ויקחו לי לשמי מה בא רש"י להשמיענו? | פורום אוצר התורה ויקחו לי לשמי מה בא רש"י להשמיענו? | פורום אוצר התורה

ויקחו לי לשמי מה בא רש"י להשמיענו?

מאן דהו

משתמש ותיק
תודות
1,314
נקודות
101
וידבר ה' אל משה לאמר דבר אל בני ישראל ויקחו לי תרומה מאת כל איש אשר ידבנו לבו תקחו את תרומתי". כתב רש"י ויקחו לי - לשמי.

וכבר רבו השואלים - מה רצה רש"י להשמיענו בכך?

הסבר מעניין הסביר בעל ה"חוות יאיר" והוא יסוד גדול בנתינת צדקה! דמובא בשם השל"ה הק' שבנתינת צדקה מצטרף שם הוי"ה! דהיינו, הפרוטה שנוטל הנותן בידו היא בדומה לצורת האות יו"ד, חמש אצבעות של הנותן, היא "ה"א". וכשהעני פושט את ידו לקבל, הרי זרועו משמשת כ"וו", וכשהעני מקבל לתוך חמש אצבעותיו, הרי "הא" - נמצא השם במלואו ! וממשיך ע"כ בעל ה"חוות יאיר", שלפי זה, אם האדם מעלים עין מן הצדקה עד שבא העני ופושט את ידו תחילה, אף כשנותן לו צדקה, אין השם כסדרו, שהרי קודם בא "וו" "הא" של המקבל , ולכן צריכים להקפיד שהנותן יבוא אל העני ולא להיפך ! וזה שנאמר (תהלים יא, ז) "כי צדיק ה' צדקות אהב ישר יחזו פנימו". כשם שהקב"ה עושה צדקות בכל עת, טרם יקראו והוא עונה, צדקה כזו אוהב הקב"ה אצל בני אדם, שיתנו קודם שהעני ישפיל עצמו לבקש - "ישר יחזו פנימו", ששם הוי"ה יהיה ישר , כסדר אותיותיו . וזהו מה שגם רצה רש"י להשמיענו, כאן "ויתנו לי תרומה" , באיזה אופן? "לי - לשמי", שנתינת צדקה תסמל את שמי כסדר אותיותיו דהיינו שאתה תקדים ותיתן לעני, ולא שהעני יצטרך להקדימך, כי אז שמו של הקב"ה לא יצטרף כסדרו...

חזור
חלק עליון