טיפים לכתיבת מאמרים | פורום אוצר התורה טיפים לכתיבת מאמרים | פורום אוצר התורה

טיפים לכתיבת מאמרים

נדיב לב

משתמש מוביל
פרסם 15 מאמרים!
הודעות
639
תודות
2,188
נקודות
357
טרם אציע את רשימת הטיפים...
אני רוצה לייצג בשורות הבאות יהודי עייף ומותש שחוזר זה עתה מבית מדרשו,
כך שאין לו כח וסבלנות לקרוא בסוף היום מאמר ארוך, כבד, עמוס, מעוצב כמו בסטה בשוק, שאין לו מה להוסיף ל'כותב' שסיכם את צדדי - צדדי הצדדים דבר וחצי דבר בדיוק כמו ש'חבורה' של העילוי נחמן אנגלנדר 'המהסס' מהכולל שלו לא מדברת אליו...

שתבינו, עבורו השיטוט בפורום זה כמו לקחת נשימה ארוכה על שפת הים בסוף יום עמוס בסדרים תורניים.. (.. : ..), להתאוורר מעט... וקדימה להתנצח באשכולות מעניינים... בד בבד לרפרף על אשכולות סיפורים, מעשיות, וורטים, פרשות היסטוריות,
אבל סתם לכתוב בסוגיות רציניות בלי איזה טריגר של ויכוח דינמי מלא אנרגיות, שמאן דהו מקשה על דבריו, הוא מיישב, השני פורך והראשון מתרגז.. וכך הלאה, חוויות וריגושים שעושים לו את זה.. זאת למה לו?!

כדי לעבור את המשוכה הזו, חייב שהמאמר יהיה קליל, מעניין, אטרקטיבי, מונגש טוב, מעוצב, מרווח, באורך הגיוני, וישתף את הקורא במידת מה וכו' וכו'....
אז קבלו את הרשימה המנצחת....



א. בחירת נושא מושך ומעניין. צעד ראשון וחשוב. ששווה להרחיב עליו בהודעה נפרדת.

ב. ראשי פרקים. כתבו בראש המאמר ראשי פרקים מפורט, המחולק לנושאים ותתי נושאים, במטרה להנגיש בקלות למי שמתעניין רק בחלק או נקודה מסוימת במאמר.

ג. הקדמה קצרה. נסו לתמצת את המאמר בכמה משפטים, להציע לקורא במה המאמר עוסק, איזו נקודות הוא בא ללבן, מה הוא מחדש. ובעצם שדרו לקורא שיש לו מה להפסיד אם ידלג על קריאת המאמר.

ד. שורות פתיחה. שימו דגש על הפתיחה. ככל שהיא מושכת וקריאה, יש סיכוי שהדג ייפול בחכה..:) (כמו שנסיתי לעשות בפתיחת ההודעה הזו...) בנוסף, הציבו שאלה מוחצת בפתיחת המאמר, וציינו שהתשובה בוא תבוא לקראת הסוף...

ה. מרווח. הקפידו לתת מרווח נכון בין קטע לקטע ובין השורות, זה חיוני ליצירת מראה מאוזן ונעים לעין שמשפר את חוויית הקריאה. מאמר צפוף מכביד על הקריאה גורם לתחושת מחנק.. ומייאש מראש את הקורא.

ו. חלוקה לקטעים. מאותה סיבה שנכתבה בסעיף ה'. חלקו את המלל לכותרות, אותיות. כל קטע הכניסו באות נפרדת ולחילופין כותרת משנה. במקרים מסוימים 'קו מפריד' יעשה את העבודה.

ז. פיסוק. הקפידו על כך. משפט שלא מפוסק דומה למפת דרכים בצבעי שחור לבן ...הפסיקים מעניקים לטקסט את הטון ומסייעים בקריאתו ובהבנתו. ומנגד, ריבוי פסיקים או פסיקים שלא במקומן עלול לגרום לקריאה מקוטעת, לא זורמת, ולשנות את משמעות המשפט. וחכם יפסק/יפסיק בחכמתו.

ח. הדגשה. הדגישו ביטוי או משפט מחץ במאמר. הדגשה מיועדת להפנות את תשומת לבו של הקורא, להתעכב, ולזכור מידע קריטי שישולב בהמשך. שימו לב להדגיש בטעם הטוב.

ט. משפטים קצרים. משפט מסורבל כאורך הגלות זו סגולה בדוקה לאיבוד קוראים. משפט תקין מכיל שורות בודדות.

י. ניסוח לשוני. על כצה המלגז. היזהרו משגיאות כתיב. מה שמעביר תחושה של חוסר מקצועיות, ובעיני הקורא מעיד על איכות התוכן.
הקפידו להתבטא במילים מדוברות, שפה קולחת תחביר מדויק. לשנות ארכאיים, שפה רחובית (קרי סלנג) הס מלהזכיר. וכמובן.. הימנעו מראשי תיבות.
גם מאמר שעוסק בנושא הלכתי או ליבון סוגיא, ראוי להשתמש במידה ובמשורה במילים ארמיות, או בראשי תיבות סמוכים. כמובן שציטוט מדברי חז"ל ראוי להביא כלשונו, ולתרגם מילים קשות. ככל שהמאמר יהיה עדכני יותר, חי יותר, נושם יותר קריא יותר, הקורא יתחבר לשטף הקריאה. ותחושת הזמן תחמוק ממנו...

יא. ציטוט מקורות. דברים שבכתב אי אתה רשאי לומר בעל פה. קרי, חסר טעם להעתיק ציטוט במלואו, הקפד להעתיק מה שרלוונטי לקורא. בכך תחסוך ותצמצם את זמן הקריאה.

יב. קיצוץ בנטיעות. הטכניקות הללו יעזרו במידה מסוימת במאמר ממוצע, אך במאמר ארוך ראוי לשקול 1. לתמצת ולקצץ ממנו חלקים שאינם מהותיים 2. להכניס בהערת שולים 3. לחלק לשתי מאמרים נפרדים.

יג. עיצוב ויזואלי. בפלטפורמה דיגיטלית, עיצוב טקסט הוא גורם משפיע על רצף הקריאה, סקרנות הקורא, והרושם הראשוני על תוכן הדברים. וזה כולל, גופן אחיד בדרך כלל, ריווח נכון, טכניקות להדגשת טקסט (השחרה, קו תחתון, כתב נטוי, צבעים מנוגדים) שמאפשר לקורא לסקור במהירות את התוכן, ולהבליט מידע חשוב במאמר.

יד. תהיו מעניינים. במאמר שעוסק בענייני אגדה/מוסר/מחשבה שתכליתו לברר נקודה בדברי חז"ל - נסו לרתק את הקורא. ובין מדרש חז"ל לציטוט גמרא לא יזיק לשלב משל, סיפור קצר, מעשייה נחמדה. שירתק את הקורא, "ויעזור" לו לקרוא אותו עד תומו. (סיפור זה סוג של 'קביים') או סתם תובנה מהחיים. הכלל, סיפור זה כלי עוצמתי א. להעביר מסר (וכבר בימי התנ"ך השתמשו בסיפורי משלים להעביר מסרים) ב. להגיש מאמר בצורה קלילה.

טו. שאלת בוחן. בסוף המאמר, כתבו שאלת בוחן, מה שיגרום לקוראים להגיב. גם כאלה שאין להם מה לחדש.

טז. קישור המאמר. סיימתם לכתוב? מעולה. כעת ערכו חיפוש בפורום, וקשרו את המאמר באשכולות רלוונטיים. אל תתביישו, זה מגיע לכם ולא בחסד, לא פחות מתגובה רגילה באשכול).. בנוסף, גם קטע קטן מהמאמר שיש בו חתיכה הראויה להתכבד, אפשר לצטט באמצעות 'העתקת קישור לטקסט המודגש'.

יז. מקדם אשכול. פתחו אשכול, וכתבו בתמצות חלק מהנושא שנדון במאמר. חשוב להשאיר לקורא פינות לא סגורות.. ולקשר למאמר.

יח. הזמנת חברים. שלחו קישור בפרטי לחברי הפורום שמכירים אתכם או תייגו חברים שידוע לכם שעסקו בנושא (בפורום). השקעתם בכתיבת מאמר, ומגיע לכם (קצת) לנדנד להם. (גם קישור במייל, לחברים שנכנסים לעיתים רחוקות או למשתמש רשום שאין לו הרשאה לכתיבה בפרטי).

יט. כמים הפנים. תגיבו במאמרים של כותבים אחרים. יש סיכוי שזה יהיה הדדי.

כ. מקדם מכירות.. הצעה שלי, לפתוח אשכול שיהיה מיועד לכתוב בתמצות כמה מילים על המאמר. כמו בסעיף ג'.

כא. כותרת המאמר. כותב מאמר יקר! המלחמה.. שלך על תשומת לב הקורא היא לא פשוטה.. כי כמו המאמר שלך יש מאות מאמרים תורניים שהתפרסמו ברשת, כמו גם בפורמינו. אז מה יגרום לקורא הממוצע לקרוא את המאמר שלך? הכותרת!*

אך.. הגענו לסוף. שעמק"פ (שלא על מנת לקבל פרס)... כתבתם מאמר, מעולה, מכאן ואילך אל תצפו לכלום! כי את שלכם כבר קבלתם.
אוצר הידיעות שרכשתם תוך כדי כתיבת המאמר, חידוד הדברים, חשיפה למקורות וספרים שונים, ניסוח הכתיבה (והכללים שאימצתם בדרך..) והאומץ להתבטא במאמר, אין גדול מזה. ואפילו אם קורא אחד טרח להציץ, זה כבר בונוס. אז זכרו! מאמר שכתבת היום, יישאר לנצח נצחים. (נ.ב מאמר זה כתבתי במקום אחר. וזה מידע שמחזק את הכלל הזה.. ואכמ"ל). ואגב, 'תמיד יהיו כמה "גאונים" שבסוף המאמר יפטירו לעצמם נו נו חבל על הזמן ויעקמו את האף שלהם – אז שיהיה להם אף עקום..' כדברי הרמ"ב מבריסק.

בהצלחה לכולנו!
 
כא. כותרת המאמר. כותב מאמר יקר! המלחמה.. שלך על תשומת לב הקורא היא לא פשוטה.. כי כמו המאמר שלך יש מאות מאמרים תורניים שהתפרסמו ברשת, כמו גם בפורמינו. אז מה יגרום לקורא הממוצע לקרוא את המאמר שלך? הכותרת!*
חשבו לרגע, הדבר הראשון שהקורא פוגש במאמר, זו הכותרת, אותה שורה שמעטרת את תוכן המאמר,
וזה כלי נשק... עצום שיש ל'כותב', לטב ולמוטב..
אם הכותרת משעממת או לא רלוונטית, זה בהחלט ישפיע על הקורא אם לעבור על התוכן או לדלג למאמר הבא.
כי כאמור ככל שההיצע גדול, התחרות נעשית קשוחה ואכזרית..
בפרט פורום שמתבסס יותר על אשכולות אטרקטיביים. וממילא משיכת הקורא למאמר לא קלה..

אז כדי שנדע מהי כותרת טובה ומה פחות, ננסה לאבחן סוגי כותרות לטוב ולמוטב.
בגדול יש שני סוגי כותרות.
א. כותרת כללית מדי. לא ממצה ב. כותרת ארוכה מדי. מסורבל.
כותרת ארוכה במאמר (באשכול בפורום זה כבר עניין אחר..) מעבירה תחושה של חוסר מקצועיות, ובעיני הקורא מעיד על איכות התוכן.
כותרת כללית מדי, פחות מושכת את הקורא, לא ממצה את התוכן, וגם פחות חושפת מידע בפני הקורא שימשיך הלאה.
אז מה כן?

כותרת טובה זו כותרת שמתארת את תוכן המאמר ומסכמת את הרעיון המרכזי במספר מילים מינימלי.

לדוגמא, מאמר שתכליתו לברר את צורת ההסיבה בעת הקדומה. ואי לכך מנתח תמונות מאגדות עתיקות.
אפשר לתת לו כותרת 'צורת ההסיבה'. כותרת בנאלית שממעטת באינפורמציה, ונוטעת תחושה שמדובר כאן באיזה נידון הלכתי נדוש.
או 'צורת ההסיבה על פי מקורות הקדומים'. כאן זה הרבה יותר טוב, אבל עדיין חסר בגירוי....
ולכן יותר מומלץ לכתוב כותרת כזו. 'צורת הסיבה - ניתוח תמונות מאגדות עתיקות'.
כשקורא נתקל בכותרת כזו, הוא אומר לעצמו, מה הוא כתב, תמונות, אגדות, עתיקות? נשמע מעניין... ומסיים לקרוא את המאמר לא לפני איזו תודה קטנה..

*חובה להוסיף. אין ספק שתוכן הנושא הוא גורם פעיל למשוך את הקורא. ואינו דומה מאמר שעוסק בנושא הלכתי נדוש למאמר שעוסק בבירור אירוע היסטורי יהודי. ויחד עם זאת, ככל שהכותרת תהיה מדויקת ומושכת, יש סיכוי שזה יבוא על חשבון הקולגה שלך.. שכתב באותו נושא ובתנאי שהוא לא קורא את מה שאתה עכשיו קורא...:)

בהצלחה!
 
חזור
חלק עליון