כמה אחוזים יכול ליטול לעצמו מגייס כספים למען מוסדות תורה? | פורום אוצר התורה כמה אחוזים יכול ליטול לעצמו מגייס כספים למען מוסדות תורה? | פורום אוצר התורה

כמה אחוזים יכול ליטול לעצמו מגייס כספים למען מוסדות תורה?

נדיב לב

משתמש מוביל
פרסם 15 מאמרים!
תודות
2,188
נקודות
357
היום בעיצומו של משתה פורים, סיפר לי ידיד ששמע מכלי ראשון מה שהורה מרן שה"ת הגר"ח זצ"ל -
שמגייס כספים למען מוסדות תורה מותר לו ליטול עד שבעים אחוז!

לא הייתי מפרסם זאת אם לא שמדובר באחד הנדיבים הגדולים בארה"ב ששמע את זה ממרן כשבא אליו לביקור עם קבוצת גבירים, ושיתף את ידידי שמתוקף תפקידו כרה"י יש לו היכרות עם הנ"ל. יתירה מכך ידידי הציע לי ליצור איתו קשר טלפוני שאשמע מכלי ראשון. ואכן טלפנתי אליו אך לעת עתה לא היה מענה.
מדובר בחידוש מרעיש, שהדעות בו חלוקות לכאן ולכאן, אבל זו דעת מרן. אשמח אם יש מי שיכול לאמת או לשלול.

אולי גם 100%, כך אמרו אצלי במשתה היום...
לכן כתבתי שהכלי שני משמש כרה"י, ונתן לי מספר טלפון של הכלי ראשון. (הכלי שני.. לא היה שתוי).
לי זה לא נפק"מ, אבל זה באמת חידוש. שמגייסי כספים מותר להם לקחת יותר משליש.

נ.ב עבר פורים אז נא להתרצן ולהגיב לעניין. אם יש לך מה להוסיף בנידון אדרבה, ואם לא מוטב להניח לדיון.

נ.ב עבר פורים אז נא להתרצן ולהגיב לעניין. אם יש לך מה להוסיף בנידון אדרבה, ואם לא מוטב להניח לדיון.
אכן, עדיין לא עבר לי כ''כ היין... אני עדיין קצת 'שמח' אצלנו מתחילים מאוחר...
ולגופו של ענין אין הכי נמי זה נשמע חידוש גדול...
אני שמעתי פעם אחרת בשם הגרח''ק (לא זוכר ממי שמעתי) שמותר עד 50%

אכן, עדיין לא עבר לי כ''כ היין... אני עדיין קצת 'שמח' אצלנו מתחילים מאוחר...
ולגופו של ענין אין הכי נמי זה נשמע חידוש גדול...
אני שמעתי פעם אחרת בשם הגרח''ק (לא זוכר ממי שמעתי) שמותר עד 50%
קראתי לאחרונה פתגם נחמד בפורמינו. אם אין לך מה לעשות אל תעשה את זה כאן... :)
זו הנקודה. שמדובר כאן על שבעים אחוז. וזו לא שמועה "שלא זוכרים ממי שמעתי", אלא שמועה מאומתת, כולל שמות ומספרי טלפונים.

בשורה התחתונה
אתה מכיר אדם שמוכן לתרום מתוך ידיעה ששבעים אחוז הולך לכיס של המשולח?
בסוף בזה תלוי כמה מותר לקחת בדעת התורם
לתשומת לבך, בשורה הראשונה.. פרסמתי את הוראת מרן הגר"ח.
כך, שעצם הדיון מבורך, אבל באשכול דנן חשוב לי לאמת את השמועה.

לתשומת לבך, בשורה הראשונה.. פרסמתי את הוראת מרן הגר"ח.
כך, שעצם הדיון מבורך, אבל באשכול דנן חשוב לי לאמת את השמועה.
אולי תשנה את כותרת האשכול אם כן.

לגופה של שאלה. בס' 'כל משאלותיך' מובא מהגר''ח ז''ל בשם הגאון קה''י דעד 35 אחוזים מותר, ובשם החזו''א דחשש משינו מדעת הנותנים [נמצא דהרב @חיים למוצאיהם כיון מדעתו באופן מתאים לרצון הרב @נדיב לב ...]

אני חושש שאם השמועה אכן תתברר כנכונה אנשים יפסיקו לתת כסף לראשי ישיבות, זו עמלה מופקעת שאפילו בשוק האפור היא לא נוהגת, אני לא מכיר אחד שמוכן לתרום כשזו העמלה הנגבית ממילא כפי שנכתב לעיל יש כאן שינוי דעת הנותן ועוד חששות נוספים, מעניין שעכשיו כשהקימו את הקרן למען השלמת הכסף שנגזל מהישיבות והכוללים הנדיבים היתנו שלא יהיה משרד ועסקנים המעורבים בדבר אלא הם הקימו משהו משלהם המנהל את הכל ואולי זה מידיעתם על ה'עמלה' הנגבית ע"י האוספים... [חלילה אינני חושד בראשי הישיבות אשר מוסרים נפשם למען החזקת התורה], אך זה פתח להיתר לכל מיני אנשים ואשר אם הדבר נכון זה יכול להרפות ידי נדיבים, אני אישית אם היתי יודע שזה המצב היתי מעדיף לתיתה ישירות לאברך במקום שתרד לו 'עמלת הגביה' הנוראית הזו...

נערך לאחרונה:
בס' 'כל משאלותיך' מובא מהגר''ח ז''ל בשם הגאון קה''י דעד 35 אחוזים מותר, ובשם החזו''א דחשש משינו מדעת הנותנים
בעקבות זאת, (וכן מה שהעירו מה העניין בשבעים אחוז, שגם לי היה פלא וכלהלן) בררתי שוב את הדברים. ואכן נפל חוסר דיוק מהותי בהעברת השמועה.

כך שלחתי לידידי.
בנוגע למה שספרת ליאתמול על הוראת ר' חיים שמגייס כספים למוסד תורני יכול ליטול שבעים אחוז.

חשוב לי לדעת.
א. מה היה הנימוק שלו שאפשר עד שבעים אחוז? (שכחתי לשאול אותך אתמול) האם הוא דיבר על מקרה מסוים?

ב. ציטטו לי מס' 'כל משאלותיך' מהגר''ח קנייבסקי ז''ל "בשם אביו הסטייפלר, שעד 35 אחוזים מותר, ובשם החזו''א דחשש משינו מדעת הנותנים".

אשמח שתשיב לי בזריזות, כדי שאוכל לפרסם את זה.
וזו תשובתו.

מייל.PNG

ועדיין השאלה הגדולה והקשה במקומה עומדת: למה שיהיה מותר לראש ישיבה לקחת אחוזים מעין אלו? וכי יש מישהו שתורם שהיה מסכים לתת אילו ידע שזה המצב?

ועדיין השאלה הגדולה והקשה במקומה עומדת: למה שיהיה מותר לראש ישיבה לקחת אחוזים מעין אלו? וכי יש מישהו שתורם שהיה מסכים לתת אילו ידע שזה המצב?
יתכן שהשאלה היתה אם רה"י לא מצליח לגייס את הסכום הנצרך לישיבתו האם מותר לו לקחת המשכורת שלו דבר ראשון ופה כבר יותר הגיוני שאם הוא משאיר שלושים אחוז לישיבה יכול לקחת את משכורתו ולא שיכול לקחת בלי הגבלה

יתכן שהשאלה היתה
אם נקבל את העדות הנ"ל השאלה היתה כללית ולא בהיכי תמצי שבחרת להעמיד.
ופה כבר יותר הגיוני שאם הוא משאיר שלושים אחוז לישיבה יכול לקחת את משכורתו ולא שיכול לקחת בלי הגבלה
ולמה שבעים ולא שמונים?

יתכן שהשאלה היתה אם רה"י לא מצליח לגייס את הסכום הנצרך לישיבתו האם מותר לו לקחת המשכורת שלו דבר ראשון ופה כבר יותר הגיוני שאם הוא משאיר שלושים אחוז לישיבה יכול לקחת את משכורתו ולא שיכול לקחת בלי הגבלה
קטונתי מלרדת לסוף דעתך. הלא טרחתי לאמת את השמועה. וכפי שהעיד ידידי (אם זה חשוב לך מדובר בר"י שאני ואתה יכולים להיות תלמידיו) השאלה לא התייחסה למקרה ספציפי. ונמסרה לתורמים שמנדבים מכיסם, ולא לר"י במצוקה.
יתירה מכך, מדובר בגביר שכפי שהבנתי הוא בר אוריין. ויודע לקלוט שמועה ולהעביר כדבעי. כך שכל אוקימתא רק משבשת את הוראת מרן הגר"ח.

שמעתי על ר"י שהגיע לגביר גדול, הגביר אמר לו שמעתי שישיבתך נסגרה לפיכך אתן לך 490 דולר במקום 500, לפליאת רה"י הסביר הגביר עד היום נתתי 500 דולר כי הישיבה פעלה, כיום שכבר איננה אוריד 10 דולר, ובנוגע ל490 - אתה לא צריך להפסיד מכך שישיבתך נסגרה..

חזור
חלק עליון