
אולם במנהגים דבי מהר"ם מרוטנבורג (עמ' 28) [הובא באנציקלופדיה] כתב דמיד אחר הבדלה מכניסים חמץ כדי שלא יהא כמוסיף על שבעת ימי המצות.
ואשמח לדעת אם יש לכך מקורות נוספים.
אם אני לא טועה מסופר על הגר"א שהיה אוכל ישר אחר הבדלה חמץ כדי שלא יהא כמוסיף על שבעת ימי המצות.אולם במנהגים דבי מהר"ם מרוטנבורג (עמ' 28) [הובא באנציקלופדיה] כתב דמיד אחר הבדלה מכניסים חמץ כדי שלא יהא כמוסיף על שבעת ימי המצות.
במע"ר כתוב שלא אכל מצה, אך לא כתוב שאכל חמץ;אם אני לא טועה מסופר על הגר"א שהיה אוכל ישר אחר הבדלה חמץ כדי שלא יהא כמוסיף על שבעת ימי המצות.
ציטוטבמע"ר כתוב שלא אכל מצה, אך לא כתוב שאכל חמץ;
ואשמח לדעת אם יש מקור נוסף שכתוב שהגר"א אכל חמץ.
תורה תמימה הערות שמות פרק יב הערה קסחואשמח לדעת אם יש מקור נוסף שכתוב שהגר"א אכל חמץ.
יישר כוח!תורה תמימה הערות שמות פרק יב הערה קסח
ועיין בתרגום יונתן בפסוק זה כתב עד יומא דעשרין וחד לירחא ברמשא דעשרין ותרין תיכלון חמיע, ע"כ, ולא אדע מה רצה בתוספת שתי מלות האחרונות, ואם הם מדברי עצמו או מאיזה מדרש ואגדה, ואיך שהוא, תוספת דברים אלו מכוונת למה שנהגו גדולים מיוחדים לטעום חמץ בכניסת ליל מוצאי פסח [וכך שמעתי בשם הגר"א שהיה מבדיל במוצאי הפסח על כוס שכר חמץ], ואולי באמת סמכו על הת"י, והוא גם הוא כוון למנהג זה והטעם כדי לעשות היכר בין זמן האסור ומותר בחמץ, וכמו כשיוצאין מן הסוכה לבית עושין איזה היכר בהכשר הסוכה להורות ולהראות שפטורין ממנה כמבואר באו"ח סי' תרס"ו:
לכאו' מכוון דבריו מדין תוספת, (וא"כ יתכן דהוא מדאו'), ויתבאר דתוספת שייכא גם בדברים שאינם משום קדושת היו"ט, ודנו בזה, וזהו כוונתו שעה חסירה דאי"צ שעה אלא תוספת.
ומש"כ "ושעה בתחלת ליל חמשה עשר" - לכאורה כפי שממשיך האיסור הוא לאכול כל דבר, ולאו דווקא חמץ; ומה זה שייך לכאן.
וצ"ל שהרמז הוא על כל סוגי איסור אכילה.
והנה איסור זה של תחילת ליל ט"ו - הוא בוודאי מדרבנן, וא"כ דרש זה הוא כעין אסמכתא,
ושפיר י"ל שגם השעה שלאחר הפסח שאסור לאכול בה - היא רק מדרבנן.
עוד מבואר בדבריו שהשעתיים הנוספות על השמונה שעות של ערב פסח הן חסירות, ושעה של ליל ט"ו - אי"ז שעה מדויקת, אלא הזמן שלוקח לעשות קידוש והגדה, וגם השעה שאחרי פסח - כנראה שאין חיוב שעה שלימה, אלא איזשהו זמן.
[ואולי כוונתו שצריך לחכות להבדלה; אך המג"א כותב שאין צורך לחכות להבדלה].