מלכים - "אם לא תענני, אף אני כופר" - האם הסתפק אליהו ח"ו באמונה? | פורום אוצר התורה מלכים - "אם לא תענני, אף אני כופר" - האם הסתפק אליהו ח"ו באמונה? | פורום אוצר התורה

מלכים "אם לא תענני, אף אני כופר" - האם הסתפק אליהו ח"ו באמונה?

מגנא ומצלא

משתמש ותיק
פרסם מאמר
תודות
638
נקודות
116

"ענני ה' ענני וידעו העם הזה כי־אתה ה' האלהים ואתה הסבת את־לבם אחרנית"

רש"י:
ואתה הסבות את לבם - נתת להם מקום לינזר מאחריך , ובידך היה להכין לבבם אליך. ומדרש אגדה (ראה תנ"ב הוספה לקורח ג): אם לא תענני , אף אני כופר ואומר: אתה הסבות את לבם; וכן אמר משה: "אם כמות כל האדם ימותון אלה" , אף אני כופר ואומר "לא יי' שלחני" לדבר את התורה והמצות (במ' טז , כט); וכן אמר מכיהו: "אם שוב תשוב" , "לא דבר יי' בי" (מ"א כב , כח).

כיצד ניסו משה רבינו ואליהו את הקב"ה?

ועי' בזוה"ק שתנא אחד שאל תנא אחר אם לאליהו היה בן,

והשיב לו התנא שאין מדברים על צדיקים.​
זהר חדש קג א:
רַבִּי נָתָן שָׁאַל לֵיהּ לְרַבִּי יוֹסֵי בְּרַבִּי חֲנִינָא יוֹמָא חַד, וְאָמַר לֵיהּ, אֵלִיָּהוּ הֲוָה לֵיהּ בְּרָא, אוֹ לָאו. אָמַר לֵיהּ, מִילְתָא אָחֳרָא הֲוָה בֵּיהּ, וּכְתִיב, (דברי הימים א, טז) אַל תִּגְעוּ בִּמְשִׁיחָי וּבִנְבִיאַי אַל תָּרֵעוּ. מַאי אַל תָּרֵעוּ אַל תַּעֲשׂוּ עַצְמֵיכֶם רֵעִים וַחֲבֵרִים לִנְבִיאָי. וְהַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא בָּחַר בָּהֶם, וְהִבְדִּילָם מִיִּשְׂרָאֵל לַעֲבוֹדָתוֹ, וְהִכְנִיסָם בְּהֵיכָלוֹ. קַל וָחוֹמֶר, מִי שֶׁהוּא מַלְאָךְ בַּשָּׁמַיִם, אַתָּה שׁוֹאֵל עָלָיו.

דברים נשגבים מבינתנו.

ועי' בזוה"ק שתנא אחד שאל תנא אחר אם לאליהו היה בן,

והשיב לו התנא שאין מדברים על צדיקים.
ולפלא שהביא רש"י את הדברים היות וממילא לא מבינים...

בפשטות מסרו נפשם על ישראל, כביכול 'איימו'.
מעניין שהגמ' בברכות אומרת על ו'אתה הסבות' שאליהו הטיח דברים כלפי מעלה, אך שם הכונה אחרת ויותר קרובה לפשוטו של רש"י כאן.

חזור
חלק עליון