"ונפלינו אני ועמך" - וְיִתעַבדָן לַנָא פְרִישָׁן לִי וּלעַמָך מְשֻׁנַי מִכָּל עַמָא | פורום אוצר התורה "ונפלינו אני ועמך" - וְיִתעַבדָן לַנָא פְרִישָׁן לִי וּלעַמָך מְשֻׁנַי מִכָּל עַמָא | פורום אוצר התורה

"ונפלינו אני ועמך" - וְיִתעַבדָן לַנָא פְרִישָׁן לִי וּלעַמָך מְשֻׁנַי מִכָּל עַמָא

מגנא ומצלא

משתמש ותיק
פרסם מאמר
תודות
638
נקודות
116

"ונפלינו אני ועמך מכל־העם אשר על־פני האדמה"

אונקלוס:

"הֲלָא בִּמהָך שְׁכִינְתָך עִמַנָא וְיִתעַבדָן לַנָא פְרִישָׁן לִי וּלעַמָך מְשֻׁנַי מִכָּל עַמָא דְּעַל אַפֵּי אַרעָא"

האם משמעות דברי התרגום היא שייעשו לעם ישראל ניסים לטובה בשונה מכל העמים,
או שמא משמעות הדבר שההנהגה עם עם ישראל תהיה שונה מכל העמים והיינו גם לרעה,
בעונשים חמורים מכל העמים וכמו כל ענייני התוכחה שנאמרו רק לישראל. שלמעשה זוהי גם ברכה מיוחדת לישראל.

וְיִתעַבדָן לַנָא פְרִישָׁן

פְרִישָׁן פי' ניסים ולא נכלל בזה עונשים, ומסתברא שמשה ביקש בהזדמנות זו טוב הגמור בעד ישראל הנראה לעינים ולא עונשים

פְרִישָׁן פי' ניסים ולא נכלל בזה עונשים, ומסתברא שמשה ביקש בהזדמנות זו טוב הגמור בעד ישראל הנראה לעינים ולא עונשים
מניין שבניסים לא נכלל עונשים?
נס מהותו שינוי הטבע, לטוב ולמוטב.

נס מהותו שינוי הטבע, לטוב ולמוטב.
וראיה לדבריך בפרדס לרש"י:
אם בריאה יברא ה', אמר משה לפניו רבוני הבטחתני תחילה מקודם לכן שתעשה בשבילי פי הארץ, דכתיב הנה אנכי כורת ברית נגד כל עמך אעשה נפלאות אשר לא נבראו וגו', זהו פתיחת הארץ, נאמר כאן בריאה ונאמר להלן בריאה, מה בריאה האמור כאן פתיחת הארץ אף בריאה האמור להלן פתיחת הארץ.

[אמנם לגבי בקשת משה רבינו לא נראה שהתכוין לעונש, שהרי רצה לנצל הזדמנות זו לטובה, ומסתמא התכוין לטוב השלם הנראה לעיני בשר, וכבר תמה הרמב"ן "וכי יבקש עתה להרויח בעבור מעשה העגל". ומה שתרגם בתרגום יונתן קְבֵיל כָּל עַמָּךְ אַעֲבֵּיד פְּרִישַׁן לְהוֹן בִּזְמַן דִּיהָכוּן בְּשִׁבְיָיתָא עַל נַהַרְוַות בָּבֶל וְאֵסֵילֵיקִינוּן מִתַּמָּן וְאֵשְׁרִינוּן מִן לְגֵיו לִנְהַר סַמְבַּטְיוֹן, לכאורה גם שם הוא נס טוב, כמבואר במפרשי התרגו"י עיי"ש]​

"ונפלינו אני ועמך מכל־העם אשר על־פני האדמה"

אונקלוס:

"הֲלָא בִּמהָך שְׁכִינְתָך עִמַנָא וְיִתעַבדָן לַנָא פְרִישָׁן לִי וּלעַמָך מְשֻׁנַי מִכָּל עַמָא דְּעַל אַפֵּי אַרעָא"

האם משמעות דברי התרגום היא שייעשו לעם ישראל ניסים לטובה בשונה מכל העמים,
או שמא משמעות הדבר שההנהגה עם עם ישראל תהיה שונה מכל העמים והיינו גם לרעה,
בעונשים חמורים מכל העמים וכמו כל ענייני התוכחה שנאמרו רק לישראל. שלמעשה זוהי גם ברכה מיוחדת לישראל.
ברור שהכוונה לניסים טובים וכפי שענה הקב"ה למשה בתשובה לשאלתו:

"ויאמר הנה אנכי כרת ברית נגד כל־עמך אעשה נפלאת אשר לא־נבראו בכל־הארץ ובכל־הגוים וראה כל־העם אשר־אתה בקרבו את־מעשה ה' כי־נורא הוא אשר אני עשה עמך".

ראב"ע:
על כן אעשה עמך נפלאות שיתמהו כל רואיך , וידעו כי נתתי הוד עליך , שלא עשיתי כן מיום שבראתי שמים וארץ; וזהו דבר קרינות פניו (ראה להלן , כט). והנה כתוב "במותו לא כהתה עינו ולא נס לחה" (דב' לד , ז) - הפך תולדת כל זקנים. וטעם: אשר לא נבראו בכל הארץ , ולא נשמע זה בגוים. והגאון אמר (ראה רס"ג תורה): אשר לא נבראו כן בארץ מצרים שיצאתם משם , ובכל הגוים.

רמב"ן:
נגד כל עמך , וראה כל העם אשר אתה בקרבו - כי הגדולות והנוראות האלה עם משה , שיעשה אותם , ובעבורו , והעם יהיו בברית. ולא יתכן לפרש , שיבטיח לעשות עם ישראל עתה נפלאות אשר לא נבראו מקודם בכל הארץ ובכל הגוים , כי לא נעשו להם נפלאות גדולות אחרי זה יותר ממה שנעשה עמהם מתחלה , במצרים ועל הים , אבל נבראו ונעשו עמהם מתחלה יותר גדולות! אלא שהענין ירמוז אל שכון השכינה בהם , ואל היותו עם משה לשם ולתפארת בנעלם ובמופלא , כאשר אמר "ונפלינו" , וכמו שפירשתי (שם). והקדוש ברוך הוא יראנו נפלאות מתורתו (ע"פ תה' קיט , יח).

חזור
חלק עליון