אני הצעתי לו אבל הוא סירב, קיימתי?? 'וקדשתו' | פורום אוצר התורה אני הצעתי לו אבל הוא סירב, קיימתי?? 'וקדשתו' | פורום אוצר התורה

אני הצעתי לו אבל הוא סירב, קיימתי?? 'וקדשתו'

צריך עיון

משתמש מוביל
פרסם מאמר
תודות
1,694
נקודות
162
נסתפקתי במצות 'וקדשתו'

אם אני מציע לכהן 'מנה יפה ראשון' או 'לפתוח ראשון' והוא מסרב בנימוס
האם רק לא ביטלתי המצוה או גם קיימתיה, דהעיקר הוא לכבדו, אבל אי''צ שיקח בפועל.

ונ''מ גם לכהן עצמו האם כדאי לו שיטול ראשון כדי לזכות את הישראל שחפץ בקיום המצוה, או''ד מצותו של הישראל נתקיימה, ומה שירצה הכהן לעשות יעשה.

מה דעת חו''ר ביהמ''ד דכאן שליט''א בזה
איבע''א גמרא איבע''א סברא

מהמעשה הידוע עם הח"ח והגר"ח מבריסק נראה להוכיח שאף על הכהן מוטל

לכאורה אפשר להוכיח מהא שבעליה הראשונה לתורה אין לו אפשרות לסרב, שוקדשתו זה רק כשזה נעשה בפועל. ויל"ע.

מה היה המעשה?
איני זוכר את פרטיו, אך המעשה בקצרה, שהיו הח"ח והגר"ח יחד עם הגרש"ז ריגר, ואיש לא רצה להכנס ראשון, והכריע הגר"ח שעל הח"ח להכנס ראשון מדין וקדשתו, וקבל זאת הח"ח.

לכאורה אפשר להוכיח מהא שבעליה הראשונה לתורה אין לו אפשרות לסרב, שוקדשתו זה רק כשזה נעשה בפועל. ויל"ע.
גם ישראל אינו יכול לסרב לעליה.
וקודם שקראו לו, מנין שאינו יכול?

אין הוכחה דבגמ' [גיטין, הניזקין] מבואר דוקדשתו הוא מה שמקבל ראשון, אבל אסור לו למחול משום דלא ליתי לאינצויי מי יעלה ראשון במקום הכהן.
היו הח"ח והגר"ח יחד עם הגרש"ז ריגר, ואיש לא רצה להכנס ראשון, והכריע הגר"ח שעל הח"ח להכנס ראשון מדין וקדשתו, וקבל זאת הח"ח.
וגם מכאן אין הוכחה, דדלמא ראה שכבר אתיי לאנצויי את מי יכבדו, וסבר הח"ח שע"י שיכבדו את הכהן שבו א"כ יהיה שלום בלא גאווה.
וגם אין כאן פשיטות להספק אי כשמחל הכהן התקיים המצווה או לא קיים.

איני זוכר את פרטיו, אך המעשה בקצרה, שהיו הח"ח והגר"ח יחד עם הגרש"ז ריגר, ואיש לא רצה להכנס ראשון, והכריע הגר"ח שעל הח"ח להכנס ראשון מדין וקדשתו, וקבל זאת הח"ח.
יתכן שצריך לידע פרטי המעשה
אבל רק כפי הכתוב כאן, הנדון לכאו' היה מי ראוי לקדום, וקיבל הח''ח שכבוד הכהונה הוא סיבה [או' אם הנדון היה מי ת''ח יותר וכיו''ב זצ''ב דהרי ממזר ת''ח כו', אלא די''ל דודאי קים להו לתרויהו דחשיבי ת''ח ורק הנדון מי יותר במעלה לקדום, ולזה מהני כח הכהונה].

מהנוסח בברכת הזימון
'ברשות הכהנים'
בהכרח, שהם סירבו וא"כ אפ' לסרב !
ולא דמי כלל לעלייה בקריאת התורה ששם אף לישראל אסור לסרב משום כבוד התורה

אך מסברא הקיום של וקדשתו הוא רק בהצעה ולא בפועל שהוא יפתח ראשון.

מהנוסח בברכת הזימון
'ברשות הכהנים'
בהכרח, שהם סירבו וא"כ אפ' לסרב !
ולא דמי כלל לעלייה בקריאת התורה ששם אף לישראל אסור לסרב משום כבוד התורה
אמת. לא עלתה על דעתי לומר שאי אפשר לסרב [אומנם לעיל יש מחו''ר שאולי צידדו כן]
ואומנם הנדון האם ראוי או כדאי לו שלא לסרב כדי לזכות הישראל במצוה שחפץ בה
ובזה חזינא לדעתיה דמר:
אך מסברא הקיום של וקדשתו הוא רק בהצעה ולא בפועל שהוא יפתח ראשון.
וא''כ יכול לעשות כרצונו דסו''ס הישראל קיים את מצותו כבר

זכורני דמשמע בדברי המהר"ם רוטנברג, וכן ב"ברכי יוסף" ובמנחת חינוך שאם שואלים את רשותו של הכהן עצם השאלה היא ההבדלה, וממילא לאחר שנתקיימה בזה מצות "וקדשתו" יכול הכהן למחול על כבודו.

זכורני דמשמע בדברי המהר"ם רוטנברג, וכן ב"ברכי יוסף" ובמנחת חינוך שאם שואלים את רשותו של הכהן עצם השאלה היא ההבדלה, וממילא לאחר שנתקיימה בזה מצות "וקדשתו" יכול הכהן למחול על כבודו.
הרבה עשירות בהודעה אחת
הלואי שנדע איה מקומן של קדשים אלו בתוך הספרים

נסתפקתי במצות 'וקדשתו'

ונ''מ גם לכהן עצמו האם כדאי לו שיטול ראשון כדי לזכות את הישראל שחפץ בקיום המצוה, או''ד מצותו של הישראל נתקיימה, ומה שירצה הכהן לעשות יעשה.

איבע''א גמרא איבע''א סברא
סברא היא דלא גרע מרב שמחל על כבודו

כהן יכול למחול על כבודו?
ברב, היינו משום דתורה דיליה, כמדו'.
בסו''ס קכח כ' המחבר
'אסור להשתמש בכהן אפי' בזה''ז דהוי כמועל בהקדש אם לא מחל על כך'
וכ' המ''ב ס''ק קעה 'אבל אם מחל מותר שכבוד הכהונה [כמו לפתוח ראשון או ליטול מנה יפה ראשון וכדו' מדברים שאנו מחוייבין לכבדם] ניתן להם רק להנאתם לפיכך בידו למחול וליתן רשות לישראל להשתמש בו'.
ועי''ש עוד שלענין שימוש הוא מחלוקת.

חזור
חלק עליון