בחור ישיבה שמחזיק אייפון פרוץ - איך להתנהג | פורום אוצר התורה בחור ישיבה שמחזיק אייפון פרוץ - איך להתנהג | פורום אוצר התורה

בחור ישיבה שמחזיק אייפון פרוץ - איך להתנהג

נדיב לב

משתמש מוביל
פרסם 5 מאמרים
תודות
2,089
נקודות
277
אני רוצה לשתף את חו"ר הפורום בשאלה שנקרתה לידי מזמן.
לפני כשנתייים וחצי קבלתי טלפון בהול מאחד מבחורי הקהילה שלומד באחת הישיבות הגדולות המובחרות (רה"י משמש כחבר מועצת). והוא מספר לי שהוא נתקל בחבר חדר שמחזיק אייפון פרוץ בסתר. ורוצה להתייעץ איתי איך לפעול בנושא.

שאלתי אותו א. האם מדובר בבחור מקולקל ב. האם יש מצב שהבחור מראה את המכשיר לידידיו הקרובים ג. האם הוא מעז לפנות לבחור באופן ישיר.

והוא אישר לי א. מדובר בבחור מוכשר וטוב, בלי בעיות ביר"ש באופן כללי ב. הבחור מחביא את המכשיר ואין שום סיבה שיעז להראות לבחורים אחרים. גם מה שלא נתקל בכך ג. הוא לא מעז לגשת לבחור ולהודיע לו שגילה את סודו.

לאחר מחשבה. ייעצתי לו שיפנה לאחד מאברכי הישיבה שלא נמנה על צוות הישיבה, כדי שיכנס לעובי הקורה. ובתנאי שאותו אברך מקבל לפעול בעצמו ולדבר בצורה ישירה עם הבחור שיזרוק את המכשיר - בלי לגלות על המקרה לאיש מצוות הישיבה. וכמובן, שיודיע לבחור שאם חלילה יחזור לסורו, הוא מצדו חופשי להודיע לצוות הישיבה. וכך הוא עשה וב"ה הסיפור הסתיים על הצד היותר טוב.

שאלותיי:
א. כיצד הייתם פועלים במקרה דומה.
ב. בנוסף יש לתת את הדעת שהמעשה המדובר אירע בבחור שהבין שצריך להתריע על כך, אבל מה קורה חלילה והיה מדובר בבחור חלש שהיה מתפתה להיגרר. ועל כן השאלה היא עד כמה נכון להשתמש במידת ההרתעה, להראות לכל הבחורים, שהחזקת אייפון בישיבה זה מעשה בלתי נסלח, אף כלפי בחורים שחלילה מעדו באופן רגעי?
ג. והיה ובחור רואה את חברו מחזיק אייפון בבין הזמנים. האם גם במקרה כזה מוטל עליו להודיע לצוות הישיבה. או כל עוד ולא ראה אותו מחזיק את המכשיר בישיבה, אין סיבה לדווח לצוות.

בסיפור מסעיר שאירע באחת הישיבות המפורסמות - וכתבתי ממנו בפורום, התוצאה הייתה הרסנית.

השאלה היא סבוכה והינה בגדר 'דיני נפשות' ההתעלמות ממנה כשיש סיכוי שיהיה אפשר להביא לכך שהבחור מחזיק האיפון ינצל תביא לכך שהוא ילך לאבדון, ומצד שני טיפול לא נכון בבחור באופן שיזרק מהישיבה זה יכול להביא לכך שהבחור יאבד את עולמו, אף ישיבה לא תקבל בחור שנזרק בגלל אייפון, בנוסף א"א לסמוך עליו שישתמש בו רק לעצמו, יתכן ומבחור שמרגיש איתו טוב יותר כן ישתפו וכך בנוסף לנזק הנורא שלו הוא יזיק גם לאחרים, לדעתי זו שאלה של דיני נפשות ויש לשקול כל צעד בכובד ראש, אני היתי חושש מאד להכריע, זו שאלה לאדם גדול שיכול לקחת על כתפיו את האחריות מכל החלטה שתהיה.

והוא מספר לי שהוא נתקל בחבר חדר שמחזיק אייפון פרוץ בסתר.
אם הבחור ראה את האייפון יש הסתברות לא מעטה שיהיו עוד בחורים שיגלו את הנסתר והתוצאות הרסניות.
והיה ובחור רואה את חברו מחזיק אייפון בבין הזמנים. האם גם במקרה כזה מוטל עליו להודיע לצוות הישיבה. או כל עוד ולא ראה אותו מחזיק את המכשיר בישיבה, אין סיבה לדווח לצוות.
אני אתן זווית אחת לבעיה שתיארת.

ישנם דברים שנפש האדם נמשכת אליו וא' הדברים החזקים זה עינינים אלו.

א' הדברים הכי חזקים שמונעים את הנפילה מלבד ירא"ש חזקה מאוד זה ההרתעה והבושה מהחשיפה.
אם ההרתעה יורדת כגון שהדבר נהפך לרגיל ופחות בושה אזי הסיכון נוסק לגבהים..
כל חשיפה לבחור כזה שוחקת את כח ההרתעה..

אך הבעיה מחריפה כשהמדובר בבחור שאתה מכיר..
וק"ו כשמדובר בבחור טוב אזי הסכנה חמורה פי כמה..
בחור מרגיש שאם ההוא יש לו אז גם לי זה לא יהיה נורא.

ולדעתי לראות בחור עם אייפון בביה"ז זה מסוכן יותר מהזמן..
דווקא בגלל שיותר קל להחזיק מכשיר מחוץ לישיבה שיש פחות פיקוח ופחות סיכון להיחשף..
זה קורץ הרבה יותר..

ידוע בשם מרן הגראי"ל זצ"ל שבחור מקולקל לא מעיפים.. אלא חובתינו לטפל.
אך בחור שמקלקל הרי הוא מזיק ברה"ר וחובה להעיפו..

כל מקרה לגפו וצריך שאלת רב..
ובפרט שבמקרים אלו הסיכון לקלקל היא רב ועצום..
ועצמת הקלקול יכול יכול להיות הרסני מאוד!!

זו שאלה של דיני נפשות ויש לשקול כל צעד בכובד ראש, אני היתי חושש מאד להכריע, זו שאלה לאדם גדול שיכול לקחת על כתפיו את האחריות מכל החלטה שתהיה.
אמת. ולמעשה, האם מה שייעצתי לו לא מסיר את החשש? וכך היה שלאחר שאברך מהישיבה שוחח איתו ב"ה הוא זרק את המכשיר.

וכך היה שלאחר שאברך מהישיבה שוחח איתו ב"ה הוא זרק את המכשיר.
השאלה מה קרא לבחור שראה האייפוניסט.. כמה התקרר.. וכמה זה קלקל אותו..
זו שאלה קשה ביותר והעצה שלך לא נתנה כל פתרון לבעיה זו.

מה אמור לקרות איתו יותר ממה שקרה?
נא הסבר איך התמודדות אחרת הייתה פותרת את מה שהיה כבר.

למה לא? יש לך פתרון יותר טוב מלבד לתת לו ללמוד?
מה אתה רוצה שיעשה? גלגולי שלג או צומות?
מלבד שידוע שהתיקון לזה החטא הוא בלימוד התורה

מה אמור לקרות איתו יותר ממה שקרה?
נא הסבר איך התמודדות אחרת הייתה פותרת את מה שהיה כבר.
למה לא? יש לך פתרון יותר טוב מלבד לתת לו ללמוד?
מה אתה רוצה שיעשה? גלגולי שלג או צומות?
מלבד שידוע שהתיקון לזה החטא הוא בלימוד התורה
תקראו שוב את מה שהגבתי..

כ"א מדבר על איש אחר

אתם מתמקדים בבחור שנתפס עם האייפון.

אני מדבר על אותו בחור שתפס את הבחור עם האייפון.

הן אמת שפתרת את הבעיה של המקולקל אך מה נעשה עם הבחור שהתקלקל כשראה את חברו הטוב בכזה דרדור..
ומי יודע אם לא רק הוא שתפס את אותו בחור אלא עוד בחורים יותר חלשים שנפלו בגלל כך..

כלומר כשנתגלה שזה לא היה בדיוק בסתר אלא שגם נתגלה.. יש מקום להעיפו בתור מקלקל ולא רק בתור מקולקל..

ועיינו באריכות מש"כ למעלה את גודל הנזק בראיית בחור וכ"ש חבר עם המכשיר הנ"ל.

חזור
חלק עליון