מאמר מחשבה - חיים כפולים בעולם ווירטואלי - סיבה ופתרון | פורום אוצר התורה מאמר מחשבה - חיים כפולים בעולם ווירטואלי - סיבה ופתרון | פורום אוצר התורה

מאמר מחשבה חיים כפולים בעולם ווירטואלי - סיבה ופתרון

בעקבות סיפור שאני עומד ב"ה לפרסם בפורמינו (כולל פרקים חדשים), עלילה שמתארת אדם שמשלב חיים כפולים. מוצא את הערכתו בעולם וירטואלי, אך בעולם האמיתי מרגיש בינוני ולא מוערך. אני רוצה להוסיף כמה מילים במסגרת המאמר.

ראשית כל, ללא ספק אדם ששואב את סיפוקו מהעולם החיצון, ימצא את עצמו במקום מתעתע, והדימוי העצמי והאושר שהוא כל כך מחפש, יפרח לו ביום מן הימים. זאת למרות שבעולם הווירטואלי, החיצוני, הוא נתפס כדמות משפיעה, תורנית, חכמה. זוכה לתגובות חמות, מחמאות, הרבה מעבר למה שהוא זוכה לקבל בחיי היום יום. ומנגד בחיים האמיתיים, (ישיבה, כולל, עבודה) הוא מרגיש סתם אדם אפור, בינוני, שגרתי, אולי אפילו שקוף. תחושה שעשויה לגרום תסכול ותחושת ניתוק בין שני העולמות.

חובה להוסיף. הפער הזה, בין זהות וירטואלית לזהות במציאות, הוא דבר טבעי כל עוד הוא במינון נכון, כי אין לך אדם שלא משיל את מחלצות הרשמיות בעולם הווירטואלי, שבו "הדברים הכתובים מדברים בעד עצמם", והשטלע, וכל המסביב (כולל הכבוד שאדם זוכה בחיים האמיתיים, שלא פעם יסודו בשקר ומאילוצים שונים ואכמ"ל) לא משחקים תפקיד.
אבל מכאן ועד התבוססות בעולם וירטואלי, ונסיון שווא לקבל אישור וחיזוק חיצוני, רחוק כמזרח ממערב.

הרציונל של אדם ליצור זהות אחרת מכפי שהוא, נובע לדעתי מכמה סיבות - חלקן חיוביות וחלקן שליליות.

א.
העולם הווירטואלי חף ממניירות וגינונים מאולצים, ומאפשר לכל אדם בחסות האנונימיות להתבטא בחופשיות, בלי מחויבות לקודים קהילתיים, גם לא משפחתיים, וזה יכול להיות בענייני אידאולוגיה, כמו בענייניים תורניים. אם נתפוס לדוגמא, ליטאי שיחסו לענייני סגולות - חיובי, ומנגד חסיד שפחות מתחבר להנהגות מסוימות, הרי מה שהשניים הללו יעזו להביע בעולם החיצוני הווירטואלי, הם לא יחשפו לעולם בעולם האמיתי.

ב. מטבע הדברים העולם האמיתי עוסק בנושאים כבדים, זה יכול להיות במישור התורני ואף בענייני חולין. כמו כן, העולם האמיתי מתעסק בנושאים מצומצמים, מתוחמים. לדוגמא אברך לומד בכולל סוגיא פלונית, זה הנושא ותו לא, ומאידך בפורום תורני הוא יכול להתאוורר ולעסוק במגוון נושאים (מכירים כולל שמקדיש זמן לחידות.. או שמשוחחים על "דברי הימים"... :), ולגלות את כישוריו החבויים. ולהבדיל מפורום תורני גם בפורום חולין אדם יכול להבליט את עצמו בשלל כישורים.

ג. הריגוש המיידי. בעולם וירטואלי שמציע ריגוש מידי, שמתבטא בלייקים או תגובות מחמיאות (שלא מחייבות אף אחד, והאמינו לי, אין חברים בעולם הווירטואלי נקודה!) - גורם לאדם להתמכר.

ד. העולם הווירטואלי בשונה מהעולם בחוץ שמורכב מאינסוף דברים - הוא חד ממדי. ניק, מילים, ופידבקיים, לא פרצוף לא נפש ואף לא גוף... לא משכנתא ולא חובות, לא בעיות עם הילדים ולא עם הראש כולל או הבוס..
ככל שהתסכול בחיים האמיתיים מחלחל לאדם, והוא לא מנסה להתמודד, הוא יעדיף לברוח לעולם הווירטואלי כתחליף למציאות.

בריחה לעולם שבו קל לקבל אישור והערכה, בעוד שבמציאות העדר כל זה במסה גדולה ובצורה מיידית, יכול במקרים קיצונים לגרום לאדם להחליף עולם אמתי בעולם דמיוני. להרגיש מנותק מסביבתו הפיזית ולהרגיש שהוא "חי" באמת, רק ברגע שהוא בעולם ווירטואלי. מה שמוביל להזנחת שאיפות והתפתחות אישית אמיתית.

עד כאן הנסיון לנתח את הסיבות לפער הקיצוני בין הזהויות. אך למעשה נשאל את עצמנו, האם יש פתרון לכך, או שהפתרון היחידי הוא להתנתק לגמרי מזהות כזו?

לענ"ד התשובה כן ולא.
בעידן 2025, כש"העולם" מתנהל בצורה חופפת בין שני העולמות, קשה מאוד להימנע מזה בכל מצב. אדם שיבחר להדיר עצמו לגמרי מהעולם הווירטואלי, כפתרון לבעיה, ייתכן וימצא את עצמו לאחר זמן מה מול שוקת שבורה.

ואי לכך, הפתרון המוצע מורכב מכמה שלבים ודרכים.

בשלב הראשון ליטול פסק זמן מהעולם הווירטואלי. לתחם את זה בזמן מוגדר, עם אפשרות הארכה..
כתוצאה מכך התלות הרגשית בעולם הווירטואלי, תימוג לאחר שבועות או חודשים (כל אחד לפי הרגשתו).
ואו אז, כשהעניינים התאזנו במקצת. והאדם כבר מסוגל להפעיל שיקול דעת, שייגש לפתור את הבעיה משורשה.

ראשית כל, לשאול את עצמו, האם אני מחפש אישור חיצוני? האם אני לא בורח מהעולם האמיתי? מדוע אני לא מתמודד עם המציאות כפי שהיא?
קל לשאול, קשה לענות. אבל זה דורש מאיתנו להציע תשובה אמיתית, מנומקת, ממש לשוחח עם עצמנו פנימה.

שנית. למצוא תחליף אמיתי בעולם האמיתי...

השלב האחרון. להפנים שהעולם הווירטואלי הוא כלי, לא תכלית. להבין שהזהות האמיתית שלנו לא צריכה להיקבע לפי כמות לייקים או תגובות מחמיאות, אלא לפי מה שאנחנו באמת. מודעות לעניין תאפשר לנו להפוך את הפער לכלי לגידול, ולא חלילה למקור לתסכול או בריחה.
לאחר שהתחלנו ליישם את הנ"ל ולהפנים את הדברים, אפשר להשתמש בהשפעה הווירטואלית כמנוף למציאות, קרי, לבנות לעצמנו מעמד בעולם האמיתי - אולי דווקא דרך מעמדנו בפורום.

חובה להוסיף. יצירת זהות חלופית מתבטאת ביתר שאת בעולם הווירטואלי, אבל היא קיימת גם במקרים אחרים. לדוגמא, הזהות של ראובן בכולל יכולה להיות שונה מהזהות שלו בקהילה או במקום אחר. ולכן הדברים האמורים מתייחסים לכל אדם שחייו מורכבים מזהויות שונות.

בהצלחה!

מענין מאוד
כשהחלתי את דרכי בעולם הווירטואלי בחרתי בשם של משחק ילדים מסוים, שאיך נאמר, לא הוסיף לי כבוד, אמרתי לעצמי ביום שזה יפריע לי אני יבין שהעולם הוירטואלי נהפך לחלק מהזהות האישית שלי וחבל.

מענין מאוד
כשהחלתי את דרכי בעולם הווירטואלי בחרתי בשם של משחק ילדים מסוים, שאיך נאמר, לא הוסיף לי כבוד, אמרתי לעצמי ביום שזה יפריע לי אני יבין שהעולם הוירטואלי נהפך לחלק מהזהות האישית שלי וחבל.
בשלב הגישושים -עם העולם הווירטואלי- אדם לא לוקח אותו.. ברצינות.
אבל זה רק בשלב ההיכרות.
ככל שצוברים קילומטראז', אדם מפתח זהות וירטואלית, ואז זה כבר לא משחק ילדים..
ואגב שים לב להבדלי הניסוח, שבעיני יש לזה משמעות רבה.
אתה בחרת להתנסח "שהעולם הוירטואלי נהפך לחלק מהזהות האישית".
ואילו במאמר, נסיתי להסביר, שבמקרים רבים אדם מפתח זהות אחרת לגמרי מהזהות בעולם האמתי. וממילא הפער בין שני הזהויות.

אתה בחרת להתנסח "שהעולם הוירטואלי נהפך לחלק מהזהות האישית".
ואילו במאמר, נסיתי להסביר, שבמקרים רבים אדם מפתח זהות אחרת לגמרי מהזהות בעולם האמתי. וממילא הפער בין שני הזהויות.
זה לא סתירה, כי אחרי שמתפתחים שני זהויות, מתחילה השאלה מה היא הזהות הדומיננטית...

זה לא סתירה, כי אחרי שמתפתחים שני זהויות, מתחילה השאלה מה היא הזהות הדומיננטית...
מעולה, וחשוב להדגיש זאת.
אדם שמתמכר להימורים, לא מפתח זהות משנית.
אדם שמתמכר לעולם הווירטואלי, מפתח זהות נוספת, והפער בין שני הזהויות, גורם ללחץ ומפח נפש (למה בעולם האמתי לא מעריכים אותי?) ובמקרים חריגים ניתוק מהעולם האמיתי (אם נתפוס דוגמא קיצונית. לפני כמה שנים התפרסם סיפור עם אסאייתי שהתמכר לעולם הווירטואלי עד כדי הרעבה עצמית).

תקציר המאמר.
נושא: חיים הכפולים שמנהלים אנשים בעידן הדיגיטלי.
תקציר: המאמר עוסק בניתוח של החיים הכפולים שמנהלים אנשים בעידן הדיגיטלי, שם הם יכולים להציג זהות שונה ומרשימה מאשר בחיים האמיתיים. המאמר גם בודק את הפער בין הזהות האמיתית לזהות הווירטואלית, ומסביר איך התלות בעולם הווירטואלי יכולה להוביל לתסכול ולתחושת ניתוק מהמציאות.
נקודת עיקריות:
א.
המאמר מציע דרכים להתמודד עם הפער הזה, כמו לקיחת פסק זמן, בחינה פנימית של הצורך בהערכה חיצונית, ומציאת תחליפים בעולם האמיתי שיביאו להכרה אמתית.
ב. המאמר מחדד את הרעיון שהעולם הווירטואלי עשוי להיות מקום לבריחה מהמציאות, אך יכול גם לשמש כלי לצמיחה אישית שיתבטא בהרחבת ידע תורני וכללי, לו רק נשתמש בו בצורה מושכלת.
למי הוא מיועד: המאמר פונה לכל אדם שמשתתף בעולם הווירטואלי. בפרט מי שמרגיש נתק בין הזהות שהוא מציג בעולם הווירטואלי לבין זהותו האמיתית, ומציע לו כלים להתמודד עם הדילמה ולשלב את שני העולמות בצורה מאוזנת ונכונה.

הרב @נדיב לב ייש''כ גדול, דברים נפלאים ומרוממים, נותנים מראה ומחדדים מודעות.

והנוסח ששמעתי מחכ''א שהאיר עייני ואולי יזכו בו הרבים :
הבריחה לעולם הוירטואלי נובעת ממאיסה בחיצוניות, שקר המעמד, הבל האדם. רצון לקדש את הנכתב ולא את הכותב.
אך סו''ס זוהי בריחה !!!!

אמת מארץ תצמח, מהמקום הארצי השפל והנמוך, זה שבוחן אדם לפי מראהו מעמדו והשתייכותו, זה שאינו נותן הפרדה בין כותב לנכתב, זה שבוחן המעשה ולא הכוונה, דווקא ממנו תצמח האמת.
כי תמצית התכלית אינה לקדש טקסט, לגבש עמדה ולהסכים על דעה. אלא ליצור אדם בדמות הדעה שכל מהותו אותה אמירה, ליצור עולם שזועק מכל פינה ראהו מי יוצרי ולמה יצרי, האמת אינה צריכה להיאמר כי אם צריכה היא לאומר- משמע אינה, היא צריכה לצמוח - משמע היא קיימת.​

נערך לאחרונה:
יאו!

איזה מאמר - בול! פגעת בנקודה.

והכתיבה, מדהימה, זרימה וקלילה ביותר. פשוט עונג צרוף ורצוף - שכוייח גדול.

לך בכוחך זה והחכם את ישראל...

חזור
חלק עליון