אדר - כ' באדר יום פטירת הגאון רבי משה לונדינסקי זיע"א ראש ישיבת הח"ח בראדין | פורום אוצר התורה אדר - כ' באדר יום פטירת הגאון רבי משה לונדינסקי זיע"א ראש ישיבת הח"ח בראדין | פורום אוצר התורה

אדר כ' באדר יום פטירת הגאון רבי משה לונדינסקי זיע"א ראש ישיבת הח"ח בראדין

מה ידידות

מנהל פורום עיני העדה והמקום
פרסם מאמר
מנהל פורום
תודות
1,601
נקודות
156
רבי משה לונדינסקי כיהן משך 42 שנים בראשות הישיבה בראדין, היה מהמקורבים ביותר לח"ח ואף סייע לו בכתיבת ספריו, באחד הספרים בהקדמה כותב הח"ח: 'והיה לי לעזר בזה גדול מפורסם הגאון רבי משה ב"ר דוד ר"מ דפה'... הוא היה לסמל בבקיאותו המופלאה הח"ח היה מכנהו: 'ארון ספרים מהלך'... באחת משיחותיו אמר הח"ח: 'לא צריכים מלהתבייש לשאול כשלא יודעים... גם אני כשאינני יודע אני שואל את ר' משה'.... הח"ח לא היה מתחיל למסור את שיחתו בביתו עד שנוכח שרבי משה הגיע. רבים מספור הסיפורים על הקשר ביניהם ועל התמדתו המופלאה עוד מנעוריו. וכל סיפור גדלותו תולדותיו הלא המה בספר תולדותיו 'בשבילי ראדין'.

מכתבים של הח"ח בהם מזכיר את רבי משה לונדינסקי:

קבצים מצורפים

• חח מכתב בו מזכיר את רמ לונדינסקי.png
    חח מכתב בו מזכיר את רמ לונדינסקי.png
    83.6 KB · צפיות: 2
  • חח בו מזכיר את רמל 5.png
    חח בו מזכיר את רמל 5.png
    92.2 KB · צפיות: 2
  • חח בו מזכיר את ר משה לונדינסקי (1).png
    חח בו מזכיר את ר משה לונדינסקי (1).png
    194.4 KB · צפיות: 1
מכתבו של מרן הגאון רבי משה לונדינסקי זצוק"ל לר"מ ישר מח"ס 'ח"ח חייו ופעליו'.

רמ לונדינסקי מכתב6.png

המילים האחרונות של הח"ח בחיי חיותו היו לרבי משה לונדינסקי, באותה השיחה התבטא הח"ח וחזה את האסון הצפוי להגיע ליהדות אירופה, והמשיך ואמר כי 'בהר ציון תהיה פליטה והיה קודש'...

קבצים מצורפים

רבי אהרון יהודה ליב שטיינמן סיפר [כמדומני מופיע בספר שיחותיו על אלול] כי רבי משה לונדינסקי היה מתמיד מופלג, ממש לא פסיק פומיה מגירסא, גם בעת מסעותיו למען הישיבה כל הדרך היה ממלמל וחוזר על תלמודו על פה, באחת הנסיעות תוך כדי חזרתו על משניות נשמטה מזכרונו מילה ממשנה בסדר טהרות, רבי משה ניסה להזכר אך לא עלתה בידו, כשעצרה הכרכרה באכסניה ניגש לבעל האכסניה ושאלו אולי במקרה יש לו משניות אלו ולתדהמתו היה לו בדיוק את שהיה צריך לו, רבי משה התפעל מההשגחה הפרטית שבדבר, כשחזר לראדין סיפר לח"ח על הדבר בהתפעלות, אך הח"ח במקום להתפעל אמר לו: אי... ר' משה... בעולם הזה אפשר לעצור באכסניא ולמצוא משניות... אך בעולם הבא אין אכסניות... צריך לדעת את הכל על בוריו'....

אגב, רבי חיים וואלקין זצ"ל [שהינו נינו של רבי משה] סיפר לי כי ביקר אצל רבי אי"ל שטיינמן, הרב שטיינמן סיפר לו כי הגיעו אליו רבנים אשר היו חלק ממשלחת שנסעה ע"י 'קופת העיר' לראדין ליום היארצייט של הח"ח לעלות ולהתפלל על קברו [קופת העיר הוציאה מטוס מיוחד לכך] הרב שטיינמן סיפר כי אמר להם: כשאתם מגיעים לבית הקברות בקבר של הח"ח תתפללו אך אלתגשו לקבר של רבי משה לונדינסקי הנמצא בסמוך... הם התפלאו על כך... הרב שטיינמן המשיך ואמר להם: 'הח"ח במידותיו הנפלאות עוד יסכים לכך... אך רבי משה לא יוכל להבין כיצד אתם ימים ספורים לפני ר"ה יוצאים לטיול לקברות צדיקים... לכן לא כדאי שתגשו לקברו'... ודפח"ח, ומלמדנו את היחס למסעות מעין אלו...

חזור
חלק עליון