים שאל (סי' יח), הביא מ"ש בפסחים (קיד:) דמהני דג וביצה שעליו לחשבם ב' תבשילין, ועפ"ז דן שהשולח לחבירו פאסטיל העשוי מעיסה ובשר בתוכה חשיבי שתי מנות, ויוצא בזה י"ח משלוח מנות. וכ"כ בספר מעם לועז. ובספר עדות ביעקב נסתפק בדבר. אולם בשו"ת היכלי שן תליתאה סבר דנחשב כתבשיל אחד. וכ"ד הרב שערי עזרה. וראה בחזון עובדיה על פורים עמוד קכו, ובילקוט יוסף מועדים]").

ט. הרבה דברים קטנים בתוך כלי אחד.
1. מחמיר, שנחשב כמנה אחת.
א) ילקוט יוסף (קיצור שו"ע סי' תרצ"ה סעיף ד' סעי' כ', פורים מהדורת תשע"ג עמ' תשכ"ג) – "השולח הרבה דברים קטנים בתוך כלי אחד, [כגון שקדים ואגוזים או סוכריות], אף על פי שאין בכל אחד להחשב מנה נאה, הכלי מצרפן לחשבן מנה אחת חשובה, דזיל בתר טעמא, שהרי הטעם למצות משלוח מנות, הוא כדי להראות חיבה וריעות, והרי גם בדברים קטנים שנצטרפו בכלי אחד שייך הטעם להראות חיבה לרעהו, והכלי מצרפם לענין זה. ואפילו כמה מינים בכלי אחד חזו לאצטרופי למנה נאה, כיון שיש בהם חשיבות ביחד".
 
חזור
חלק עליון