בעקבות סיפור שאני עומד ב"ה לפרסם בפורמינו (כולל פרקים חדשים), עלילה שמתארת אדם שמשלב חיים כפולים. מוצא את הערכתו בעולם וירטואלי, אך בעולם האמיתי מרגיש בינוני ולא מוערך. אני רוצה להוסיף כמה מילים במסגרת המאמר.

ראשית כל, ללא ספק אדם ששואב את סיפוקו מהעולם החיצון, ימצא את עצמו במקום מתעתע, והדימוי העצמי והאושר שהוא כל כך מחפש, יפרח לו ביום מן הימים. זאת למרות שבעולם הווירטואלי, החיצוני, הוא נתפס כדמות משפיעה, תורנית, חכמה. זוכה לתגובות חמות, מחמאות, הרבה מעבר למה שהוא זוכה לקבל בחיי היום יום. ומנגד בחיים האמיתיים, (ישיבה, כולל, עבודה) הוא מרגיש סתם אדם אפור, בינוני, שגרתי, אולי אפילו שקוף. תחושה שעשויה לגרום תסכול ותחושת ניתוק בין שני העולמות.

חובה להוסיף. הפער הזה, בין זהות וירטואלית לזהות במציאות, הוא דבר טבעי כל עוד הוא במינון נכון, כי אין לך אדם שלא משיל את מחלצות הרשמיות בעולם הווירטואלי, שבו "הדברים הכתובים מדברים בעד עצמם", והשטלע, וכל המסביב (כולל הכבוד שאדם זוכה בחיים האמיתיים, שלא פעם יסודו בשקר ומאילוצים שונים ואכמ"ל) לא משחקים תפקיד.
אבל מכאן ועד התבוססות בעולם וירטואלי, ונסיון שווא לקבל אישור וחיזוק חיצוני, רחוק כמזרח ממערב.

הרציונל של אדם ליצור זהות אחרת מכפי שהוא, נובע לדעתי מכמה סיבות - חלקן חיוביות וחלקן שליליות.

א.
העולם הווירטואלי חף ממניירות וגינונים מאולצים, ומאפשר לכל אדם בחסות האנונימיות להתבטא בחופשיות, בלי מחויבות לקודים קהילתיים, גם לא משפחתיים, וזה יכול להיות בענייני אידאולוגיה, כמו בענייניים תורניים. אם נתפוס לדוגמא, ליטאי שיחסו לענייני סגולות - חיובי, ומנגד חסיד שפחות מתחבר להנהגות מסוימות, הרי מה שהשניים הללו יעזו להביע בעולם החיצוני הווירטואלי, הם לא יחשפו לעולם בעולם האמיתי.

ב. מטבע הדברים העולם האמיתי עוסק בנושאים כבדים, זה יכול להיות במישור התורני ואף בענייני חולין. כמו כן, העולם האמיתי מתעסק בנושאים מצומצמים, מתוחמים. לדוגמא אברך לומד בכולל סוגיא פלונית, זה הנושא ותו לא, ומאידך בפורום תורני הוא יכול להתאוורר ולעסוק במגוון נושאים (מכירים כולל שמקדיש זמן לחידות.. או שמשוחחים על "דברי הימים"... :), ולגלות את כישוריו החבויים. ולהבדיל מפורום תורני גם בפורום חולין אדם יכול להבליט את עצמו בשלל כישורים.

ג. הריגוש המיידי. בעולם וירטואלי שמציע ריגוש מידי, שמתבטא בלייקים או תגובות מחמיאות (שלא מחייבות אף אחד, והאמינו לי, אין חברים בעולם הווירטואלי נקודה!) - גורם לאדם להתמכר.

ד. העולם הווירטואלי בשונה מהעולם בחוץ שמורכב מאינסוף דברים - הוא חד ממדי. ניק, מילים, ופידבקיים, לא פרצוף לא נפש ואף לא גוף... לא משכנתא ולא חובות, לא בעיות עם הילדים ולא עם הראש כולל או הבוס..
ככל שהתסכול בחיים האמיתיים מחלחל לאדם, והוא לא מנסה להתמודד, הוא יעדיף לברוח לעולם הווירטואלי כתחליף למציאות.

בריחה לעולם שבו קל לקבל אישור והערכה, בעוד שבמציאות העדר כל זה במסה גדולה ובצורה מיידית, יכול במקרים קיצונים לגרום לאדם להחליף עולם אמתי בעולם דמיוני. להרגיש מנותק מסביבתו הפיזית ולהרגיש שהוא "חי" באמת, רק ברגע שהוא בעולם ווירטואלי. מה שמוביל להזנחת שאיפות והתפתחות אישית אמיתית.

עד כאן הנסיון לנתח את הסיבות לפער הקיצוני בין הזהויות. אך למעשה נשאל את עצמנו, האם יש פתרון לכך, או שהפתרון היחידי הוא להתנתק לגמרי מזהות כזו?

לענ"ד התשובה כן ולא.
בעידן 2025, כש"העולם" מתנהל בצורה חופפת בין שני העולמות, קשה מאוד להימנע מזה בכל מצב. אדם שיבחר להדיר עצמו לגמרי מהעולם הווירטואלי, כפתרון לבעיה, ייתכן וימצא את עצמו לאחר זמן מה מול שוקת שבורה.

ואי לכך, הפתרון המוצע מורכב מכמה שלבים ודרכים.

בשלב הראשון ליטול פסק זמן מהעולם הווירטואלי. לתחם את זה בזמן מוגדר, עם אפשרות הארכה..
כתוצאה מכך התלות הרגשית בעולם הווירטואלי, תימוג לאחר שבועות או חודשים (כל אחד לפי הרגשתו).
ואו אז, כשהעניינים התאזנו במקצת. והאדם כבר מסוגל להפעיל שיקול דעת, שייגש לפתור את הבעיה משורשה.

ראשית כל, לשאול את עצמו, האם אני מחפש אישור חיצוני? האם אני לא בורח מהעולם האמיתי? מדוע אני לא מתמודד עם המציאות כפי שהיא?
קל לשאול, קשה לענות. אבל זה דורש מאיתנו להציע תשובה אמיתית, מנומקת, ממש לשוחח עם עצמנו פנימה.

שנית. למצוא תחליף אמיתי בעולם האמיתי...

השלב האחרון. להפנים שהעולם הווירטואלי הוא כלי, לא תכלית. להבין שהזהות האמיתית שלנו לא צריכה להיקבע לפי כמות לייקים או תגובות מחמיאות, אלא לפי מה שאנחנו באמת. מודעות לעניין תאפשר לנו להפוך את הפער לכלי לגידול, ולא חלילה למקור לתסכול או בריחה.
לאחר שהתחלנו ליישם את הנ"ל ולהפנים את הדברים, אפשר להשתמש בהשפעה הווירטואלית כמנוף למציאות, קרי, לבנות לעצמנו מעמד בעולם האמיתי - אולי דווקא דרך מעמדנו בפורום.

חובה להוסיף. יצירת זהות חלופית מתבטאת ביתר שאת בעולם הווירטואלי, אבל היא קיימת גם במקרים אחרים. לדוגמא, הזהות של ראובן בכולל יכולה להיות שונה מהזהות שלו בקהילה או במקום אחר. ולכן הדברים האמורים מתייחסים לכל אדם שחייו מורכבים מזהויות שונות.

בהצלחה!